Dit wil je niet missen tijdens Museumnacht Rotterdam 2023: 8 x tips

Voor wie de Amsterdamse Musuemnacht te druk vind en de lange rijen helemaal zat is is er gelukkig ook nog de Rotterdamse variant. Op zaterdag 4 maart is het weer zover en kun je bij maar liefst 34 verschillende culturele hotspots terecht voor kunst, muziek, workshops en natuurlijk: feestjes! Wij zetten onze favoriete tips voor je op een rijtje. 

1. Beleef Museumnacht – Verhalenhuis Belvédère

Een plek die je zeker niet mag overslaan tijdens Museumnacht. Hier ervaar je de kunst van drag in een unieke levende expositie, neem je deel aan een luisterexpositie met portretten en verhalen van jonge moslimvrouwen in Nederland en kun je in de Volkskeuken terecht bij Ali Mohammed die samen met zijn vrienden van de vluchtelingenboten uit de Rotterdamse Haven je trakteert op de heerlijkse streetfood snacks. 

Locatie: Verhalenhuis Belvédère
Adres: Rechthuislaan 1, Rotterdam

2. Speurhonden demonstratie – Belasting & Douanemuseum 

Altijd al benieuwd hoe speurhonden te werk gaan? Ga langs bij het Belasting en Douanemuseum en leer alles over deze intelligente viervoeters die met hun enorme reukvermogen de invoer van verboden goederen en belastingontduiking tegengaan. De  honden speuren met hun neus op Rotterdamse haven en Schiphol in de vracht van voertuigen, containers, schepen en vliegtuigen. 

Locatie: Belasting & Douanemuseum
Adres: Parklaan 14-16, Rotterdam 

3. Light in the dark – Mariniersmuseum

Met een cocktail in je hand genieten van het mooiste uitzicht over de stad? Klim op het dak van het Mariniersmuseum en kijk uit over een prachtige verlichte stad. Aangezien dit een hele populaire locatie is is het verstandig een tijdslot te reserveren. 

Locatie: Mariniersmuseum
Adres: Wijnhaven 7-11 Rotterdam

4. Zaklampentour – BRUTUS

Voor echte avonturiers is er de BRUTUS Zaklampentour. Om 20.30 uur en 21.30 uur kun je mee het oude havencomplet ontdekken. Tijdens de tour loop je door de kelder, een voormalig bier overslag en krijg je een kijkje door het gangenstelsel van de ruïne. Trek warme kleren aan want de panden zijn koud, oud, roestig en vol lekkages.

5. Blind Experience – Koninklijke Visio

Heb je je altijd al eens willen verplaatsen in hoe het is om te leven met een visuele beperking? Met deze tour krijg je de mogelijkheid een stukje blind door de stad te lopen met een taststok en een begeleider. Ook kun je kunst ervaren door een visueel beperkte kunstenaar. 

Locatie: Koninklijke Visie
Adres: Schiedamse Vest 158, Rotterdam

6. The NewArt (collection) – V2 Lab for Unstable Media

Het belangrijkste doel van deze collectie is het tonen en stimuleren van artistieke veranderingen die ontstaan door de kruisbestuiving tussen kunst, wetenschap en technologie. Onder leiding van de familie Rodriguqez-Veyrat groeide deze collectie van elektronische en digitale kunst uit tot één van de belangrijkste ter wereld. Tijdens de Museumnacht krijg je de kans om deze collectie voor het laatst te mogen aanschouwen.

Locatie: V2 Lab for Unstable Media
Adres: Eendrachtsstraat 10, Rotterdam

7. Wondering Again – WORM

Bij WORM kun je deze avond terecht voor exposities, korte films en onze favoriet: karaoke! En niet zomaar een, nee een heuse autotune karaoke met  meezingers  uit of over Rotterdam bovenaan de playlist. 

Locatie: WORM
Adres: Boomgaardsstraat 71, Rotterdam

8. De Roaring Twenties – Chabot Museum

Meer zin om te dansen? Dat kan uiteraard ook op de Museumnacht. DJ Blue Flamingo trakteert je op platen uit de jaren 1920 tot '50 op zijn pick-up uit 1958. Dat wordt swingen geblazen op jazz, blues, salsa, mamo en afromuziek. 

Locatie: Chabot Museum
Adres: Museumpark 11, Rotterdam 

andere artikelen