Tip: Dineren bij restaurant Freud in Amsterdam

Twaalf jaar jaar geleden was dit het enige restaurant in de Spaarndammerstraat in Amsterdam, maar tegenwoordig heeft Freud het populaire rondreizende BAUT als buren. Twee totaal verschillende zaken met allebei hun eigen gasten waardoor Freud niks hoeft te vrezen. Freud is namelijk niet zomaar een restaurant. Bij dit restaurant word je namelijk bediend door mensen met een psychiatrische achtergrond en dat maakt de avond, op een hele positieve manier, toch net een stukje bijzonderder. 

Door Anne Tonen

Het is een uur of zes wanneer ik bij Freud binnenstap. Ik word opgewacht door Roberta, die mij welkom heet en mij naar mijn tafeltje begeleid. Het is nog rustig dus ik mag zelf een plekje uitkiezen in het restaurant dat een beetje aandoet als een hippe huiskamer. Aangezien mijn lievelingskleur roze is, kies ik voor het knusse 'roze hoekje', dat lekker ver weg van de andere tafels staat en dus perfect is voor een zakendiner of een etentje met je vriendengroep. 

freud 2

Van Roberta krijg ik een glaasje wijn ingeschonken. Vol trots vertelt ze dat de Sauvignon Blanc die ze schenken voorheen dé huiswijn in het Amstel Hotel was en dat ik die zeker moet proeven. Ze heeft niets teveel gezegd; de wijn is heerlijk! Terwijl ik van mijn glaasje wijn geniet bekijk ik de menukaart. Die is simpel, maar met veel keuze. Biefstuk, steak tartare en de ravioli zijn de populaire gerechten en op aanraden van de gastvrouw kies ik voor de biologische biefstuk (19,75 euro), die heerlijk mals is, met friet en salade. Als voorgerecht neem ik een combinatie van drie voorgerechtjes, waaronder de oesterkroketjes, bruschetta en een vissoepje (10,50 euro). Niks mis mee!

freud 1Dat de mensen in de keuken en in de bediening een psyschiatische achtergrond hebben merk je natuurlijk wel, maar juist op een positieve manier. Bij Freud bieden ze een dagbesteding aan mensen die kampen met bijvoorbeeld een depressie, angstoornissen,  en hierdoor geen fulltime baan kunnen hebben. In dit restaurant krijgen ze de mogelijkheid om lekker bezig te blijven, onder de mensen te zijn en zich te ontwikkelen in verschillende functies. En die functies worden heel serieus genomen. Zo vraagt Roberta mij regelmatig wat ik van de gerechten vind, neemt ze alle tijd voor me en is ze ontzettend vriendelijk. Top service!

De avond sluit ik af met een glaasje port en een heerlijk kaasplankje met vijgenbrood, waarna ik afscheid neem en met een grote glimlach de deur uit loop. Dat komt voornamelijk door de service en het persoonlijk contact, want hier bij Freud wordt moeite voor je gedaan en daar kunnen veel restaurants in Amsterdam nog wat van leren. 

Adres: Spaarndammerstraat 424, Amsterdam
Reserveren: restaurantfreud.nl

andere artikelen