Elke dag een ei… Is dat gezond?

Het ‘The Green Happiness-dieet’ van foodbloggers Tessa Moorman en Merel von Carlsberg heeft flink onder vuur gelegen de afgelopen paar weken. Veel mensen, waaronder het Voedingscentrum, vielen over de adviezen van de diëtisten. Het dieet bestaat namelijk uit 50 veganistische dagmenu’s. Volgens het Voedingscentrum ontbreken hierin noten, vlees, vis, ei en zuivel volledig. Hierdoor zouden gevaarlijke tekorten kunnen onstaan en zou het onherstelbare schade kunnen veroorzaken. 

Ook andere tips van Tessa en Merel werden belachelijk gemaakt. Zo zeggen de dames dat met een theelepeltje kokosolie in je mond en dan vervolgens 20 minuten spoelen – uitspugen – alle afvalstoffen zouden zijn verdwenen. En als je denkt dat je ’s avonds wegkomt met een stukje vis, rijst en broccoli dan kom je van een koude kermis thuis want koolhydraten mag, maar nooit samen met eiwitrijk eten. Een ander advies wat opviel was dat over het ‘ei’. Het ‘ei’ is namelijk in hun dieet helemaal niet veilig. ‘Een ei is 'de menstruatie van een kip’’, zo noemde de foodbloggers het in een artikel in het NRC Handelsblad vorige maand. Door deze uitspraak mochten de twee dames zelfs aanschuiven bij 'RTL Late Night'. 

Maar goed, inmiddels is de wind gaan liggen en hebben Tessa en Merel alsnog 79.000 volgers op Instagram. Ook hebben ze vorig weekend beloofd, tijdens een gesprek met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, de nieuwe edities en herdrukken van hun boek ‘kritisch te bewerken’ , aldus de diëtisten in het NRC Handelsblad. Maar dan rijst ons nog de vraag hoeveel eieren mag je eigenlijk per week eten? Mag dit iedere dag? Of moeten we toch een beetje uitkijken…?

Op de website van het Voedingscentrum is te lezen dat dit afhangt van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2-3 eieren per week past in ieder geval in een gezonde voeding. 

andere artikelen