In de kast met Aziez Kassim 

Het is al lang niet meer zo dat de vrouw of moeder twee keer per jaar de stad in gaat om kleding voor man- of zoonlief in te slaan. Tegenwoordig gaan de mannen zelf op pad en weten ze heel goed wat ze willen. Hebben ze favoriete merken, het juiste kapsel en staan er gemiddeld meer sneakers in de inloopkast dan bij de vrouw. In deze rubriek nemen we elke maand een kijkje in de kledingkast van een hippe man.

Deze maand doken wij in de kast van Aziez Kassim (28) uit Amsterdam. Als dj ZIZA kiest hij vaak voor een basic outfit, maar daarbuiten besteedt hij veel aandacht aan zijn kledingstijl. Voor trends is daarbij geen plek. “Ik ben graag op een speelse manier tegendraads.” 

Door Eline Vedder 

Hoe zou jij je kledingstijl omschrijven? 

“Ik krijg vaak complimenten over mijn kledingstijl en vraag mij dan soms af wat er zo bijzonder aan is. Ik draag wat ik mooi en leuk vind. Anderen noemen het vaak hip, maar dat geeft zo’n stempel. Als ik het dan toch een naam moet geven zou ik zeggen tijdloos en minimalistisch. Ik ben niet graag gebonden aan een bepaalde hype en je treft bij mij geen schreeuwende logo’s aan. Qua kleuren ga ik vaak voor zwart of wit. Erg klassiek en wit accentueert mijn huidskleur.” 

Wat vind je van trends? 

“Ik heb eerder een afkeer tegen trends dan dat ik erin mee ga. Het is leuk om op een speelse manier tegendraads te zijn. Ik baal er ook van als iets wat ik mooi vind een trend wordt. Het beste voorbeeld daarvan is de Infinity-tattoo op mijn rug. Negen jaar geleden laten zetten en nu zie je het ontwerp te veel. Ook mijn flat cap – een typisch Engels hoedje – draag ik nu met minder plezier dan voordat het een trend werd. Dat is vervelend, maar ook onvermijdelijk.”

Ben je ijdel?

“Ja. Als je er goed en verzorgd uitziet geeft dat een signaal naar iemand af. Mensen glimlachen eerder naar je en het heeft sociale voordelen. Je bent je eigen reclamebord, dat heb ik altijd gevonden. Ik sta daarentegen niet uren voor de spiegel en zorg dat anderen er geen last van hebben. Het is vooral iets wat ik zelf merk, als ik een ring vergeet om te doen word ik helemaal gek.” 

f34709824

Draag je veel accessoires? 

“Ik houd heel erg van sieraden, daarmee maak je jezelf mooier. Mijn zilveren ringen en armbanden, mijn horloge en mijn neuspiercing zijn mijn favorieten. Ik ben al een aantal keer iets verloren. Dat gebeurde waarschijnlijk met dansen. Doordeweeks heb ik veel nachtdiensten in het ziekenhuis en dan laat ik alle sieraden thuis. Maar behalve daar zie je mij bijna nooit zonder. Zelfs wanneer ik een netjes overhemd draag pak ik mijn sieraden uit de kast. Sieraden kunnen altijd.”

Waar laat je je door inspireren? 

“Ik zie weleens mannen met leuke kleding maar ik zou nooit vragen waar ze dat dan gekocht hebben. Dan zeg je eigenlijk dat je het ook gaat kopen en hun stijl wil kopiëren. Ik geef dan liever een compliment en ga op zoek naar een kledingstuk dat erop lijkt.” 

Bij welke winkels koop je jouw kleding?

“Voor basic kleding ga ik veel naar de Weekday of de Bershka, maar verder is er geen pijl aan te trekken. Ik ga altijd met een doel naar een winkel en koop dan heel gericht iets wat ik nodig heb of wil hebben. Doordat ik niet impulsief ben vind je bijna geen miskopen in mijn kledingkast. Qua merken was ik altijd al fan van Nike en de laatste tijd vind ik Supreme en Off-White heel vet.” 

Merken of vintage?

“De duurste merken kom je in mijn kledingkast niet tegen, maar ik vind vintage echt verschrikkelijk, vies en muf. Je zal mij nooit vinden in winkels als de Episode. Vaak is vintage helemaal geen vintage. Als je naar die Vintage Kilo verkooppunten kijkt is alles hetzelfde. Het is een hype waar ik niet in mee wil gaan.” 

Hoe veel geld geef je per maand uit aan kleding of schoenen?

“Mijn nieuwe aanwinst zijn Nike Air Max 1/97 Sean Wotherspoon van 500 euro. Dat was een rip uit mijn lijf dus ik ben er erg zuinig mee. Ik kan ze niet dragen op de motor, want door het schakelen raken ze beschadigd. Verder verschillen mijn uitgaven van een paar tientjes tot honderden euro’s. Ik heb een goedkope maand als ik help bij een sample sale. Dan krijg ik geregeld kleding mee, dat scheelt weer.” 

Je draait op verschillende plekken in het land als dj ZIZA. Heb je daar speciale kleding voor? 

“Ik draai hele harde industriële muziek, hard techno met een Berlijnse invloed. De clubs waar ik draai, zoals de laatste tijd vooral de Sugarfactory in Amsterdam, zijn vaak erg warm. Daar hoort dus een simpel, los shirtje bij. Het liefst een zwart of wit shirt. Sowieso geen nette of strakke kleding. Er worden foto’s gemaakt en daar wil je niet met zweetplekken opstaan.” 

Wanneer ga je helemaal los met kleding?

“Voor een speciale gelegenheid krijgt mijn kleding extra aandacht. Ik houd van classic en wacht nog op de dag dat een van mijn vrienden gaat trouwen. Dan kan ik eindelijk een goed pak kopen. Daarnaast ga ik een paar keer per jaar naar de Berghain in Berlijn. Daar is alles vrij en je ziet veel bloot. Het is niet per se mooi, maar vooral erg stoer om daarin mee te gaan. Ik ga vaak voor een heel kort broekje zonder shirt en met leren straps. Mijn vriendin doet dan lekker mee. De kleding draagt bij aan hoeveel prikkels je krijgt en de beleving van de avond.”

Benieuwd geworden naar de muziek van deze modieuze man? Klik dan op deze link

andere artikelen