Een restaurant met als hoofdmenu yoghurt: het is een groot succes

Van yoghurt je werk maken? Het kan! Esther Staal (34 jaar) en Wouter Staal (33 jaar) begonnen vijf jaar geleden met succes restaurantketen Yoghurt Barn en hebben inmiddels bijna 150 ‘Barnistas’ in dienst. Hun zaak is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Den Bosch en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Frozen yoghurt 
In 2012 gooit het stel het roer om. Maar erg gepland was dit niet. Het idee voor Yoghurt Barn deden ze namelijk op tijdens een vakantie naar Spanje. “Ik trok samen met mijn vrouw en mijn dochtertje, toen net zes maanden, met de auto door Andalusië. Daar kwamen we overal frozen yoghurt tegen. Op iedere straathoek zat wel zo’n tentje en dat vonden we erg indrukwekkend. Toen we er ook nog eens achterkwamen dat de Nederlanders de meeste yoghurt eten van de hele wereld, wisten we, hier moeten we echt wat mee gaan doen”, vertelt Wouter. 

wout-es

Baan opzeggen
Nog voor de eerste Yoghurt Barn in Utrecht opent in september 2012 zeggen Esther, fysiotherapeut, en Wouter, toen nog marketingdirecteur bij Philips, hun baan op. “We hadden altijd al de ambitie om het grootst aan te pakken en als je iets half gaat doen, dan gaat dat niet lukken.” Het stel had al vaker nagedacht om een eigen zaak te beginnen, maar hadden tot dan nooit een echt concreet idee. “Toen we thuiskwamen van die vakantie zijn we gaan schrijven en in februari hadden we onze eerste ‘milestone' namelijk een gesprek met een investeerder.” 

'We waren in september open gegaan en rond kerst van dat jaar dachten we ‘hey nu zit het stampvol’'

Succes 
Daarna gaat het snel. Het moment dat ze door hadden dat het een succes zou gaan worden, weet Wouter nog goed. “We waren in september open gegaan en rond kerst van dat jaar dachten we ‘hey nu zit het stampvol’. Terwijl het daarvoor af en toe wel drama was; letterlijk. Maar vanaf dat moment bleef het ook alleen maar groeien.” 

Precies een jaar later, in september 2013 openen ze hun tweede zaak in Amsterdam. Inmiddels heeft Yoghurt Barn de randstad al veroverd en zijn ze nu aan het kijken om ook de rest van Nederland te veroveren. “We hebben in februari van dit jaar een vestiging geopend in Den Bosch en deze loopt erg goed. Op dit moment ben ik in Nijmegen om daar naar de mogelijkheden te kijken.” 

yoghurtbarn

Samenwerken thuis en op de zaak
Esther en Wouter staan allebei aan het roer van hun bedrijf. “Samenwerken met mijn vrouw is uitdagend en leuk”, vertelt Wouter lachend. “Ik zou niet weten hoe het anders zou moeten, want stel, zij zou ondernemer zijn en 70 uur in de week aan het werk zijn en ik zou niet precies weten wat ze doet, dan gaat dat niet werken. Op een gegeven moment heb je daar geen begrip meer voor, als zij ’s avonds weer eens achter haar laptop zou zitten. Het is dus eigenlijk wel fijn. Ook vullen we elkaar aan in waar we goed in zijn.” 

'We hebben gelukkig ook twee kinderen en dat helpt ook om thuis toch maar niet meer over ‘yoghurt’ te praten' 

Diner talk
Wel moet het ondernemers stel opletten dat het thuis niet alleen maar over ‘yoghurt’ gaat. “We hebben gelukkig ook twee kinderen en dat helpt ook om thuis toch maar niet meer over ‘yoghurt’ te praten. Soms is het gewoon even klaar. We proberen het weekend ook redelijk vrij te houden, dan even geen werk.” 

Toekomstplannen
Je zou bijna wel denken dat een vestiging van Yoghurt Barn in het buitenland hoog op het lijstje staat van de ondernemers. “Buitenland plannen hebben we wel, maar hier zijn we nu niet concreet mee bezig. Daar is het nu nog te vroeg voor, we hebben nog genoeg te doen in Nederland.” 

Ben je nou geïnspireerd geraakt door het verhaal van Esther en Wouter en wil je ook je passie volgen? Esther en Wouter hebben tips voor je:
“Wees niet bang om je idee te delen met anderen. Ik hoor heel vaak dan mensen dan bang zijn dat mensen dan hun idee stelen. Dat gaan ze echt niet doen, want jij zit helemaal in dat idee. Je wordt juist op scherp gesteld met de feedback die je hierdoor krijgt. Dus ik zou zeker in het begin mijn idee delen en optimaliseren. Jij hebt je visie en strategie en daar moet je lekker bij blijven maar blijf altijd luisteren naar wat andere mensen te zeggen hebben.”

WINACTIE: Naast bijvoorbeeld de vertrouwde ‘Brownie Bango’ met mango, of de seizoenspecial kan je nu ook voor een warme havermout terecht bij Yoghurt Barn. Wil jij kans maken om de warme havermout te gaan proeven bij een Yoghurt Barn naar keuze. Like dan onze Facebookpagina en deel het bericht! 

Lees ook het verhaal van Jules en Sebastiaan: Interview: Jules en Sebastiaan gooien het roer om

andere artikelen