Terwijl vrouwen na een heftige break-up urenlang over hun ex kunnen praten, zich volproppen met chocolade en echt niet moeten denken aan een andere man in hun bed, pakken mannen het geheel anders aan. Wij vroegen Gauke de Jong (27), Amresh Jokhoe (25) en Frans Gottmer (28) naar hoe zij dealen met een gebroken hart. 

Heb je wel eens liefdesverdriet gehad?

Gauke: "Ik heb drie lange relaties gehad en bij een heb ik echt liefdesverdiet gehad. Hoe het voelt? Klote! Wanneer je verliefd bent, ben je vaak blij en gelukkig en ineens zijn al die gevoelens weg. Ik voelde me toen echt heel ellendig en wilde vooral met rust gelaten worden."

Amresh: "Ik heb tot nu toe twee keer liefdesverdriet gehad. Voor mij voelde dat als een ultieme eenzaamheid die alleen ik ervaarde  en niemand anders begreep. Ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. Het voelde alsof ik alles had verloren."

Frans: "Echt liefdesverdriet? Twee keer! Ik voelde me ontzettend klote, eenzaam en zwak. Alsof een tweede deel van mij was gestorven. We waren samen compleet, ook al was de relatie niet compleet en ineens sta je er weer ‘alleen’ voor."

Deel jij je verdriet met je vrienden?

Gauke: "Een vriend van mij zat destijds in hetzelfde schuitje, dus daar besprak ik wel eens wat dingen mee. We bespraken dan vooral de punten waarop het verkeerd ging. Wat is mijn aandeel hierin geweest en in hoeverre is het mijn schuld? Daarna hadden we het er uitgebreid over wat mijn ex anders had kunnen doen. Echte emoties laat ik niet zien nee. Ik bespreek wat ik kwijt wil en daarna ga ik weer over op een ander onderwerp."

Amresh: "Alleen als ik het niet meer voor mezelf kan houden probeer ik het met vrienden te relativeren: ach er zijn nog wel anderen, of hij paste toch niet zo bij mij. Het is trouwens niet zo dat ik hier uren over praat. Als ik het eenmaal besproken heb is het voor mij niet nodig om het er nog verder over te hebben."

Frans: "Op mensen die elke week aan me vragen hoe het met me gaat zit ik niet te wachten, dus ik bespreek het alleen met goede vrienden. Vrienden die mij adviezen kunnen geven en zelf ook wel eens liefdesverdriet hebben gehad.  Met hen reflecteer ik dan de situatie en bespreek ik het gevoel van machteloosheid. Ik praat ook over mijn eigen verdriet ja. Ik vertel hun dat ik me klote voel en stel vragen als: hoelang duurde het bij jou? Is het normaal dat ik aan haar blijf denken en zou ze nog wel eens aan mij denken? Dat soort dingen."

Heb je toen ook gehuild?

Gauke: "Niet bij mijn vrienden nee, dat zou ik ook echt niet kunnen. Wel als ik in mijn eentje ben. Voor het slapen gaan bijvoorbeeld of als ik verwikkeld raak in mijn eigen gedachten. Maar dat verdriet zou ik niet bij mijn vrienden tonen, dat houd ik liever voor mezelf."

Amresh: "Als ik alleen ben zeker, maar tegenover mijn vrienden wil ik me liever sterk houden. Van binnen huil ik wel keihard, maar het is toch iets kwetsbaars wat je dan laat zien." 

Frans: "Poeh, bij de een wel en bij de ander niet. Huilen bij vrienden heb ik nog nooit gedaan. Ik hou niet van huilen in het openbaar en ik denk ook niet dat Gauke, de beste vriend van Frans (red.), een goede huilpartner is, haha. Wanneer ik het gevoel heb dat ik moet huilen houd ik mijn tranen tegen, maar in mijn eentje laat ik ze wel gaan."

Hoe verwerk jij je verdriet?

Gauke: "Door rebounds, maar uit eigen onderzoek blijkt dat niet echt te werken. Toen het uit was met mijn ex dook ik binnen twee weken met een ander meisje het bed in. Puur omdat ik mijn verdriet wilde negeren. Heel even werkte het, maar toen ik over mijn hoogtepunt heen was kwam mijn ex weer in mijn hoofd opspelen. Lag zij maar naast me, dacht ik toen. Ik baalde daarna keihard van mezelf."

Amresh: "Door niet proberen stil te staan. Wanneer het net uit is is dat enorm zwaar, maar op een gegeven moment verlang je toch weer naar iemand met wie je seks kan hebben en dat is toch wel het eerste wat ik doe. Of het helpt? Totaal niet! Ik heb wel eens huilend naast iemand gelegen en toen dacht: waar de fuck ben ik mee bezig? De liefde krijg je er niet mee terug, je hebt alleen de lusten gehad. Het enige dat helpt is tijd."

Frans: "Tijdens liefdesverdriet ga ik door twee fases. In de eerste fase blik ik terug op de momenten met haar, denk ik na over hoe ik het anders had kunnen aanpakken en praat ik veel met familie en vrienden. En na een paar weken komt het moment dat ik het liedje ‘I will survive’ opzet en dan weet ik dat ik in fase twee ben belandt. Het missen verandert dan in een hekel hebben aan mijn ex. Eigenlijk heb ik in die fase een hekel aan elke vrouw. Het enige nut wat een vrouw dan nog wel voor me heeft is om haar zo snel mogelijk in bed te krijgen. De een na de ander. Dat gaat niet zozeer om de seks zelf, maar om een soort van winnaarsgevoel dat ik daarvan krijg. Zo van: ‘he dat heb ik toch maar mooi gedaan. Weer een nieuwe gescoord’. Dat helpt zeker ja. Je moet op een gegeven moment toch door en afleiding zoeken."

Wat zou jij nou van mannen willen weten? Mail je vraag naar info@yourdailylife.nl en wie weet leggen we jouw vraag aan deze mannen voor. 

Geef een reactie