Genieten van de echte Italiaanse keuken? Ga dineren bij Pianeta Terra in Amsterdam

Bij Italiaans eten denken de meeste mensen alleen maar aan pasta en pizza. Zonde, want de Italiaanse keuken is veel meer dan dat. Bij Pianeta Terra eet je verrassend goed en hier leer je de Italiaanse keuken pas echt goed kennen. 

Door: Anne Tonen 

Pianeta Terra opende twintig jaar geleden in een prachtig pand in hartje centrum tussen de Herengracht en de Singel. De eigenaren van het restaurant komen uit Italië en weten dus maar al te goed waar ze mee bezig zijn.

Het restaurant is onderdeel van Slow Food Chefs Alliantie Project en kookt volledig met biologische producten. Dit betekent ook dat de chefkok precies weet waar alle ingrediënten vandaan komen. “Elk gerecht moet op smaak zijn en de ingrediënten dienen natuurlijk te zijn, schoon en eerlijk, verkregen met respect voor goede teeltwijzen, cultivatie of fok”, aldus de eigenaar van het restaurant. 

Wanneer je het restaurant binnenstapt heb je meteen het idee alsof je in Italië bent. De ruimte is intiem, romantisch, knus maar toch ook chique ingericht en de gastvrouw zorgt ervoor dat je je gelijk thuis voelt. 

kalfstong

Bij Pianeta Terra kun je a la carte bestellen, maar wat ons betreft is het veel leuker om je te laten verrassen door de chef met een drie, vier, vijf of zevengangen verrassingsmenu van de chef. Dit menu verandert om de twee maanden omdat de chef het veel te leuk vindt om te experimenteren en boordevol inspiratie voor nieuwe gerechten zit. 

pianeta terra

Wij zagen onder andere een amuse van venkel panacotta met hazelnootjes voorbijkomen, maar ook een verse sint jacobsschelp met mousse van crime fraiche, spitskool en calamaris. Verder werden we verrast met een kalfstong met paksoi, witte truffel en zoete aardappel en de lekkerste tortellini (met eekhoorntjesbrood, parmezaanse kaas en buffelmelk ricotta) ooit. Deze door het huis gemaakte pasta was zo zacht en smeuïg, zo krijg je het bijna nergens. 

Tot slot willen we het nog even over de wijnen hebben, want het Italiaanse restaurant heeft een fantastische wijnkaart. Wij werden vooral erg blij van de uitgebreide kaart met natuurlijke wijnen, die ook in Nederland steeds populairder worden. Dit zijn wijnen waarbij geen chemische producten worden gebuikt en waardoor de smaak veel puurder is. Verder heeft Pianeta Terra veel biologische en ‘orange wines’ op de kaart staan. 

Zoals je wel kunt lezen zijn wij groot fan en kunnen we niet wachten om snel weer terug te komen. Ook enthousiast geworden? En heb je zin om lekker lang te tafelen en te genieten van de echte Italiaanse keuken? Reserveer dan snel een tafeltje. 

Adres: Beulingstraat 7, Amsterdam
Reserveren: www.pianetaterra.nl

andere artikelen