‘Ik maakte het uit met mijn beste vriendin’

BFF. Best Friends Forever. Maar wat nu als de vriendschap niet voor eeuwig blijkt te zijn? Christel en Sophie maakten het uit met hun beste vriend(in).

Door Naomi Bönker

De 28-jarige Sophie leerde haar beste vriend Thijs kennen op de middelbare school. “Ik was destijds verliefd op hem, maar dat ging gelukkig snel over. Wat overbleef was een goede vriendschap. We hadden altijd veel lol en beleefden leuke dingen.” Op een gegeven moment begon het Sophie dwars te zitten dat er bij Thijs alleen plaats was voor gezelligheid, maar niet voor de minder leuke dingen. “Ik gaf een aantal keer bij hem aan dat ik meer verwachtte van een vriendschap. Dan ging het een paar weken beter, maar daarna was ik weer terug bij af.”

'Ik geef zelf veel in vriendschappen, maar in dit geval kreeg ik niets terug'

In oktober 2014 barstte de bom. “Ik was depressief en vroeg hem via whatsapp om hulp. Vervolgens belde hij de hulpdiensten met de mededeling dat ik zelfmoord wilde plegen. Gevolg: ik werd een dag opgesloten in een cel. Een paar maanden na dit incident heb ik hem hiervoor vergeven, maar er bleek niets veranderd te zijn.” Uiteindelijk hakte Sophie de knoop door en verbrak ze de vriendschap met Thijs. “Ik geef zelf altijd heel veel in vriendschap, maar in dit geval kreeg ik vrijwel niets terug.” Thijs was behoorlijk ontdaan van de beslissing van Sophie. “Hij blokkeerde me direct op Facebook en Whatsapp en zijn vriendin stuurde mij boze berichten. Hoe kon ik hem dit aandoen?”

Schermafbeelding 2017-03-21 om 22.08.11

Een jaar na de breuk kwamen Sophie en Thijs elkaar weer tegen op een housewarming van gezamenlijke vrienden. “We hebben elkaar toen voor het eerst weer gesproken. Het werd een oppervlakkig gesprek. Sindsdien komen we elkaar soms nog eens tegen op feestjes, dan maken we een kort praatje en gaan we weer door.”

'Ik kwam tot de conclusie dat onze vriendschap al jaren scheef was'

Ook Christel Henrichs (32) verbrak het contact met één van haar beste vriendinnen. “Na een ongeluk lag Sandra behoorlijk in de kreukels en had ze intensieve zorg nodig. Ik was op dat moment werkloos en stond dag en nacht voor haar klaar. Vrijwel dagelijks ging ik bij haar langs, totdat ze me verweet dat ik er niet genoeg voor haar was.”

Het stak Christel vooral dat een andere vriendin, die veel minder langsging bij Sandra, dat verwijt niet naar haar hoofd kreeg geslingerd. “Dat was voor mij de druppel. Als dit niet genoeg voor haar was, dan was het nooit genoeg. Ik verbrak drastisch onze banden.” Omdat Christel en Sandra al jaren in dezelfde vriendenkring verkeerden, was het nog best lastig om elkaar niet meer tegen te komen. “Uiteindelijk ging de relatie tussen Sandra en haar vriend uit en sindsdien heeft ze zich ook teruggetrokken uit de vriendengroep. We wonen nog wel in dezelfde stad, maar ik heb haar nooit meer gezien.”

Christel heeft naar eigen zeggen geen ‘rouwperiode’ doorgemaakt. “Ik heb me wel afgevraagd hoe dat kon, want we waren best dik met elkaar. Al snel kwam ik tot de conclusie dat onze vriendschap al jaren ‘scheef’ was: ik investeerde veel tijd en energie in haar, maar achteraf gezien kreeg ik nauwelijks iets terug.” 

* Sophie wilde 
Ben jij gedumpt door je beste vriendin/vriend en wil je graag je verhaal met ons delen? Stuur een mailtje met je contactgegevens naar info@yourdailylife.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

andere artikelen