Een weekendje naar de culturele hoofdstad van 2018? Dit zijn de beste restaurants & hotels in Leeuwarden

Zoals je vast wel hebt gelezen is Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, een paar jaar geleden uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. In het weekend van 26, 27 en 28 januari vindt de officiele opening, in het bijzijn van Willem-Alexander en Maxima, plaats. Daarna zullen er het hele jaar door verschillende culturele events plaatsvinden. Mocht je een weekendje naar de Culturele Hoofdstad van Europa willen afreizen, dan hebben wij alvast voor je uitgezocht wat de beste plekken zijn om te eten en te slapen. 

Door Anne Tonen

Restaurants

wannee

Wannee: Creaties van jong talent

Wannee is het restaurant van Stenden Hotel en wordt uitsluitend gerund door studenten van de opleiding Hospitality Management. Studenten leren hier het horecavak op het gebied van bediening, koken en leidinggeven in het restaurant en de keuken en dat nemen ze ook erg serieus. De studenten werken keihard, zijn ontzettend vriendelijk en beleefd en de service is top.

Ook over het eten kunnen we ook alleen maar positief zijn. In de keuken werken ze met vijf principes: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde en met deze principes creëert het team elke maand een nieuw zes gangen menu (voor maar 30 euro!) waarbij groente de hoofdrol speelt. Tip: neem er een wijnarrangement bij, want ook van wijnen hebben deze jonge talenten veel verstand. 

Adres: Rengerslaan 8, Leeuwarden
Website: www.restaurantwannee.nl

mauritshuis

Mauritshuis: ongedwongen genieten

Heb je zin om lekker te eten maar laat je portemonnee geen sterrenmenu toe? Dan is het Mauritshuis de place to be. Op het krijtbord staat regelmatig een nieuw menu met hoofdgerechten tot een tientje. Het restaurant is sfeervol en gezellig en de bediening is persoonlijk.

Liever iets uitgebreider eten? Neem dan een voor- en nagerecht en laat je adviseren over een bijpassend wijntje. En mocht je dan nog steeds zin hebben in iets lekkers: de Scroppino (mix van prosecco, vodka en ijs) wordt elke dag vers gemaakt en is een heerlijk tussengerechtje tijdens jouw avond uit!

Adres: Voorstreek 12, Leeuwarden
Website: www.maurits-huis.nl 

eindeloos

Eindloos: Eindeloos proeven 

Ben je meer van het urenlang tafelen en wil je eens even flink in de watten gelegd worden? Reserveer dan een tafel bij Eindeloos, het restaurant van Willem Schaafsma die onder andere als chef bij Chiel Blue en Landgoed Lauswolt werkte.

Bij Eindeloos eet je op hoog niveau, maar zijn de gerechten betaalbaar en is de sfeer heel ontspannen. Dat komt eigenlijk vooral door Jorrit (de sommelier) en Willem die je het gevoel geven dat je in je eigen woonkamer zit. Lees de uitgebreide review die wij over Eindeloos schreven hier terug.

Adres: Korfmakersstraat 17, Leeuwarden
Website: www.restauranteindeloos.nl 

sjoddy eten

Sjoddy: Borrelen en shared dining

Wijnliefhebbers opgelet. Op de Druifstreek van Leeuwarden zit een gouden plekje. Wijn & Spijslokaal Sjoddy (See You op z’n Fries) serveert een uitgebreid diner, maar wij zijn vooral fan van de borrelplanken. Een grote houten plaat vol lekkers zoals pulled pork, gerookte zalm, makreel, en verschillende soorten vleeswaren.

En alles natuurlijk in combinatie met een goed glas wijn. Vraag naar de witte Libanese wijn en laat het genieten beginnen.

Adres: Druifstreek 55, Leeuwarden
Website: www.sjoddy.nl 

Hotels

alibi-hostel-leeuwarden-5890

Alibi Hostel: Overnachten in een oude gevangenis

Midden in het centrum van Leeuwarden, op een prachtige locatie, ligt Alibi Hostel. Dit hostel zit namelijk verstopt in De Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van de Friese hoofdstad. Wat ons betreft is dit de leukste plek om in Leeuwarden te overnachten. Hier overnacht je namelijk een oude gevangeniscel en dat maakt een overnachting op een andere plek toch net ietsje specialer. 

Is je budget wat lager? Boek dan een kamer op een 17 persoons slaapzaal. Wanneer je alleen bent of met een vriendin of vriend is dit een perfecte optie. Ga je een weekend weg met je lover of heb je gewoon wat meer behoefte aan privacy? Alibi Hostel heeft ook tweepersoons en vierpersoons-cellen. 

Meer informatie over Alibi Hostel vind je in onze uitgebreide review

Adres: Blokhuisplein 40, Leeuwarden
Website: www.alibihostel.nl

post plaza

Post-Plaza Hotel 

Ook hotel Post-Plaza zit gevestigd op een historische plek. Het voormalig hoofdpostkantoor van Leeuwarden is een paar jaar geleden omgetoverd tot een chique en hip viersterrenhotel waarbij over elk details is nagedacht. 

De locatie is fantastisch en het hotel beschikt over een prachtig restaurant waar je in de middag en avond gezellig kun eten en borrelen. In de ochtend is er een uitgebreide ontbijtbrunch. Voor slechts 15 euro per persoon mag je onbeperkt eten van al het lekkers wat op tafel ligt. 

Adres: Tweebaksmarkt 25-27, Leeuwarden
Website: www.post-plaza.nl

andere artikelen