House opa Johan de Vries (86) is klaar voor het festivalseizoen: “Dansen is mijn lust en mijn leven”

Dat je nooit te oud bent om te feesten, bewijst de 86-jarige house opa Johan de Vries. De Amsterdamse technoliefhebber gaat tijdens het gloednieuwe festivalseizoen weer een paar feestjes pakken en op 9 juni staat hij zelfs te shinen achter de dj-booth bij Komm Schon Alter Festival. Hoe hij dit allemaal volhoudt op zijn leeftijd? Dat vertelt hij aan Your Daily Life. 

Door Anne Tonen

Bezoekt u regelmatig festivals?

“Heel regelmatig ja. Ik woon zelf in Haarlem en in de regio loop ik alle festivals in de zomer af. Dit jaar hoop ik er weer een aantal te bezoeken. Het mooie is dat ik voor alle feestjes gratis kaartjes krijg. Dit jaar ga ik in ieder geval naar Komm Schon Alter, Awakenings, Veerplas Festival, Mysteryland, Dance Valley, Latin Village Valley en Tomorrowland.” 

Hoe houdt u dat in godsnaam vol op 86-jarige leeftijd?

“Dat vraag ik mezelf ook wel eens af ja. Ik gebruik geen pillen of snufjes of wat dan ook. Ik drink alleen maar frisdrank. Ik moet trouwens wel toegeven dat ik ontzettend veel frisdrank drink, maar dat heeft ermee te maken dat ik vaak herkend wordt en veel mensen mij een drankje aanbieden. Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Dat ik het volhoud heeft denk ik ook te maken met het feit dat ik met pensioen ben en de hele week kan uitrusten. Mensen die werken kunnen dat niet. Gelukkig heb ik dat voordeel wel en kan ik in het weekend flink doorhalen.” 

Heeft u nooit eens een pilletje gebruikt?

“Nooit! Ik word geïnspireerd door de muziek. Dansen is mijn lust en mijn leven. Vroeger al en nu nog steeds. Ik vind het echt jammer dat al die jongelui wel drugs gebruiken. Geldverspilling is het. En zo onnodig. Ik begrijp dat echt niet hoor. Als je goed naar de muziek luister en je bent een liefhebber van bewegen, dan ga je toch vanzelf dansen? Die troep heb je niet nodig. En dat vertel ik aan iedereen die het maar wil horen.” 

Komt u ook wel eens leeftijdsgenoten tegen op festivals?

“Geen een. Ik zie nooit een 80- of een 70-jarige op een festival. Vind ik helemaal niet erg hoor, want ik vind het fantastisch om met al die jonge lui op een feestje te staan. Zij zien mij echt als een voorbeeld. Ik hoop zelfs dat ik mensen van de drugs af krijg door mijn verhaaltje af te steken. Maar eerlijk gezegd heb ik daar weinig illusies over hoor, haha. Ze zien in ieder geval wel dat je het ook leuk kan hebben zonder het gebruik van drank en drugs.” 

Op 9 juni geeft u een optreden op Komm Schon Alter. Wat kunnen we daarvan verwachten?

“Ik ben ter ere van mijn 86e verjaardag uitgenodigd door Komm Schon Alter om een stage te hosten. Dj FlexyFranky en dj Roberto DaVinchi gaan mijn favoriete nummers draaien in hun set. Ik ben natuurlijk geen dj, dus ik laat het draaien aan hun over. En uiteraard doe ik een dansje op het podium." 

Wat voor muziek krijgen we te horen?

“Voornamelijk techno. Dat vind ik het leukst. Ik vind Adam Beyer, Joris Voorn en Benny Rodrigues heel erg goed. En zo zijn er nog wel een paar, bijvoorbeeld Jeff Mills." 

En hoe zit het met uw dansmoves nu u 86 jaar bent?

“Ik leer heel veel door af te kijken hoor. Ik kijk thuis op tv alle dansuitzendingen en dan kijk ik wat ze doen. Dat probeer ik dan thuis na te doen en als het lukt dan probeer ik het uit op een festival. Ik let er wel op om het zo gevarieerd mogelijk te houden en niet de hele tijd dezelfde bewegingen te doen. Ik ben me er van bewust dat er veel mensen naar mij kijken, dus dan moet het er wel een beetje leuk uitzien toch?”

Tot welke leeftijd kunnen we u op festivals verwachten?

“Ik denk tot mijn 87e. Ik heb me voorgenomen om het nog een jaar vol te houden. Vooral omdat ik zoveel uitnodigingen heb gekregen, maar ik denk dat ik er op 1 januari 2019 mee stop. Dan ben ik ruim 86 jaar en dan vind ik het wel genoeg geweest.” 

Kaarten voor Komm Schon Alter Das Festival zijn hier te koop. 

Lees ook:
15 x de leukste festivals die je deze zomer niet mag missen 

andere artikelen