4 x de beste restaurants in Leeuwarden

Leeuwarden. Misschien staat het niet bekend als culinaire hotspot en misschien is het ook niet een stad die bovenaan je bucketlist staat. Maar waarom eigenlijk niet? De stad is Culturele Hoofdstad 2018 en eerlijk is eerlijk: het aantal goede restaurants, hippe tentjes en leuke boetiekjes groeit. Zeker de moeite waard dus. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan snel verder: wij hebben de vier leukste restaurants van de Friese Hoofdstad voor jou op een rijtje gezet.

Door: Suzanne Borghart en Anne Tonen

wannee

Wannee: Creaties van jong talent

Wannee is het restaurant van Stenden Hotel en wordt uitsluitend gerund door studenten van de opleiding Hospitality Management. Studenten leren hier het horecavak op het gebied van bediening, koken en leidinggeven in het restaurant en de keuken en dat nemen ze ook erg serieus. De studenten werken keihard, zijn ontzettend vriendelijk en beleefd en de service is top.

wannee eten

Ook over het eten kunnen we ook alleen maar positief zijn. In de keuken werken ze met vijf principes: cultuur, gezond, natuur, kwaliteit en waarde en met deze principes creëert het team elke maand een nieuw zes gangen menu (voor maar 30 euro!) waarbij groente de hoofdrol speelt. Tip: neem er een wijnarrangement bij, want ook van wijnen hebben deze jonge talenten veel verstand. 

Adres: Rengerslaan 8, Leeuwarden
Website: www.restaurantwannee.nl

mauritshuis 1

Mauritshuis: ongedwongen genieten

Heb je zin om lekker te eten maar laat je portemonnee geen sterrenmenu toe? Dan is het Mauritshuis de place to be. Op het krijtbord staat regelmatig een nieuw menu met hoofdgerechten tot een tientje. Het restaurant is sfeervol en gezellig en de bediening is persoonlijk.

mauritshuis

Liever iets uitgebreider eten? Neem dan een voor- en nagerecht en laat je adviseren over een bijpassend wijntje. En mocht je dan nog steeds zin hebben in iets lekkers: de Scroppino (mix van prosecco, vodka en ijs) wordt elke dag vers gemaakt en is een heerlijk tussengerechtje tijdens jouw avond uit!

Adres: Voorstreek 12, Leeuwarden
Website: www.maurits-huis.nl 

eindeloos

Eindloos: Eindeloos proeven

Ben je meer van het urenlang tafelen en wil je eens even flink in de watten gelegd worden? Reserveer dan een tafel bij Eindeloos, het restaurant van Willem Schaafsma die onder andere als chef bij Chiel Blue en Landgoed Lauswolt werkte.

eindeloos toetje

Bij Eindeloos eet je op hoog niveau, maar zijn de gerechten betaal en is de sfeer heel ontspannen. Dat komt eigenlijk vooral door Jorrit (de sommelier) en Willem die je het gevoel geven dat je in je eigen woonkamer zit. Lees de uitgebreide review die wij over Eindeloos schreven hier terug.

Adres: Korfmakersstraat 17, Leeuwarden
Website: www.restauranteindeloos.nl 

sjoddy

Sjoddy: Borrelen en shared dining

Wijnliefhebbers opgelet. Op de Druifstreek van Leeuwarden zit een gouden plekje. Wijn & Spijslokaal Sjoddy (See You op z’n Fries) serveert een uitgebreid diner, maar wij zijn vooral fan van de borrelplanken. Een grote houten plaat vol lekkers zoals pulled pork, gerookte zalm, makreel, en verschillende soorten vleeswaren.

sjoddy eten

En alles natuurlijk in combinatie met een goed glas wijn. Vraag naar de witte Libanese wijn en laat het genieten beginnen.

Adres: Druifstreek 55, Leeuwarden
Website: www.sjoddy.nl 

Lees ook: 
Overnachten in een oude gevangeniscel? Het kan in Leeuwarden 

andere artikelen