Net open: Bar Bitterbal – een restaurant met 22 verschillende bitterballen – in Amsterdam

Liefhebbers van de bitterbal opgelet! In Amsterdam aan de Utrechtsestraat is vorige maand het eerste bitterbalcafe geopend. In het cafe, genaamd Bar Bitterbal, kun je terecht voor maar liefst 22 verschillende soorten bitterballen. Een droom voor iedereen die net als ik heel goed gaat op deze oer Hollandse snack. 

Door Anne Tonen

Wanneer je het pand binnenstapt kom je terecht in een heel klein gezellig kroegje waar de muziek redelijk luidt staat maar gelukkig niet zo luidt dat je elkaar niet meer kunt horen. Zitten kan aan de bar of aan een van de tafeltjes. Het is een uurtje of 18.30 uur en het valt me meteen op dat de bar al helemaal vol zit. Best knap voor een dinsdagavond. 

We maken kennis met de 33-jarige eigenaar Sal Kuvers die ons een glaasje bubbels inschenkt en vol trots vertelt over alle soorten bitterballen die hij op het menu heeft staan. Momenteel zijn dat er nog 22, maar Sal is al druk aan het kijken welke smaken hij nog meer kan toevoegen. Zijn favorieten gaat hij in ieder geval deze avond allemaal aan ons laten proeven. 

De eerste portie bitterballen, die per vier gaan, zijn gevuld met zeewier. In eerste instantie denk ik: ‘dat kan niet lekker zijn’, maar niets is minder waar. Het krokante van de bitterbal blijkt ontzettend goed samen te gaan met zeewier, geloof het of niet. Tijd voor ronde twee: bitterbal met pekingeend en een bijbehorende saus die je bij de Chinees ook zou krijgen. ‘Dit is mijn favoriet’, denk ik na het eten van deze goddelijke bal. Totdat mijn smaakpapillen bij de derde en vierde ronde opnieuw worden verrast. Dit keer door de bitterballen met rivierkreeft en zwarte truffel. Hemels!

Mocht je dit allemaal maar te heftig vinden dan kan je ook voor veilig kiezen en gaan voor een bitterbal met geitenkaas, black angus of gewoon de standaard bitterbal met rundvlees. Deze ballen zijn dus allemaal per vier stuks te bestellen of op een plateautje. Ideaal voor de vrijdagmidddagborrel of, ik durf het bijna niet te zeggen, gewoon als diner. Af en toe is daar niks mis mee toch? Sport je de dag erna gewoon ietsje harder. 

Weet je al wie jij meeneemt voor een avondje borrelen, bitterballen en bijkletsen?

Adres: Utrechtsestraat 18, Amsterdam
Reserveren: www.barbitterbal.nl

andere artikelen