In de kast met Boyd Jongerling

Het is al lang niet meer zo dat de vrouw of moeder twee keer per jaar de stad in gaat om kleding voor man- of zoonlief in te slaan. Tegenwoordig gaan de mannen zelf op pad en weten ze heel goed wat ze willen. Hebben ze favoriete merken, het juiste kapsel en staan er gemiddeld meer sneakers in de inloopkast dan bij de vrouw. In deze rubriek nemen we elke maand een kijkje in de kledingkast van een hippe man. 

Deze maand geeft Boyd Jongerling (30) uit Leeuwarden ons een kijkje in zijn kast. Boyd werkt als maître in het Groningse restaurant De Pijp Wine and Dine. Niet alleen voor zijn werk loopt hij er tot in de puntjes verzorgd bij, ook privé kiest Boyd graag voor mooie items voor een complete look.  

Hoe zou jij je stijl omschrijven? 

"Ik heb niet echt één bepaalde stijl. Wat ik draag is heel divers. In mijn privéleven draag ik veel zwart met hier en daar een gekke uitspatting qua kleur of design. Voor mijn werk draag ik hele andere kleding: een wit overhemd en Santoni schoentjes. In beide stijlen voel ik mij goed zolang de look maar compleet is van sokken en ondergoed tot tas en schoenen. De stijl die ik draag wordt bepaald door de gelegenheid en hoe ik me op dat moment voel. Ik vind het wel heel belangrijk dat kledingstukken mooi uitgevoerd zijn. Daarom draag ik veel merk. Dat begon al toen ik op 16-jarige leeftijd in de kwekerij van mijn oom werkte. Zodra ik uitbetaald kreeg pakte ik de trein naar Amsterdam om mijn geld in de PC Hooftstraat uit te geven. Werken om mooie spullen te kunnen kopen." 

combi

Wat zijn je favoriete items uit je kast? 

"Mijn eerste Louis Vuitton tas. Deze heb ik mijzelf op mijn 18de verjaardag cadeau gegeven en die gaat niet meer weg.  Dat geldt ook voor mijn blauwe zijde Armani blouse. De blouse is te fout voor woorden maar voor het uitgaan fantastisch! Deze heb ik van een goede vriendin gekregen en heeft dus ook veel sentimentele waarde." 

Bij welke winkel shop je het liefst? 

"Dat is moeilijk te zeggen. Ik combineer graag goedkope items met dure en kijk daarom niet bij één bepaalde winkel. Aan de ene kant shopt ik veel bij Weekday en ASOS maar mijn accessoires koop ik altijd bij duurdere merken. Tegenwoordig koop ik vooral online via E-bay of bijvoorbeeld de Bijenkorf. Ideaal, vooral als je in het noorden van ons land woont. Helaas zijn niet alle winkels en merken hier gevestigd dus dan is online shoppen echt een uitkomst." 

Wat is de musthave voor mannen dit seizoen?

"Een goede jas is heel belangrijk voor de winter. Praktisch maar tegelijkertijd is het een item dat je alleen nu echt aantrekt. Hoe die jas er dan precies uit moet zien vind ik moeilijk te zeggen. Met een mooie trenchcoat ben je tijdloos maar een oversized gewatteerde jas is helemaal hot op het moment. Belangrijk is dat je erin investeert, dan kun je er jaren mee door. Goedkoop is duurkoop. Gun jezelf dat stukje luxe." 

Waar investeer je in?

"Jassen, schoenen, tassen, riemen, zonnebrillen, horloges haha…eigenlijk moeten alle accessoires goed zijn. Investeren in goede basics, dat is het belangrijkste. Om de boel wat op te leuken koop ik daar goedkope items bij met bijvoorbeeld een gek printje of uitgesproken kleur." 

Favoriete schoenen

Welke schoenen moet iedere man sowieso in zijn kast hebben staan? 

"Mannen zouden in ieder geval een goede sneaker en een nette schoen in de kast moeten hebben staan. Dat zijn de basics. Zelf kan ik op dit moment niet zonder mijn witte sneakers. Nog niet zo lang geleden heb ik witte Maison Margiela Future Low Tops gekocht. Ik zeg niet dat iedere man deze sneakers moet hebben want merken zijn heel persoonlijk vind ik. Het is belangrijk dat je jezelf daarin ontdekt en iets kiest wat bij je past. Wees daarin niet bang en durf!" 

Hoeveel geld geef je per maand uit aan kleding? 

"Sommige maanden kan ik heel zuinig zijn en geef ik €100 aan kleding uit. De volgende maand kan ik dan opeens €700 uitgeven tijdens het shoppen. Heel eerlijk, ik weet eigenlijk niet precies wat ik maandelijks aan kleding uitgeef. Dat wil ik helemaal niet weten haha." 

Wie is je stijlvoorbeeld? 

"Ik heb niet echt een stijlvoorbeeld. Ik haal mijn inspiratie vooral van Instagram. Daar kijk ik bij de grote merken zoals Gucci, Louis Vuitton, Y3, All Saints, Acne Studios en hou ik ook de street style foto’s tijdens de verschillende Fashion Weeks in de gaten. Dan zie je de mooiste combinaties voorbij komen." 

In wat voor kleren zie je een man het liefst? 

"Iets waarin hij zich comfortabel voelt, wat zijn persoonlijkheid uitstraalt en durf toont. Dat kun je op heel veel manieren doen en daarom is er niet perse één bepaalde style waar ik voor val. Iedereen is verschillend. Doe vooral je eigen ding, dat kan ik juist waarderen." 

Lees ook:
In de kast met Stefan Hut
In de kast met Chris Heijnen
In de kast met GTST-acteur Urvin Monte

andere artikelen