‘Ik vind kinderen echt wel leuk, ik wil ze alleen zelf niet’

Geen rammelende eierstokken, tikkende biologische klok of nesteldrang. Het lijkt wel een doodzonde als je toegeeft geen kinderen te willen. Marieke, Marly, Simone en José weten er alles van. “Als iemand vraagt of het niet tijd wordt voor nageslacht, antwoord ik altijd: ‘Ik ben geen wandelende baarmoeder’.”

Door Naomi Bönker

Marly Jansen

Marly Senden realiseerde zich al in haar tienerjaren dat ze geen kinderen wilde. “Er was geen aanleiding toe; ik kom uit een warm nest, houd van gezelligheid en vind kinderen bij anderen ook vaak leuk.” De 47-jarige Marly denkt dat de kern zit in haar sterke behoefte aan vrijheid. “De binding, de tijd die kinderen kosten en de bijbehorende zorgen leken mij niet prettig.” 

 

Simone Jansen

Twintiger Simone Jansen herkent zich in het verhaal van Marly. Ook zij wist altijd al dat kinderen niet aan haar waren besteed. “Er is nooit een duidelijke aanleiding voor geweest, maar hoe ouder ik word, hoe zekerder ik weet dat ik geen kinderen wil. Ik zie mezelf niet als iemand die haar hele leven in het teken zet van zo'n afhankelijk wezentje. Ik vind de vrijheid die ik heb heerlijk!”

Marieke Ninaber voelde instinctief aan dat het krijgen van kinderen voor haar geen goed idee was. “Ik blijk een bipolaire stoornis te hebben. Het krijgen van kinderen zou mijn eigen overleving in de weg kunnen staan. Bovendien is het erfelijk: ik wil het gen van mijn ziekte niet doorgeven.”

Twijfels
Marieke heeft niet altijd weerstand tegen het moederschap gehad. “Na een abortus heb ik getwijfeld en zelfs even een kinderwens gehad. Maar nadat ik de abortus had verwerkt waren die moedergevoelens verdwenen.” Ook José van de Sanden heeft vroeger nagedacht over kinderen. “Ik wilde destijds adopteren, maar daar ben ik inmiddels van afgestapt. Ik zag hoeveel impact dat had bij mensen in mijn omgeving. Ik wist altijd al dat ik zelf nooit zwanger wilde zijn. Nu weet ik zeker dat ik geen kinderen wil: niet nu, maar ook niet in de toekomst.” 

Marly maakte rond haar 35e een bewuste keuze om kinderloos te blijven. “Ik heb even getwijfeld, dat kwam denk ik door de ‘biologische klok’. Ik heb toen goed nagedacht en heb vervolgens bewust voor geen kinderen gekozen. Mijn man had ook geen sterke kinderwens, dus dat was geen probleem.”

Vreemde opmerkingen
Marianne Zwagerman, innovatiestrateeg en schrijfster, schreef onlangs een artikel voor de Linda. over bewust kinderloos zijn: “Kiezen voor je gezin in plaats van je carrière, in Nederland zal helemaal niemand het je kwalijk nemen. Het omgekeerde wel.” 

Marieke heeft gemerkt dat sommige mensen in haar omgeving het vreemd vinden dat ze kiest voor een kinderloos bestaan. “Ook ik heb weleens te horen gekregen of het ‘niet tijd werd voor nageslacht’. Ik antwoord dan altijd dat ik geen lopende baarmoeder ben. Ik ben inmiddels bijna 40 en die mensen zien nu in dat ik het meende dat ik geen kinderen wilde.”

José van de Sanden

José verbaast zich over de verwachtingen die mensen uitspreken: “Ik vind het vreemd dat mensen denken dat als je langere tijd een relatie hebt, je dan ook automatisch kinderen wil.” Simone beaamt dat: “Ik vind het vooringenomen dat mensen er vanuit gaan dat iedereen op een bepaald moment kinderen wil.” Marly ondervond weinig weerstand vanuit haar omgeving. “Als je voldoende vertrouwen in jouw keuze en in jezelf hebt, dan heb je volgens mij weinig last van wat anderen vinden.”

Alle geïnterviewde vrouwen benadrukken dat ze geen hekel hebben aan kinderen. José: “Ik vind kinderen echt wel leuk, maar van een ander. Ik wil ze alleen zelf niet.”

Ander leven
Zowel Marieke als Marly weet zeker dat hun leven er nu anders uitziet dan wanneer er wel kinderen in hun leven waren gekomen. Marieke: “Ik houd van reizen en omdat ik geen kinderen heb, leef ik nu in een camper.” Ook Marly heeft veel van de wereld gezien. “Ik geniet van de vrije tijd die ik 'over' heb. Ik ben op een gegeven moment fulltime gaan werken, dat had ik niet gedaan als ik kinderen had gehad. De behoefte aan vrijheid uitte zich ook in mijn werk en daarom heb ik voor mijn eigen praktijk als psycholoog en relatietherapeut gekozen. Dat biedt ook ruimte voor andere dingen naast mijn werk, zoals sociale contacten, sport en hobby’s. Met kinderen is dat altijd puzzelen, zo zie ik in mijn omgeving.”

Marieke benadrukt dat ze gelukkig is. “Aangetoond is dat mensen hun eigen leven een hoger cijfer geven als ze geen kinderen krijgen, dus wees maar niet bang, het gaat heel goed met me!”

andere artikelen