Mas Newen, natuurlijke shampoo met een verhaal

Eind juni gaat hij weer terug naar zijn ‘Home Away from Home’ in Chilli. Edo, mede oprichter van Mas Newen, het product van een groep vrienden met een droom, liet in 2012 alles achter en vertrok met vriendin Wyke naar hun Chileense vallei. Tijdenlang moesten ze zich douchen in de rivier en hadden ze geen elektriciteit, maar dat hadden ze ervoor over om hun 100% raw & vegan en 0% chemicaliën producten de wereld in te sturen.

Door: Suzanne Borghart

Een ‘Global Movement’, noemen ze zichzelf. Toen ze hun comfortabele leven in Amsterdam achterlieten, wilden Edo en Wyke samen met vrienden in de natuur leven. “Het idee was wel om ook iets met Superfoods te doen, omdat ik daar een achtergrond in heb. Dat was toen enorm in opkomst. Helaas kwamen we erachter dat ze daar in Chili niet echt op zaten te wachten. Er valt nog zoveel te halen in Chili qua gezonde eetcultuur en natuurbescherming, toch was er voor Superfoods geen draagvlak.”

Valt het dan niet enorm tegen als blijkt dat je plan niet werkt?

“Ja, enorm. Na drie maanden waren we door onze fondsen heen en is Wyke teruggegaan naar Nederland om haar oude werk bij de Universiteit van Amsterdam weer op te pakken. Ik ben toen samen met onze vrienden in Chili gebleven om papieren te regelen en het werk op ons landje voort te zetten. Dat was een uitdaging maar opgeven was geen optie. Wij hebben een ‘Higher Purpose’ met Mas Newen. Geen geld hebben en tegenslagen verwerken is part of the journey en dat wisten we.”

En dan heb je ook geen douche, geen elektriciteit… Niet de makkelijkste omstandigheden, toch?

“In het begin was dat lastig. Er was, toen we aankwamen, zelfs geen goed begaanbare weg naar ons land. Toch gaf het ook een gevoel van ongelofelijke vrijheid en voelde het als pure luxe. Er was niks. Alleen wij, het bos, een aantal dieren en de rivier. Daar douchten we ons ook in. Door ons zo onder te dompelen in de omgeving hebben we de natuur leren kennen en is het idee voor onze natuurlijke body care lijn ontstaan. Als chemische douchegel in de rivier komt, breng je schade aan. Daarom wilden we een 100% natuurlijke douchegel, shampoo en conditioner op de markt brengen. Daarbij zijn we gaan samenwerken met lokale communities, kiezen we voor biologisch afbreekbare en 100% geryclede verpakkingen en storten we een deel van de winst in de Kodkod foundation die het behoud van het regenwoud waarborgt. Die Fair Production Chain is voor ons heel belangrijk.”

DSC00843

Kan je uitleggen wat Fair Production Chain is?

Fair Production Chain betekent dat de hele productieketen eerlijk is. Iets buiten onze vallei wonen vrouwen die zeewier oogsten op een hele traditionele manier, waarbij in het hele proces het behoud van de algenpopulatie centraal staat. Dat wordt al honderden jaren zo gedaan. Wij werken nu met hen samen. Wij nemen direct van hun af en betalen de Fair Trade prijs. In Chili is dat vrij uniek. Vaak komt daar een grote Aziatische afnemer die voor een dubbeltje op de eerste rij wilt, en vervolgens met een grote vrachtwagen alles leeghaalt en meeneemt. Dat doen wij dus niet.”

Begrijpen mensen de boodschap achter jullie product?

“We zijn zo bezig geweest met die productie, dat het verhaal een beetje naar de achtergrond is geschoven. Nu zijn we hard bezig om dat heel goed neer te zetten. Vooral de Nederlandse markt is heel kritisch, en dat is ook goed. Een aantal jaar geleden had alles rondom eco en fairtrade producten een heel stoffig imago. Je had bijvoorbeeld in Amsterdam maar drie of vier biologische winkels, nu is biologisch doorgevoerd in onder andere eten, kleding en cosmetica en daar ben ik heel blij mee.”

Kunnen jullie al leven van Mas Newen?

“Op dit moment is de opschaling nog niet groot genoeg om er van te kunnen leven. Wyke werkt nog steeds naast de bezigheden voor Mas Newen. Gezien de groei verwacht ik wel dat we binnen ongeveer een jaar zouden kunnen leven van de verkoop. We zijn dus bezig met de zeewierlijn, daar is enorm veel vraag naar. Daarnaast willen we onze lijn uitbreiden met Amaranth Meel. Dat is ontzettend lekker én glutenvrij. We zitten nu middenin een verhuizing van een kleine opslag naar een grotere ware house en we liggen inmiddels wereldwijd bij verschillende soorten winkels en hebben we afgelopen week onze eigen webshop online gegooid. Het liefst zouden we uiteindelijk met onze producten ook bij mainstream supermarkten komen te staan. Bijvoorbeeld bij de Lidl. Hun winkel heeft misschien een goedkopere look maar ze zijn voorloper als het gaat om duurzame verpakking van hun producten. Bovendien is de consument daar heel divers en ik vind dat iedereen het verdient om goed en gezond te leven.”

MNproduct

WINACTIE: Benieuwd geworden naar de producten van Mas Newen? Wij geven één setje shampoo, conditioner en douchegel weg. Wat je hiervoor moet doen? Like onze Facebook-pagina en laat in een comment onder ons FB-bericht weten waarom jij deze producten graag wilt hebben. 

andere artikelen