Edith Dohmen (41) wil geen kinderen: “Ik heb die biologische klok nooit gevoeld”.

Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat een vrouw op een bepaalde leeftijd kinderen krijgt. Ook de 41-jarige Edith Dohmen ervaart dat er nog steeds zo gedacht wordt. Zij koos er heel bewust voor om geen kinderen te krijgen en dat stuitte in haar omgeving regelmatig op onbegrip. Iets waar ze zich groen en geel aan ergerde. "Ik heb die rammelende eierstokken gewoon nooit gevoeld." 

Door: Anne Tonen

Hoelang weet je al dat je geen kinderen wilt?

“Als ik vroeger mocht kiezen tussen spelen met een baby- of barbiepop, koos ik vrijwel altijd voor de laatste. Ik had echt helemaal niks met dat baby getrut. Dat was misschien al wel een voorbode. Natuurlijk kun je op die leeftijd nog niet weten of je wel of geen kinderen wilt maar toen ik 25 was had ik dat gevoel nog steeds niet. Mijn moeder zei toen altijd: “ wacht maar tot je ouder wordt”. Inmiddels ben ik 40 jaar en heb ik die rammelende eierstokken en die biologische klok nog steeds niet gevoeld. Ook niet toen mijn zusje kinderen kreeg. In plaats van dat er bij veel vrouwen de eierstokken gaan rammelen, kreeg ik rode vlekken in mijn nek. Ik ben waarschijnlijk gewoon allergisch, haha.” 

Waarom wil je geen kinderen?

“Voor mijn werk moest ik altijd veel reizen. Vrijheid vind ik ontzettend belangrijk en een kind zie ik daardoor alleen maar als een blok aan mijn been. Het enige wat mij leuk lijkt aan een kindje hebben is dat je jezelf herkent in een kind en de band die je met je eigen kindje hebt lijkt me ook heel mooi. Verder zie ik alleen maar negatieve dingen. Het lijkt me bijvoorbeeld erg heftig dat er iemand totaal afhankelijk van jou is. Of het angst is? Dat zou kunnen. Ik ben toch een control freak en ik wil overal de controle over houden. Dat heb je met een kind natuurlijk niet.” 

Hoe reageerde je partner op het feit dat je geen kinderen wilde?

“Ik had een hele goede relatie van 16,5 jaar en binnen die relatie wilde ik het al niet. Daarna heb ik een tijdje via Tinder gedatet en die mannen vonden het geloof ik wel relaxed. Zij hadden al een aantal dates met vrouwen gehad die zo snel mogelijk zwanger willen raken. Dat schrikt natuurlijk af. Inmiddels heb ik twee jaar een vriend en hij heeft een dochter van 16 en hoeft niet nog meer kinderen. Ideaal voor mij.” 

Heb je nooit twijfels gehad?

“Nee, ik was er van jongs af aan heel erg stellig in, dus ik werd door anderen ook niet aan het twijfelen gebracht. Je moet een bepaald type zijn als moeder, je moet er geschikt voor zijn en je moet je ook afvragen: moet ik dit wel allemaal willen? Ik heb namelijk ook veel narigheden gezien bij ouders. Het is echt niet alleen maar rozengeur en manenschijn.” 

Hoe reageert jouw omgeving op het feit dat je geen kinderen wilt? 

“Ik heb in het verleden vaak opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd ja. Komen ze: “Wacht maar tot je de juiste partner hebt ontmoet”, “ als je zusje zwanger wordt dan gaan jouw eierstokken ook rammelen” of “ik vind het een egoïstische keuze”. Vooral die laatste opmerking irriteert mij. Ik vind het namelijk juist heel egoïstisch als mensen een kind nemen met als reden om niet alleen oud te worden.” 

Ben je niet bang om uiteindelijk toch spijt te krijgen?

“Geen idee. Ik ben nu 41 jaar en dan ik heb tot op de dag van vandaag geen spijt. Ik ben er ook totaal niet mee bezig. Als ik een baby zie dan denk ik niet: “ahhh, wat schattig”. Nee, ik ren eerder gillend weg. Dat geluid dat uit een kind komt, daar kan ik  echt niet tegen. Ik word dan helemaal gek. Het is maar goed dat ik ze niet heb gekregen, haha.” 

Je vriend heeft een dochter van 16. Zie je haar ook een beetje als jouw dochter?

“We hebben een super leuke klik. We hebben hele leuke raakvlakken en ik vind het heel mooi en dierbaar dat ik voor zo’n meisje van alles kan doen en regelen. Maar nee, ik ben geen moederfiguur en ik ben absoluut niet haar moeder of stiefmoeder. Hoe ik mezelf wel zou nemen? Ik ben gewoon een leuke oudere vriendin. Zo ziet ze mij ook. We kunnen samen van alles bespreken.” 

Wat zou je andere vrouwen aanraden die ook geen kinderwens hebben en ook irritante opmerkingen naar hun hoofd geslingerd krijgen?

“Laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Het is jouw leven en jouw keuze.” 

 

andere artikelen