Eindeloos proeven op topniveau

Wie van echt lekker eten en urenlang tafelen houdt moet even goed opletten. Wij hebben namelijk een pareltje in het hoge noorden voor je gevonden: restaurant Eindeloos in Leeuwarden. 

Door: Anne Tonen

Voordat ik het restaurant binnenstapte had ik al veel positieve verhalen gehoord over Eindeloos en chefkok Willem Schaafsma. Schaafsma, die in het verleden werkte als kok bij restaurants als Ciel Blue en Landgoed Lauswolt, staat bekend om zijn verfijnde gerechten en zijn duurzame en biologische manier van koken. Mijn YourDailyLife-collega en ik hadden dus nogal hoge verwachtingen.

De eerste indruk was meteen al goed. We werden ontvangen door sommelier Jorrit Bokma, die onze jassen aannam en ons direct een glaasje bubbels en een amuse aanbood. We kregen een tafeltje in de hoek achter de bar, zodat we een goede view hadden over het knusse en intieme restaurant. Wat ons meteen opviel is dat, ondanks het een klein restaurant is, de tafeltjes redelijk ver uit elkaar staan. Daardoor kan je openlijk met elkaar praten zonder dat je het gevoel hebt afgeluisterd te worden door dat saaie koppel naast je.

Eindeloos tafelen

Nadat we onze champagne op hadden, kwam Jorrit ons het menu uitleggen. Eindeloos krijgt elke dag de mooiste en beste biologische producten uit de regio binnen, die de basis vormen van de gerechtjes. Het restaurant kent dus geen menukaart. Je kan hooguit je allergieën doorgeven, maar verder laat je je volledig laten verrassen door chefkok Willem. Ideaal, want wie is er nou goed in keuzes maken?

Wij gingen voor de 6-gangen proeverij (69,50 euro inclusief vier amuses). De gerechten werden in een redelijk snel tempo achter elkaar geserveerd maar toch zaten we wel zo’n vijf uren lang te tafelen. Heerlijk! Het moge duidelijk zijn dat je hier dus niet voor een snelle hap komt maar voor een avondje uit waar je flink in de watten wordt gelegd.

Ravioli van geitenkaas met bianchetti truffel

20170318-IMG_3370

Maar wat stond er nou op het menu? Onze grote favorieten waren de voor- en de nagerechten. Het eerste gerecht was griet met waddenoester, prei, haringkaviaar, spiering en een jus van oester. Het tweede was een schelvis van ravioli van geitenkaas met bianchetti truffel en aardpeerjus. De bijzondere ingrediënten pasten perfect bij elkaar en de gerechten waren goed op smaak en werden als een kunstwerkje gepresenteerd. Uiteraard kregen we van Jorrit bij elk gerecht een bijpassend glas wijn.

20170318-IMG_3454

Als nagerecht kregen we eerst een dessert amuse, gevolgd door het dessert: een abrikozen sorbet met caramel en koekkruimels. Ondanks dat we grote kaasliefhebbers zijn, hebben we de optionele kaasplank gelaten voor wat het is en kozen we thee (waar allemaal veel te lekkere caloriebommen, zoals macarons en madeleines, bij werden geserveerd). 

Echte vakmensen

Hoewel je bij Eindeloos op hoog niveau eet, zijn de gerechten betaalbaar en is de sfeer heel ontspannen. Dat komt eigenlijk vooral door Jorrit en Willem die je het gevoel geven dat je in je eigen woonkamer zit. Ook hebben de heren voor iedereen persoonlijke aandacht en kunnen ze prachtig vertellen over de mooiste gerechten en beste wijnen.

Dus, zoek je een onvergetelijk moederdagcadeau, heb je zin in een culinaire avond met je lief of ga je liever proeven en kletsen met vriendinnen? Dan is Eindeloos dé plek voor jou! 

Adres: Korfmakersstraat 17, Leeuwarden
Reserveren: www.restauranteindeloos.nl

Foto's: Amresh Jokhoe

andere artikelen