Haring happen op de Hilton Haringparty

Het haringseizoen is geopend en dat vierden we uiteraard op de Hilton Haringparty, hét society-evenement van het jaar in het Hilton Hotel in Amsterdam Zuid. YourDailyLife mocht voorafgaand aan de Haringparty als eerste de Hollandse Nieuwe proeven en zoals elk jaar was dat weer smullen geblazen. 

Door: Anne Tonen

We waren uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclass van visspecialist Jacob van Doorn. Hij legde ons in een half uur uit hoe je een haring het best kan eten. Zijn eerste tip: haal je haring bij een visboer. Heb je geen visboer in de buurt maar heb je toch wel erg veel zin in zo'n lekker vet visje?  Haal je haring dan bij de supermarkt, maar laat ze even op kamertemperatuur komen voor de beste smaak.  "Wanneer hij glimmend en zweterig wordt, is hij klaar om opgegeten te worden", aldus Jacob. 

Jacob, die ontzettend veel passie heeft voor zijn vak, wist ons ook te vertellen hoe je een haring het beste eet: aan de staart en zonder toevoegingen. "Een haring is het lekkerst wanneer je hem rauw eet, dus zonder uitjes en zonder sausjes." Mocht je dit toch te saai vinden, of meer variatie willen, dan kan je dit heerlijke visje ook als sushi serveren, door een salade verwerken of je kan de haring roken (mijn favoriet). 

anne harald haring snijden

Nadat we de eerste Hollandse Nieuwe hadden geproefd, kregen we een cursus haring fileren zoals je kan zien op de foto. Dit was echter niet zo'n succes: denk aan stinkende, vieze vette handen. En wanneer je, zoals ik, niet zo'n ster in de keuken bent kan je het fileren maar beter overlaten aan een professional zodat de graten er echt volledig uit zijn. Graten tussen je tanden krijg je er namelijk niet zo makkelijk meer uit, kan ik je vertellen. 

Na de workshop kwamen de genodigden (BN'ers, pers en mensen die zich lekker belangrijk vinden) binnen en werd het eerste vaatje overhandigd aan de directeur van het Hilton Hotel. Het feest brak los, er werd nog meer haring gegeten en de champagne vloeide zoals altijd weer rijkelijk. 

Ik kan begrijpen dat voor veel mensen een stukje zalmfilet of tonijn de meest voor de hand liggende keuze is, maar deze Hilton Haringparty heeft me er maar weer eens op gewezen dat zo'n heerlijke Hollandse haring niet onder doet voor andere populaire vissoorten. Ik zeg: lekker happen maar!

groepsfoto hilton haringparty

 

andere artikelen