Catharina heeft MS: ‘Ik wil geen kasplantje worden’

Een lieve familie, leuke baan en net een nieuwe vriend. Het leven van Catharina Bijlholt kon tot vier jaar geleden niet meer stuk. “Ik was 26 jaar, had fantastische mensen om mij heen, ik was gezond en dacht wat kan mij gebeuren”, vertelt Catharina. Maar dan slaat het noodlot toe. “Ik werd in een keer heel erg ziek en belandde zelfs op de intensive care waar het kantje boord was.”

Aan YourDailyLife vertelt de 30-jarige Catherina, die lijdt aan een zeer agressieve vorm van Multiple Sclerose (een aandoening van het centrale zenuwstelsel), haar openhartige verhaal en over haar inzet om geld in te zamelen voor een HSCT behandeling in Zweden. Deze behandeling zou de achteruitgang kunnen stoppen en ervoor kunnen zorgen dat ze niet over een paar jaar in een verzorgingstehuis zit. Alleen kost deze behandeling 120.000 euro en moet ze dit zelf betalen. Daarom is ze een crowdfunding gestart: ‘Help jij Cath haar leven "terug" te krijgen?’

catharinaDecember 2013
Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. De dan 26-jarige Catharina heeft net promotie gemaakt bij de ING, waar ze met heel veel plezier werkt. “Ik zat er ongeveer twee maanden en was helemaal gelukkig met mijn nieuwe functie, toen ik in een keer heel erg ziek werd. Ik was er nog op de dag voor kerstavond. Ik begon toen steeds heel erg te gapen en ik was heel erg moe. Ik zei tegen mijn collega’s dat het geen desinteresse was.  Daarnaast kreeg ik tintelingen in mijn lippen en in mijn gehemelte, ik had daar eigenlijk geen gevoel meer.” Ondanks de eerste verschijnselen gaat Catharina toch gewoon door. “Mijn vriendinnen kwamen die avond langs en we hadden een dolle avond, ik proefde de champagne zelfs weer. De volgende ochtend werd ik wakker en toen sliep mijn arm. Ik dacht dat dit lag aan de champagne die ik had gedronken, maar na drie uur sliep mijn arm nog.”

De dagen erna wordt het steeds erger en komt Catharina in het ziekenhuis terecht. Daar wordt duidelijk dat het om MS gaat. Ze mag even naar huis, maar al snel gaat het helemaal mis. “In een nacht kreeg ik vier aanvallen, normaal heb je bij MS er maar één. Ik was in een nacht helemaal verlamd. Mijn moeder kon ook geen contact meer met mij maken. Toen ben ik met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht.” Catharina blijkt een zeer agressieve vorm te hebben, die maar bij 1 op de 2000 MS-patiënten voorkomt. “Al snel lag ik op de intensive care en daar ben ik in coma geraakt. Ik heb echt op randje gelegen. Dat ik nog leef is volgens de artsen omdat ik altijd heel erg sportief ben geweest, anders was ik gewoon overleden.”

Revalidatie 
“Ik kon een half jaar niet eten, niet drinken en niet praten. En nu praat ik weer, maar dat heeft mij twee jaar gekost.” Catharina ligt na de aanvallen vervolgens drie maanden in het ziekenhuis. “Daarna heb ik tien maanden in een revalidatiekliniek gezeten. Ik heb één week gedacht: ‘shit wat is toch met mij gebeurd’. Ik zat er even helemaal doorheen.” Daarna gaat de knop bij Catharina om en gaat ze er helemaal voor. “Ik heb tien maanden in een rolstoel gezeten, maar nu loop ik met een rollator. Dat was heel hard oefenen, maar nu sport ik zelfs drie tot vier keer per week bij een normale sportschool”, vertelt Catharina trots. Haar vriend speelt daarin ook een grote rol. “Hij heeft mij ook altijd heel erg gesteund en gemotiveerd.”

catharina-2Medicijnen
Mede dankzij de medicijnen is Catherina nu stabiel, maar ze weet niet wanneer de ziekte weer zal toeslaan. “De medicijnen die ik nu krijg zijn eigenlijk alleen maar symptoombestrijding. De MS ligt altijd op de loer en kan ondanks de medicijnen, er dus gewoon doorheen breken. Als dat zou gebeuren zou dit grote gevolgen hebben. Zo zou ik bijvoorbeeld de behandeling niet kunnen ondergaan,  die de ziekte als het ware stilzet.

120.000 euro
Catharina is samen met haar familie, vrienden en vriend daarom dus een crowdfunding begonnen. Er is 120.000 euro nodig voor de HSCT behandeling in Zweden. En om in maart behandeld te kunnen worden heeft ze voor januari het geld nodig. Volgens Catharina vergoeden de zorgverzekeraars deze behandeling niet, omdat er volgens hen een goede behandeling is voor MS. Maar daar is Catharina het niet mee eens. “Door deze behandeling laat ik mijzelf als ware ‘resetten’. Het idee is dat er nieuw materiaal wordt aangemaakt, waar er geen MS inzit. De ziekte is dan gewoon weg, maar je bent niet genezen. Het kan ten minste de achteruitgang stoppen. En heel misschien zelfs wel wat vooruitgang bieden. Als ik de behandeling niet onderga zit ik waarschijnlijk binnen vijf jaar als een kasplantje in een verzorgingstehuis. Deze behandeling is dus echt nodig.” 

Help Catherina en doneer! Voor meer informatie: http://crowdfundingvoorclubs.nl/catharina_bijlholt/home

andere artikelen