Snackspert Eke Bosman (26) blogt over snacks: “Af en toe een patatje of frikandel is echt niet erg”

Journalist Eke Bosman is het helemaal zat dat we in de media overspoeld worden met berichten, foto's en adviezen over healthy bowls, afvallen en superfoods. Als tegengeluid maakte de 26-jarige snackliefhebber uit Amsterdam het Instagram-account @snackspert aan. Daarop plaatst hij foto's en recensies van allerlei verschillende soorten snacks. "Ik wil aantonen dat het echt niet erg is om te snacken en dat je echt wel mag genieten van een mooie hamburger."

Door Anne Tonen

Hoe ben je op het idee gekomen om Snackspert te beginnen? 

"Ik stond bij mijn vrienden altijd al bekend als de grote snackliefhebber. Wanneer ik een frikandel zag ging ik ervoor. Toen ik op een gegeven moment een keer op een verjaardag was zei een vriendin tegen mij: 'jij moet snacks gaan recenseren'. Goed idee, vond ik. Ik ben toen het Snackspert account gestart en ben begon met het schrijven van simpele recensies. Omdat ik zelf in de media werk en daardoor veel contacten heb werd mijn account al gauw opgepakt. Door Man bijt Hond bijvoorbeeld. Toen ging het snel en kreeg ik ontzettend veel volgers erbij." 

Wat is je doel met dit blog?

“Het begon eigenlijk als een grap, maar inmiddels krijg ik steeds meer reacties van mensen die het fijn vinden dat er op Instagram ook iemand is die normaal met eten omgaat. Zo iemand als Rens Kroes vind ik bijvoorbeeld heel eng. Zij beweert dat je kokosolie in je mond moet doen want dat zou je lichaam reinigen. Doodeng toch? Ik wil met mijn account aantonen dat af en toe snacken niet erg is, dat er ontzettend veel mooie hamburgers bestaan en dat we daar echt wel van mogen genieten. Het is natuurlijk belangrijk dat je je niet helemaal vol vreet, maar af en toe snacken kan echt geen kwaad hoor. Dat wil ik met dit account laten zien." 

Wat vind je eigenlijk van al die bloggers die alleen maar over smoothies, groenten en afvallen bloggen?

"Ik vind dat dus heel eng. De doelgroep van social influencers zoals Rens Kroes en Fajah Lourens is veel jonger dan dat zij zijn. Het is heel gevaarlijk dat meisjes en jongens van een jaar of 16 het advies opvolgen van vrouwen in een volwassen lichaam. Het is namelijk super ongezond om op zo'n jonge leeftijd zoveel af te vallen. Als je 16 bent ben je heel anders gebouwd en zit je in een andere levensfase dan iemand van begin 30. Het lijkt mij echt heel onverstandig om die mensen na te doen."

Foodbloggers worden dagelijks uitgenodigd om nieuwe menu's te testen in restaurants. Word jij uitgenodigd door snackbars?

"Het nadeel is dat ik eerlijke recensies schrijf en dat schrikt bedrijven denk ik wel een beetje af. Ik word af en toe wel eens uitgenodigd om een nieuwe burgertent of een frieterie te testen, maar ik ga alleen op de uitnodiging in als ik zeker weet dat het lekker zal zijn. Waarom? Omdat je het gratis krijgt en je daardoor al een beetje bevooroordeeld bent. Dan zit je daar met een schuldgevoel als je het niks vindt en een negatief stukje wilt schrijven. Als ik word uitgenodigd kijk ik dus eerst naar recensies of het wel goed is. Dat heeft tot nu toe altijd heel goed uitgepakt." 

Hoe blijf je op de hoogte van alle nieuwe snacks?

"Ik word heel goed op de hoogte gehouden door mijn volgers. Zo stuurde een volger mij laatst dat Mora met een nieuwe tostini komt. Diegene stuurde een foto van het product en vertelt mij waar het te koop is. Op Facebook word ik ook vaak getagd als er een nieuwe snack is. Ik ga dus niet zelf alle supermarkten af om op zoek te gaan naar nieuwe snacks, maar ik krijg het letterlijk geserveerd. Handig he?" 

Hoe vaak snack jij? 

"Elke dag eet ik wel een klein snackje. Of ik haal tussen de middag een frikandel of salamibroodje of ik eet in de avond een handje chips. Het werkt bij mij heel erg mee dat ik een kleine maag heb, want na het eten van een hamburger zit ik bijvoorbeeld helemaal vol. De bijbehorende frietjes krijg ik dan niet eens op. Een maagverkleining heb ik dus niet nodig, want die heb ik al. Ik prijs mezelf daar heel gelukkig mee, haha." 

Als snackexpert kan jij ons vast wel vertellen hoe vaak we mogen zondigen, zonder dat het heel ongezond wordt?

"Ik zou drie keer per week aanraden. Daarmee bedoel ik niet dat je drie keer per week snackbarvoedsel als avondeten moet eten. Ik bedoel gewoon drie kleine snacks. Zoals een frikandel, een zakje chips of een ham/kaas broodje. Pas trouwens wel op dat dat je regelmatig op de weegschaal gaat staan om te kijken of je niet te zwaar wordt. Of ga naar de sportschool of pak de trap in plaats van de lift. Dat scheelt al heel veel namelijk." 

eke frikandel

Wat is je favoriete snack op dit moment?

"Mijn hele leven ben ik al gek op frikandellen, met name dan de frikandel xxxl. Die is 32 cm lang, extra dik en de smaak is ook beter dan die van een gewone frikandel. Op de website frikandelxxxl.nl kun je zien welke snackbars in Nederland hem verkopen. Amsterdam heeft er volgens mij een stuk of vijf." 

En wat is de smerigste snack?

“Ik heb onlangs een recensie geplaatst over het pita jalapeno broodje met kaas van de Jumbo. Dat broodje moest je in de magnetron doen en smaakte, toen ik hem eruit haalde, naar kots. Ja, sorry dat ik het zeg maar het is echt waar. Het was zo goor dat ik er van moest kokhalzen. Wat ik trouwens ook echt niet begrijp zijn de vlammetjes die je krijgt bij de bittergarnituur. Ze zijn smakeloos en ik snap die snack gewoon niet. Wegwezen ermee.”

Hoop je van je Instagram je fulltime baan te maken of blijf je dit lekker als hobby doen?

“Als de VPRO of 24 Kitchen mij ooit vraagt om een programma te maken over snacks dan zou ik dat meteen doen. Geen twijfel over mogelijk. Maar ik zou niet fulltime snacks willen recenseren of fulltime snacks willen eten. Dan is het namelijk geen hobby en en gaat de lol er vanaf.” 

andere artikelen