Slank de decembermaand door? Wij weten hoe!

Pepernoten, chocoladeletters, kransjes, banketstaaf, glühwein, kerstbrood en ga zo maar door. De decembermaand is onbeperkt eten met je familie, vrienden en collega’s. Heel gezellig allemaal, maar wat minder voor je slanke lijn. Om te voorkomen dat je te veel aankomt, is het verstandig om je goed voor te bereiden op de laatste maand van het jaar. 

YourDailyLife heeft Esther Koning, running- en vitaliteitscoach, hardlooptrainer Karel Kolb van Loopmeesters en personal trainer Robin van Tintelen gevraagd hoe je de decembermaand slank kan eindigen. 

Gezond leven, het hele jaar door
Vaak komt het eerste besef dat de decembermaand voor de deur staat op het moment dat de pepernoten rondgaan op de werkvloer. Om niet helemaal uit je broek te groeien is het af en toe verstandig om een keer af te slaan, maar om dit nou altijd te doen… “Het is misschien een beetje flauw om te zeggen, maar uiteindelijk is het gewoon de waarheid: die voorbereidingen beginnen al op 1 januari van het nieuwe jaar. Hoe meer het sporten en gezond eten in je systeem zit, hoe minder 'problemen' de feestdagen je zullen geven”, zo vertelt personal trainer Robin van Tintelen. 

Naast je af en toe in proberen weten te houden is het volgens Robin ook de manier waarop je tegen de feestdagen aankijkt. “Een belangrijk aspect waar veel mensen aan voorbij gaan, is de 'mindset': hoe kijk je tegen het (gezonde) eten en bewegen aan? Het is namelijk mijn ervaring dat de mensen die het meeste aankomen tijdens de feestdagen, een 'alles-of-niets' instelling hebben. Hoewel december maar drie feestdagen heeft (of vier, mocht je Sinterklaas vieren), zien zij de gehele maand december als een 'vreetfestijn from hell'. Zij tillen zo zwaar aan die drie dagen waarop gezond eten geen optie is, dat ze de overige 28 dagen hun dieet- en sportregime ook maar laten schieten.” 

slankindecember

Kom op! Beweeg!
Volgens Esther Koning, running- en vitaliteitscoach, is het belangrijk om je goed voor te bereiden “Neem nou de tijd om op te bouwen, ook al heb je bijvoorbeeld een sportief verleden. Je lichaam heeft tijd nodig om aan die belasting te wennen. Gun jezelf de hele maand november en december om die conditie op te bouwen, dan kun je rondom de feestdagen een half uur rennen. Als je dat drie keer in de week kan doen, dan onderhoud je de conditie en daarmee zet je ook alle systemen actief. En hierdoor verbrand je natuurlijk meer.”  

estherkoning-07

Heb je weinig tijd? Dan heeft hardlooptrainer Karel Kolb van Loopmeesters een goed alternatief. “Ten eerste durf je te laten gaan tijdens de feestdagen zelf. Maar zorg wel dat je blijft bewegen. Dit hoeft niet per se buiten te zijn of in de sportschool. Dit kan erg tijdrovend zijn. Krachtoefeningen zijn ook effectief en die kun je gewoon thuis doen. Trek je dan even een half uurtje terug en doe bijvoorbeeld buikspieroefeningen etc. En accepteer dat het na de feestdagen allemaal wat moeizamer gaat.”

Is sporten dan genoeg?
Met alleen sporten ben je er helaas nog niet. Ook in december zal je discipline moeten tonen en af en toe toch moeten kiezen voor een salade in plaats van dat lekkere kerstbrood. “Natuurlijk zal het moeilijker zijn om tijdens de feestdagen zelf gezond te eten en te bewegen, maar die andere 28 dagen kan je nog steeds aan de salade en zal de sportschool ook gewoon geopend zijn! Streef ernaar om je ritme qua eten en bewegen zoveel mogelijk door te zetten. Dan kan je al heel veel schade beperken”, laat Robin weten.

Wine-less
Tijdens de feestdagen zelf gaat vrijwel iedereen los, maar er is een ding waar je volgens Robin toch echt op moet letten tijdens de feestdagen. “Hoewel ik je in de eerste plaats zou willen adviseren om vooral te genieten, zou ik alcohol toch echt als een boosdoener aan willen wijzen. Een wijntje tijdens het kerstdiner of glas champagne op Oudejaarsavond is natuurlijk lekker, maar het blijven 'vloeibare calorieën' – net zoals frisdrank dat is. Het probleem met deze vloeibare calorieën is dat ze heel weinig bijdragen aan een gevoel van verzadiging. Je zit dus een stuk minder snel vol van drank, dan van bijvoorbeeld een stukje kerststol; tel daarbij op dat een glas alcohol al snel 100 calorieën aantikt, en je drinkt zo 600+ calorieën weg. Let dus niet alleen op wat en hoeveel je eet, maar ook op hoeveel je drinkt!”

Oeps, (weer) mislukt…
Had je in november toch nog zo’n goede voornemens gemaakt, om niet te veel te eten en te blijven bewegen. En dan kom je op 1 januari met een zware kater erachter dat je toch te veel hebt gegeten de afgelopen weken en dat bewegen ook niet echt is gelukt… Gefaald! “Het meest voor de hand liggende, en tevens beste is om je gewone ritme weer zo snel mogelijk op te pakken. Dus ga weer sporten, en let weer op je eten, alsof er niets gebeurd is. Er zijn helemaal geen bijzondere maatregelen nodig. Als jij in december bent aangekomen, dan is dat het gevolg van te veel eten en te weinig bewegen. Dus dat is ook iets om zo snel mogelijk weer terug te draaien. En blijf vooral niet te lang 'hangen' bij wat erbij is gekomen: het is een nieuw jaar, dus een frisse start!”

Meer informatie en inspiratie nodig: 

Kijk dan eens op de website van Karel: Hardlopen Haarlem: routes die je ook in het donker kunt lopen.
Wil je hulp van Robin? Ga dan naar: 
http://www.personaltraininghaarlem.nl​ 

9789491729218Wil jij nog meer inspiratie? Wij geven het boek van Esther weg: Renspiratie
Hoe? Ga naar onze Facebookpagina, deel dit artikel en like onze Facebookpagina! En misschien krijg jij dan dit geweldige boek thuisgestuurd!Voor meer informatie over het boek bezoek dan de website van Esther

 

andere artikelen