In de kast met Gregory Edelenbos 

Het is al lang niet meer zo dat de vrouw of moeder twee keer per jaar de stad in gaat om kleding voor man- of zoonlief in te slaan. Tegenwoordig gaan de mannen zelf op pad en weten ze heel goed wat ze willen. Hebben ze favoriete merken, het juiste kapsel en staan er gemiddeld meer sneakers in de inloopkast dan bij de vrouw. In deze rubriek nemen we elke maand een kijkje in de kledingkast van een hippe man. 

De 25-jarige Gregory Edelenbos uit Amsterdam heeft een druk leven als director bij Tiny Riot! Tijd en zin om iedere maand uitgebreid te shoppen heeft hij niet. Toch ziet Gregory er altijd goed uit, of hij nu werkt, feest of bezig is met zijn favoriete tijdverdrijf: buiten de deur eten.

Door Yael Water

Hoe zou jij je stijl omschrijven? 

"Het liefst draag ik nonchalante maar fashionable kleding dat comfortabel zit. Ik heb verschillende fases gehad maar zou mijn stijl op dit moment omschrijven als basic met een twist. Zo’n stijl waarvan het lijkt alsof de kleding zonder nadenken aangetrokken is maar ondertussen weet ik dondersgoed wat ik aanheb en dat het mij goed staat haha…Ik draag erg veel zwart, als basiskleur is dat echt top. Zwarte denim broek en zwart katoenen T-shirt met zwarte leren Dr. Martens. Door gebruik van verschillende materialen blijft de look spannend en vaak combineer ik het met een vintage overhemd dat lekker opvalt." 

Wat zijn je favoriete items uit je kast? 

"Oeh, dat vind ik lastig kiezen. Op dit moment ben ik, hoe cliché, gek op de sweater van mijn vriend! Haha…Ik zwem in die sweater, zwaar oversized, maar in combinatie met een jeans helemaal top. Ook weer zwart maar wel met tekst; ‘The future is female’ staat erop. Daarnaast hou ik van mijn geruite flanellen overhemd. Deze zit erg comfortabel en kan zowel gedragen worden met uitgaan maar valt ook niet uit de toon op werk. De groen, rood, witte stof geeft kleur aan mijn look." 

Favoriet kledingstuk

Bij welke winkel shop je het meest? 

"Het meest shop ik bij Topman en Zara , waar iedereen eigenlijk koopt. Lekker makkelijk, beide winkels zitten in het centrum van Amsterdam. Ook ga ik regelmatig naar de IJ-hallen waar je iedere maand volop vintage kleding kunt scoren tijdens de vlooienmarkt. Verder ben ik fan van de oversized street wear van het merk nANA jUDY. Omdat het uit Australië komt bestel ik dat online. De kleding is best prijzig maar je bent wel gelijk festival ready." 

Wat is de musthave voor mannen dit seizoen?

"Ik ben niet up-to-date met de laatste trends en koop kleding vooral op mijn eigen gevoel. Een goed zittende zwarte broek moet iedereen sowieso hebben, voor elk seizoen. Hoe die er dan uitziet kan per persoon verschillen. Ik denk wel dat we echt afscheid moeten nemen van de ripped jeans. Ook al draagt iedereen, ook ik af en toe nog, die broeken met plezier. Het is tijd om uit die relatie te stappen, het is over." 

Waar investeer je in?

"Ik geef te veel geld uit aan alles in het leven haha…vooral aan uiteten gaan maar investeren in kleding doe ik niet echt. Wel heb ik dat ik veel geld uitgeef aan kleding als ik een specifiek evenement heb. Laatst had ik bijvoorbeeld een gemaskerd gala. Toen heb ik twee volledige kostuums en drie handgemaakte Venetiaanse maskers gekocht van €30-40 per stuk. Uiteindelijk heb ik alles gehouden omdat ik dan te lui ben om het terug te brengen. Het zijn wel prachtig opvallende kostuums! De één zit gegoten en is babyblauw fluweel. Ze kunnen mij nog op de maan spotten, zo’n opvallende kleur. De ander zit niet echt lekker maar staat geweldig. De stof is zwart met gekleurde feniksen erop. Beide zijn perfect voor een feest waarbij je niet weg wilt vallen tussen alle zwarte pakken. Door een trui in plaats van een overhemd te dragen hou ik het wat meer nonchalant." 

"Dus om terug te komen op jouw vraag: investeren doe ik niet echt, het is vooral ongecontroleerd uitgeven haha…" 

Welke schoenen moet iedere man sowieso in zijn kast hebben staan? 

"Dat vind ik een lastige vraag. Ik heb namelijk zoveel schoenen. Als ik iets mooi vind dan draag ik dat te veel vond ik zelf. Daarom besloot ik om zo veel mogelijk basic schoenen te kopen zodat ik kan afwisselen. Ik denk dat iedere man met goede Nike sneakers, zwarte Clarks en zwarte Dr. Martens echt een goede basis in zijn kast heeft staan." 

Hoeveel geld geef je per maand uit aan kleding? 

"Zoals ik al zei, ik ben niet iemand die de laatste trends volgt. Geen modepop. Qua kleding kopen ben ik echt een typische man en koop één keer in de zoveel tijd alle kleding die ik nodig heb. Ik kan niet één shirtje kopen zoals vrouwen dat kunnen. Ik zet om de 3 maanden €300-400 opzij en ga dan winkelen. Wel moeten de omstandigheden goed zijn. Als ik in de stad ben en het is te druk, het regent of bij de eerste winkel die ik binnen stap vind ik niets…dan ben ik er gelijk klaar mee en houd de shopmissie op. Ik vind het ook zonde om zoveel geld aan kleding uit te geven. Mijn voorkeur gaat uit naar eten, gezelligheid met vrienden en dan pas kleding. In die volgorde haha…" 

gregory

Wie is je stijlvoorbeeld? 

"Die heb ik niet echt. Inspiratie haal ik niet weg bij één persoon, het is een gevoel. Soms zie ik iemand op straat lopen met kleding waar ik inspiratie door krijg. Ik vind het ook heel leuk om bij mijn eigen vrienden te kijken die duidelijk heel anders gestyled gaan. De één is wat conservatiever gekleed met blousejes onder truien, enz. De ander draagt net als ik veel zwart maar zijn look is veel meer vintage. Beiden zien er altijd heel leuk uit, dat laat zien dat je veel verschillende stylen mooi kunt vinden. Het gaat erom wat bij de persoon past. Je moet iets dragen waarbij jij je goed voelt en niet omdat het fashion is. Het valt mensen op als het niet bij je past of als je je er niet goed in voelt. Wie ik trouwens wel heel tof vind is Jaden Smith, zoon van acteur Will Smith. Puur alleen om zijn excentrieke uitingen. Niet dat ik zijn stijl een-op-een zou kopiëren." 

In wat voor kleren zie je een man het liefst? 

"Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Het gaat erom dat het bij diegene past. Mijn vriend draagt hele andere kleding dan ik. Hij voelt zich daar goed in en dat straalt hij dan ook uit. Daar gaat het om. Dus in wat voor kleren zie ik mijn man het liefst? In zijn eigen style."   

Lees ook:
In de kast met Boyd Jongerling
In de kast met GTST-acteur Urvin Monte

In de kast met Chris Heijnen

andere artikelen