Hoe denken mannen over vreemdgaan?

Geloven mannen in monogamie? En betekent een slippertje het einde van een relatie? Deze maand vertellen Gauke de Jong (27), Amresh Jokhoe (25) en Frans Gottmer (28) hoe zij denken over vreemdgaan. 

Geloof jij in monogamie?

Gauke:” Nee, daar geloof ik niet in. Ik ben van mening dat de mens van nature te complex in elkaar zit, waardoor monogamie niet kan plaatsvinden. Ik denk trouwens wel dat iedereen trouw aan iemand zou willen zijn, maar dat het te moeilijk is. Er zijn teveel verleidingen. Een voorbeeld? Stel dat ik in een relatie zit waarbij het even niet zo goed gaat en ik op dat moment iemand tegenkom die mij probeert te verleiden. Dan zou ik daar op in kunnen gaan omdat ik op dat moment niet alles op een rijtje heb.”

Amresh: “Ja, daar geloof ik heilig in. Een relatie zou best gezond kunnen zijn als je polygaam bent, maar je kunt nooit ervaren wat je met monogamie wel hebt. Wanneer je intiem bent met één persoon, maakt dat de band veel sterker. Ik vind het wel begrijpelijk dat veel mensen niet in monogamie geloven. In onze samenleving willen mensen individueel zijn en niet vastzitten. Ik heb daar persoonlijk alleen maar nare ervaringen mee.”

Frans: “Jazeker! Iedereen heeft de behoefte natuurlijk wel eens, maar als je echt gek op iemand bent verzin je een manier om deze behoefte te negeren. En een vrouw komt overal achter, dus als je het doet komt de waarheid altijd wel boven water en ben je haar kwijt. Met een kort pleziertje zou ik dan mijn hele relatie verneuken. Nee, dat heb ik er echt niet voor over. Dan maar wat vaker aftrekken op die foto van die sexy collega, haha.”   

Wat betekent vreemdgaan voor jou: zoenen of all the way?

Gauke: “Zoenen sta ik niet zo van te kijken, maar seks hebben is wel een dingetje. Dat zou ik wel echt als heel vervelend kunnen ervaren.”  

Amresh: “Zoenen is vreemdgaan, maar het ligt eraan hoe het gebeurd. Als het gebeurd tijdens een spelletje, bij een weddenschap bijvoorbeeld, dan is het prima voor mij. Maar als je het wilt doen omdat je opgewonden wordt van die andere persoon, dan verloochen je je eigen relatie wel."

Frans: “Bij zoenen begint eigenlijk het hele spel van vreemdgaan. Alles begint met een goede zoen. Het leidt vaker tot meer. Als je een zoen tolereert dan vraag je ook om de rest vind ik.”  

Betekent vreemdgaan het einde van je relatie?

Gauke: “Hmm, dat is een lastige vraag. Zoenen dus niet, maar seks in principe wel. Het hangt er ook wel vanaf hoe iemand daar vervolgens mee omgaat. Als ze echt spijt toont, keihard haar best doet en opnieuw voor me door het vuur gaat kan het zijn dat ik het nog wel wil proberen. Maar dan moet ik wel echt een enorme zwak voor haar hebben. Over het algemeen zou ik de handdoek in de ring gooien. Omdat het vertrouwen weg is.”

Amresh: “Nee, ik denk het niet. Een zoen zou voor mij niet het einde van een relatie betekenen. Het ligt er eigenlijk vooral aan wat voor gevoel er daarna uit ontstaat. Heeft hij het gedaan omdat hij niet meer geïnteresseerd in mij is? Dan zou het kunnen leiden tot een break. De gedachte achter het vreemdgaan bepaald of het uitgaat of niet.”

Frans: “Het betekent niet per se het einde van de relatie, maar je relatie loopt wel een diepe scheur op waardoor het een stuk ongemakkelijker gaat worden. Er ontstaat wantrouwen, jaloezie en het wordt er allemaal niet beter op.”

Heb je wel eens een slippertje gemaakt?

Gauke: “Ik heb wel eens een slippertje gemaakt en dat heb ik niet eerlijk verteld nee. Mijn toenmalige vriendin moest daar zelf achterkomen. Of ik daar spijt van heb? Ik vind het erger dat ik het gedaan heb dan dat ik het niet verteld heb. Achteraf had ik liever gehad dat ik me niet zo had laten gaan. Het heeft veel verdriet aangericht. Bij mijzelf en bij haar. Ik heb er van geleerd en ik raad het echt iedereen af.”

Amresh: “In een dronken bui ben ik een keer vreemdgegaan. Ik voelde me daar verschrikkelijk over, maar ik heb het hem niet eerlijk verteld. Waarom niet? De angst dat het daarna uit zou gaan. Ik heb er wel heel veel van geleerd, want dat nare gevoel had geen enkele meerwaarde. Ik zou het echt nooit meer doen.”

Frans: “Nee, dat nooit. Ik ben zelf wel een keer bedrogen en dat heeft mijn trots diep gekrenkt. Dat is echt een vreselijk gevoel. Ik had daarna geen last van wantrouwen nee. Ik dacht wel dat zij het een keer zou doen en nooit weer. Zij was trouwens wel erg bang dat ik uit wraak ook vreemd zou gaan. We hadden er veel ruzie over met als gevolg dat we anderhalf jaar later uit elkaar zijn gegaan.”

Lees ook: Hoe gaan mannen om met een gebroken hart?

andere artikelen