Als er een hotel in Nederland een rijke geschiedenis kent dan is het Hotel de Wereld wel. Heel, heel vroeger was het deftig hotel, maar dat veranderde in 1945 toen het gebouw de plek werd waar werd onderhandeld over de capitualie van de Duiters in Nederlands. Vanaf 5 mei 1945 is het historische gebouw 'een monument van vrede en vrijheid'. En dat is is het tegenwoordig nog steeds. 

Als we op een dinsdagmiddag rond 15.00 uur incheken bij Hotel de Wereld, midden in hartje centrum, worden we welkom geheten door een aardige receptioniste. Samen met een vriendin én niemand minder dan mijn hondenkind ben ik uitgenodigd om een nachtje het hotel te komen ervaren. Dat mijn hond Charlie mee mag naar een hotel maak ik zelden, welgeteld één keer, mee. En dus ben ik van tevoren al best wel in mijn nopjes. 

Wereld6

In de hal bij de receptie valt ons gelijk de grote wereldkaart op. Per werelddeel hangt er een foto bij van een strijder die wat betekent heeft voor de vrijheid. Zoals een Nelson Mandela, Banksy en Miss Liberty. Het leuke van het hotel is dat ook de kamers in het teken staan van een bepaald persoon. Wij hebben geluk en krijgen de Astrid Lindgren- , die van Pipi Langskous, kamer. Van het personeel horen we achteraf dat het de mooiste kamer van het hotel is en daar is niks over gelogen. 

Wereld2

Zelf weet ik niet helemaal wat Astrid Lindgren voor de vrijheid betekent, maar dat wordt al snel duidelijk als we op de kamer een welkomstbrief vinden.  Daarin worden we, zogenaamd uit naam van Astrid, verwelkomt in de Pippi Langkous kamer. Met haar boeken probeerde Lindgren iedereen kind te laten zijn en dus staat deze kamer in het teken van zorgeloos genieten en het kind in jezelf naar boven halen. Al van deze brief worden we enthousiast maar als we de schommel en andere Pippi Langkous details in de kamer aantreffen worden we helemaal blij. Ik ben opgegroeid met de Pippi-boeken dus het voelt echt een beetje alsof we ons in haar huis begeven. Zo zien we gouden aapjes aan de muur en de lamp hangen en hangt er een kruk met een boek ondersteboven aan het plafond. En als we ons willen opmaken in de spiegel in de kamer ontdekken we dat het een lachspiegel is. Ja, je weer even kind voelen hier is niet zo lastig. 

Wereld3

Na een korte powernap in het heerlijke, grote zachte bed willen we Wageneningen gaan ontdekken maar door de stromende regen blijven we toch maar in het hotel. Het hotel beschikt namelijk ook over een restaurant en terras dus eigenlijk hoef je voor een borrel en diner niet eens de deur uit. Rond een uurtje of zeven schuiven we aan bij het intieme, knusse restaurant LEV op de begane grond. Na lang twijfelen, want alles op de kaart klinkt lekker, besluiten we om ons te laten verrassen door de chef met een viergangenmenu en een bijpassend wijnarrangement. 

Wereld1

Natuurlijk starten we met een lekker glas bubbels en brood met dips. Voor mijn tafelgenoot met een gluten intolerantie is er zelf gebakken glutenvrijbrood. Daarna krijgen we als voorgerecht een gericht met huisgerookte zalm en koolkrabi, gevolgd door de Schelvis met gezouten citroen, risotto en Noordzee mosselen in een saus van witte wijn. Als hoofdgerecht staat er een malse Bavette op het menu. Voor ons als twee kleine vrouwen is de portie iets te groot. Zonde om weg te gooien natuurlijk. Gelukkig heeft de jongen die ons bediend een uitstekend idee. Hij legt het vlees in de koelkast zodat we het, hoe lief, later aan de hond kunnen geven. 

Wereld 4

Sowieso zijn we erg te spreken over het personeel. Bij Hotel de Wereld werken vooral studenten en stagiaires, waarbij je niet merkt dat het stagiaires zijn. Want hoewel ze super professioneel en gedreven zijn blijven ze toch zichzelf. En dat maakt de sfeer in dit hotel lekker informeel en speels. Precies zoals je verwacht bij een hotel waarbij 'jezelf zijn' en 'je thuis voelen' voorop staat. 

Wereld5

Zoals je leest hoef je eigenlijk het hotel niet uit om een heerlijke middag en avond te hebben. Daarom zouden we je aanraden om minimaal twee nachten te boeken. Zo kun je op je luie gemak van de perfecte service en de heerlijke kamer genieten (wel de Pippi-kamer boeken!) en heb je nog een dag extra om de stad te verkennen. Ga je alleen een dagje naar Wageningen of zoek je een goed restaurant om eten; ook als je niet bij het hotel verblijft kun je gewoon reserveren in het restaurant. En alleen dat al is helemaal de moeite waard. 

=============

Hotel De Wereld
5 Mei Plein 1
Wageningen

Reserveren: hoteldewereld.nl

 

Geef een reactie