Voor langere tijd op avontuur aan de andere kant van de wereld was altijd al een grote droom van de 27-jarige Lennart Ubels uit Leeuwarden. Sinds zijn negentiende lijdt hij aan angst- en paniekaanvallen waardoor al meerdere reizen in de soep waren gelopen. Jarenlang had hij geen grip op deze aandoening en was een ritje van Leeuwarden naar Amsterdam al nauwelijks te doen. Na veel professionele hulp kreeg Lennart deze vervelende aandoening (zoals hij het zelf noemt) onder controle en vond hij eindelijk de moed om in zijn eentje op het vliegtuig te stappen. "Angst en euforie vlogen door mijn lichaam. Ik ga – in mijn eentje – voor maanden lang naar Azië, wat doe ik mezelf aan?" 

Kan je je het moment nog herinneren toen je in je eentje het vliegtuig stapte? 

"Mijn vlucht was vanaf Brussel dus een dag voor mijn vertrek ben ik eerst met de trein naar Brussel gereisd. Het moment op het treinstation weet ik nog goed. Mijn ouders, zus en vriend zwaaiden me uit. Wat wilde ik graag bij hen blijven. Zodra de trein vertrok dacht ik, ik stap op het volgende station uit en neem de eerste de beste trein terug, gelukkig heb ik dat niet gedaan."

Je bent een paar maanden weggebleven. Had je van jezelf verwacht dat je zolang van je vrienden en familie weg kon zijn?

"In totaal ben ik achttien weken op reis geweest. Ik had nooit verwacht dat ik zo lang weg zou blijven. Qua tijd is achttien weken ook niet zo lang maar doordat ik zo vreselijk veel gezien en gedaan heb lijkt het soms wel een eeuwigheid. Uiteindelijk heb ik tien landen bezocht; Thailand, Laos, Cambodja, West-Maleisië, Brunei, Oost-Maleisië, Indonesië, Noord-Australië en Hong Kong. Met achttien vluchten en 44.217 kilometer een hele toer."

Had jij je reis volledig uitgestippeld of bepaalde je per dag waar je zin in had? 

"Globaal had ik wel bekeken welke landen in wilde bezoeken en wanneer ongeveer. Waar reizigers rekening mee moeten houden zijn de regenseizoenen. Na een tropische regenbui van enkele uren verlang je al snel naar zon, zee en strand. Ik raad anderen aan zo min mogelijk te plannen. Alles is via internet te regelen en vaak heb ik vluchten slechts een dag van tevoren geboekt. Plannen gaan altijd anders. Je ontmoet leuke mensen, beland in een geweldige stad of je wilt graag zo snel mogelijk ergens anders heen." 

lennart vrienden fb

Wat zijn volgens jou de voordelen van alleen reizen?

"Het grote voordeel van alleen reizen is dat je exact zelf bepaald wat je doet. Als je naar links wilt, ga je naar links. Als je naar een ander land wilt, ga je naar een ander land. De complete vrijheid is geweldig. Ook ontmoet je zeer gemakkelijk mensen. Veel reizigers reizen alleen en je ontmoet dan ook snel gelijkgestemden."

En de nadelen? 

"Nu ik weer thuis ben merk ik dat ik niet even tegen mijn vrienden ‘…weet je nog?’ kan zeggen. Dit vind ik wel jammer. Ook de energie die je moet steken om anderen te ontmoeten en te leren kennen kan soms vermoeiend zijn, bij personen die je al langer kent gaat alles gemakkelijker."

Wat deed je op momenten wanneer je je even alleen voelde? 

"De momenten dat ik me alleen voelde heb ik bewonderingswaardig genoeg amper gehad. In Laos ben ik een etmaal vreselijk ziek geweest, overgeven, diarree en hoge koorts. Toen had ik graag de zorg van mijn moeder gehad. Gelukkig is contact gemakkelijker dan ooit. Even bellen via Whatsapp of Facebook en ik kon er weer tegenaan."

Kan je beter alleen zijn? 

"Ik kan zeker goed alleen zijn en hier geniet ik ook erg van. Toch blijf ik een gezelligheidsdier en zal ik altijd snel weer mijn vrienden opzoeken om gezellig mee te drinken."

Welke ultieme tip heb je voor toekomstige solo-backpackers die ook een beetje bang zijn maar graag de stap willen nemen?

"Mijn ultieme tip? Dat is moeilijk. Het klinkt misschien raar maar; wees bang! Het is prima om bang te zijn, natuurlijk ben je bang, maar laat de angst niet winnen. Laat je nieuwsgierigheid en je verlangen naar avontuur winnen en ga ervoor!"

Lees ook: 
Niet twijfelen, maar gewoon doen: ga alleen op reis
Op vakantie zonder te weten waar je naar toe gaat 
Pak je koffer maar! Dit zijn de leukste zonnige vakantiebestemmingen

Geef een reactie