Femke (19) verdient haar geld met modellenwerk: “Door dit werk heb ik mezelf beter leren kennen”

De 19-jarige Femke leeft de droom van vele meisjes: ze is highfashion model. Ze doet fotoshoots voor bladen zoals Grazia en Marie Claire en loopt verschillende catwalkshows. Drie jaar geleden stuurde ze een aantal foto’s naar modellenbureaus en allemaal nodigden ze haar uit om ze te ontmoeten en foto’s te maken. Uiteindelijk koos ze voor Micha Models omdat dat bureau haar het meeste aansprak. Op dit moment zit ze voor een paar maanden in Australië om fulltime als model aan het werk te gaan.

Door Merel Revet

Was het altijd al je droom om model te worden?

‘’Nee eigenlijk niet. Ik ben begonnen omdat ik wilde kijken of het wat voor mij is. Inmiddels ben ik er drie jaar mee bezig en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het echt heel erg leuk vind.’’
 
Wat maakt het modellenwerk zo leuk?

‘’Ik vind het leuk om samen met anderen een mooi en artistiek beeld te vormen of een goede show neer te zetten. Het hele proces is leuk en het is tof als je mag meedenken.
Je leert ontzettend veel nieuwe mensen kennen, kan op verschillende plekken wonen en leert nieuwe culturen kennen. Ik heb vooral onder de Nederlandse modellen veel nieuwe vrienden gemaakt. Op één of andere manier gaat dat heel erg snel. En natuurlijk de foto’s die je krijgt naar en shoot.’’

Zijn er ook minder leuke kanten?

‘’Soms wordt je bij een opdracht echt als product behandeld en niet als mens en dat vind ik lastig. Vooral in Parijs gaan ze op die manier met je om. In het begin vond ik dat heel moeilijk, maar uiteindelijk kom je daar toch sterker uit.’’

merel 111

Hoe vond je het om voor het eerst voor de lens van een professionele fotograaf te staan?

‘’Voor mijn eerste klus, die was voor de Grazia, was ik eigenlijk helemaal niet zenuwachtig. Wel was ik heel benieuwd hoe de dag eruit zou zien. Voor die tijd had ik al veel testshoots gedaan waardoor ik al wat ervaring had. Voor mijn eerste testshoot was ik wel behoorlijk zenuwachtig omdat ik geen idee had wat er ging gebeuren. Gelukkig was de fotograaf heel aardig en gaf hij goede aanwijzingen waar ik later in mijn werk veel profijt van had.’’

Welke opdrachten zijn je het meest bijgebleven?

‘’In Australië heb ik een opdracht gedaan voor Kalle Underwear. Zij zijn net begonnen en ik was hun aller eerste model. Het waren zulke leuke mensen om mee samen te werken. De shoot was in Melbourne dus het gaf mij de mogelijkheid om daarheen te gaan voor een weekend. Ook het resultaat is heel goed gelukt en ze gaan de foto’s gebruiken voor hun website en social media.’’

Wat was je minst leuke opdracht?

‘’Ik heb ooit een showroom gedaan en daar moest ik zes uur lang stil staan. Dat was wel heel pittig.’’

In dit vak draait het allemaal om uiterlijk. Word je daar wel eens onzeker van? 

‘’In het begin voelde ik me best wel eens onzeker. In dit werkveld word je natuurlijk beoordeeld op je uiterlijk en bij castings zie je zoveel mooie meiden. In het begin vergelijkte ik mezelf met hen, maar nu ben ik daaroverheen gegroeid. Het heeft totaal geen zin heeft om jezelf te vergelijken. Ik heb geleerd om naar mijn eigen pluspunten te kijken in plaats van die van anderen. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan en heeft het even wat tijd gekost om dat te leren.’’

Hoe is het contact tussen modellen onderling? 

‘’In mijn ervaring is iedereen heel aardig en heb ik veel nieuwe vriendinnen gemaakt. Ik heb nooit echt gemene meiden meegemaakt, natuurlijk kom je wel arrogante meiden tegen, maar die heb je overal dus dat ligt niet aan het werk. Het beeld dat er vaak geschetst wordt over gemeen modellen zijn klopt voor mij niet. Wel denk ik dat iedereen het po zijn eigen manier ervaart, dus er zullen vast meiden zijn die het wel zo zien.’’

Wordt er streng op je maten gelet? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je afvalt of aankomt?

‘’In high fashion zijn ze heel erg streng met de maten en met name de heupen. Als je aankomt zeggen boekers dat je moet afvallen en soms halen ze je even uit de markt tot je weer de goede maten hebt. Als je bent afgevallen zijn ze vaak alleen maar blij en sturen ze nieuwe foto’s naar klanten. Maat als je echt te dun bent willen ze dat je weer gaat aankomen.’’

Wat doe jij om die maten te behouden?

‘’Ik heb de afgelopen jaren veel verschillende dingen geprobeerd en kan nu eindelijk zeggen dat ik mijn balans heb gevonden op een manier die bij mijn levensstijl past. Aan heb begin was ik heel veel bezig met afvallen wat ervoor zorgde dat ik juist een klein jojo effect creëerde. Nu doe ik aan yoga, loop ik veel en af en toe een interval training of kracht training ion combinatie met gezond en gevarieerd eten. Nu ik mijn balans gevonden heb, hoef ik ook niet zo veel meer na te denken.’’

Is modellenwerk een baan of echt een levensstijl?

Ik zie een baan als iets wat je doet om geld te verdienen en het modellenwerk zie ik echt als iets wat ik ontzettend leuk vind. Daarom zie ik het meer als een hobby/levensstijl.

Vind je het lastig dat je continue fit moet blijven ondanks dat je niet altijd een opdracht hebt?

‘’Nee, mijn lichaam onderhouden is echt iets wat ik voor mezelf doe en niet per se voor mijn werk. Je zou het bijna kunnen zien als studeren, dat doe je voor jezelf en omdat je daarna de juiste papieren hebt die de kans op een baan vergroten.’’

Wat levert modellenwerk je, behalve geld, nog meer op? 

‘’Door dit werk ben ik ouder geworden (mentaal) en heb ik mezelf beter leren kennen. Daarnaast levert het ook vriendschappen op en kennis over andere culturen.’’

Wat is je ultieme droom?

‘’Ik heb eigenlijk geen idee wat mijn ultieme droom is, maar voorlopig wil ik dit werk nog blijven doen. Zolang ik er plezier uit haal en het haalbaar is naast mijn studie, ga ik er nog even mee door.’’

andere artikelen