Hotspot-alert: Xampanyeria Centra in Amsterdam

Toen we hoorden dat champangeria Five Brothers Fat begin dit jaar haar deuren opende in Amsterdam, sprongen we een gat in de lucht. Maar keer op keer gingen we teleurgesteld naar huis (smerige cava en geen bijzondere gerechten). Gelukkig hebben we sinds drie maanden een nieuwe champangeria waar het eten verrukkelijk is, de sfeer ontzettend gezellig en de cava lekker en betaalbaar.  We hebben het natuurlijk over Xampanyeria Centra in de rosse buurt. 

Door Anne Tonen

De rosse buurt is een plek waar menig Amsterdammer, vanwege het drukke toerisme, niet graag komt. Voor Xampanyeria Centra maken de locals echter graag een uitzondering, want deze ontzettend fijne bar/restaurant is de enige plek aan de Lange Niezel waar je geen vervelende toeristen vindt. Erg fijn. 

Komt de naam van het restaurant en het adres je bekend voor? Klopt. Voorheen zat jarenlang restaurant en bar Centra gevestigd op dit adres, maar na zoveel jaren was het een beetje op en is het restaurant failliet gegaan. Gelukkig hebben de mannen achter Dum Dum Palace het stokje overgenomen en gaan zij, onder dezelfde naam, vol goede moed verder. En met succes, want Xampanyeria Centra zat helemaal vol. 

xamp 2

Op het menu vind je kleine Spaanse en Latijns-Amerikaanse gerechtjes die je met je tafelgenoot deelt. Aangeraden wordt om zo'n 3 a 4 gerechtjes per ronde te bestellen. Wij proefden met twee personen in totaal zeven gerechtjes en dat was voor ons precies genoeg. Maar wat staat er nou op het menu? Wij zagen onder meer een oester met tomatengelei voorbij komen, krokante artisjokballetjes (aanrader!), boquerones & ansjovis, geroosterde pulpo en duroc ribs die zo ontzettend mals was. Alles was goed op smaak gebracht, ontzettend lekker en vol passie en aandacht gemaakt. Natuurlijk bestel je er een fles cava (16 euro) bij en je avond is compleet!

xamp 1

Naast het eten is de sfeer bij Xampanyeria Centra trouwens ook erg prettig. Het personeel is erg vriendelijk, de sfeer is knus en intiem waardoor mensen lang blijven hangen. Deze plek is dus ideaal voor een avondje bijkletsen met je vrienden of natuurlijk voor een date. Er is zelfs een speciaal, romantisch plekje bovenin het restaurant ingericht waar je als stelletje lekker afgezonderd van de rest kunt genieten van elkaar en de heerlijke shared dining-gerechten. 

Nieuwsgierig geworden naar Xampanyeria Centra? Reserveer via deze link je tafeltje of plekje aan de bar.

andere artikelen