Famke Louise over haar bekendheid, succes en de kritiek die ze daarop krijgt

De 19-jarige Famke Louise verraste vorig jaar november iedereen door plotseling een rap-carrière te beginnen. De YouTube-ster en het model scoorde al gauw hits met 'Op me monnie en 'VROOM' en werd onlangs verkozen tot de populairste Nederlandse artiest op YouTube. Your Daily Life sprak met Famke Louise over haar succes en hoe ze omgaat met haar enorme bekendheid. 

Door Anne Tonen

Je bent onlangs verkozen tot de populairste Nederlandse artiest op YouTube. Hoe voelt dat voor jou?

“Ik vind het een enorme eer. Ik doe veel leuke dingen en entertain veel mensen en dat vind ik echt het leukste om te doen. Of ik dit verwacht had? Eerlijk gezegd wel, omdat ik weet dat mensen het stiekem wel leuk vinden wat ik doe. Aan de andere kant ben je toch onzeker en had ik mijn twijfels. Maar ja, ik word zo vaak bekeken en niemand kan mij wijsmaken dat ze mijn video’s niet leuk vinden.” 

Ineens weet heel Nederland wie Famke Louise is. Hoe ga je om met die plotseling grote bekendheid? 

“Het was heel erg nieuw voor me en ik kan er eigenlijk nog niet echt aan wennen. Ik voel me ook nog steeds hetzelfde meisje als drie jaar geleden voordat ik bekend werd. Maar het is vooral erg leuk. Ik kan zoveel meer toffe dingen doen nu. Zoals het maken van toffe clips. Op YouTube kon ik als vlogger al lekker creatief bezig zijn, maar in mijn muziek en clips kan ik ook veel creativiteit in kwijt. Er is een nieuwe wereld voor me open gegaan.” 

Bedenk je je clips zelf?

“Ik heb zelf veel invloed op hoe de clips eruit komen te zien. Uiteraard bedenk ik deze met een heel groot team, maar met zijn allen bespreken we wat we willen en wat er mogelijk is.”

In een interview gaf je onlangs aan dat je moeite hebt met het onderhouden van vriendschappen. Ben je door je bekendheid veel vrienden verloren? 

“Ik was natuurlijk al drie jaar bekend, maar met de tijd mee zijn bepaalde vriendschappen minder geworden. De meeste mensen van mijn leeftijd zitten nog op school en begrijpen niet hoe druk ik heb heb. Zij hebben bijvoorbeeld veel vrije tijd en die heb ik niet. Dat is lastig om te combineren en botst heel erg. Daarnaast merkte ik dat er een aantal mensen in mijn omgeving van mij probeerde te profiteren. Ik had best wel veel volgers en dan vroegen ze bijvoorbeeld of ik hen wilde promoten. Dat deed me echt pijn. Gelukkig heb ik nu een groepje mensen, die ook in dit vak zitten, om me heen. Zij begrijpen mij.”

Word je wel eens moe om constant online te moeten zijn?

“Ik word wel eens moe van social media want ik wil mijn feed leuk en schoon houden en ik doe mijn best om op al mijn fans te reageren. Eigenlijk ben ik de hele dag bezig met het onderhouden van mijn Instagram omdat er dagelijks zoveel mensen op kijken. Maar ik vind het vooral erg leuk hoor. En belangrijk ook. Het hoort bij dit werk.” 

Ondervind je nog meer nadelen aan je bekendheid? En wat zijn nou juist de leuke voordelen?

“Er zijn niet veel nadelen aan het vak, maar ik vind het af en toe wel eens vervelend dat ik niet meer zomaar even de stad in kan gaan. Ik word om de minuut aangehouden voor foto’s. Even rustig een terrasje pakken of nieuwe schoenen kopen zit er voor mij dus niet meer in. Dat vind ik soms wel jammer. Gelukkig ga ik vaak op vakantie of een weekendje weg, zodat ik wel even helemaal tot rust kom. Of ik wel eens fans afwimpel? Natuurlijk niet. Ik neem altijd de tijd voor mijn fans. Dat is leuk voor hun en ook voor mijzelf om dat later dan weer terug te zien op social media.” 

BM4I0242

Je carrière begon met vloggen. Daarna kwam je focus op het modellenwerk te liggen en nu op muziek maken. Wat is je grootste passie? 

“Ik zou niet kunnen kiezen. Om de paar maanden breng ik een nummer uit, af en toe heb ik een shoot voor een magazine en ik doe wekelijks mee aan leuke interviews op YouTube. Muziek maken, modellenwerk en vloggen is voor mij een mooie afwisseling en het versterkt elkaar allemaal heel erg.”

Hoe zit een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

“Het is hard werken. Ik heb nu toevallig net een dagje vrij en dan beloon ik mezelf met nieuwe schoenen. Morgen heb ik personal training, daarna dansles voor mijn shows. Verder sport ik veel, leef ik gezond, heb ik fotoshoots voor magazines en doe ik interviews voor andere YouTube kanalen. In het weekend staan er dan meestal shows op de planning. Zondag is mijn rustdag en dan maak ik meestal het huis schoon of ga ik iets leuks doen.”

In je videoclips zie je er altijd heel stoer en gangster uit, maar hoe gangster ben jij eigenlijk? 

“Vind jij mij gangster? Ik vind het wel meevallen. Het komt denk ik vooral door de aparte kleding die ik draag. Mijn leven is niet heel erg rock ’n roll hoor. Ik ga liever naar de bioscoop dan dat ik in een drukke club sta. Uitgaan is niet zo mijn ding.”  

Welke artiesten staan op jouw lijstje om mee samen te werken?

“Ik zou het leuk vinden om een keer een nummer op te nemen met een meisje. Zoals met Maan bijvoorbeeld. Of Latifah of Aisha. Zo’n meidendingetje lijkt me wel wat.” 

Wat kunnen we de komende tijd nog van jou verwachten?

“Nieuwe muziek en verder zie ik het allemaal wel. Ik ben niet zo’n planner en ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

andere artikelen