Een heerlijk winters en gloednieuw drankje: de Port Cask-rum van Don Papa

Begin deze maand valt er een opvallende uitnodiging op de deurmat. Het is voor mij het allereerste persdiner in een groot gezelschap, dus daar kijk ik sowieso al erg naar uit. Van de uitnodiging word ik ook heel nieuwsgierig. 'Diner de Odisea' staat erop en dat we 'een gastronomisch moment van dwaasheid, genialiteit en mystiek' kunnen verwachten. Spannend!

De dresscode is 'angstaanjagend glamoreus' en als de entree van de Koepelkerk in Amsterdam binnenstap baal ik meteen dat ik na mijn werk geen tijd had om me nog om te kleden. Bijna iedereen heeft zich uitgesloofd, maar vooral de mensen die bij Don Papa Rum  zien er prachtig en tegelijkertijd mysterieus, hun gezichten bedekt onder maskers, uit. De rum van Don Papa dus, daarvoor zijn we hier. Zelf ben ik absoluut geen rum-drinker en als ik de rest van de genodigden spreek geldt voor hun eigenlijk hetzelfde. Maar eigenlijk ben ik na de eerste cocktail al om. We proeven er twee verschillende drankjes en zijn eigenlijk direct om. 

© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld

Een premium rum die je 500 jaar terug meeneemt op een smaakodyssee

We zijn uitgenodigd voor de feestelijke lancering van de Port Cask rum van Don Papa Rum. Don Papa is afkomstig uit de Fillipijnen en met deze limited edition wordt de 500e verjaardag van de eerste reis rond de wereld gevierd. 500 jaar geleden kreeg een Portugese ontdekkingsreiziger de opdracht om op expeditie te gaan naar de specerijeneilanden. Dat werd een odyssee die de loop van de zeevaart en de geschiedenis voor altijd zou veranderen. Makers van de Port Cask limited edition lieten zich inspireren door dit epsiche verhaal waarin de oude wereld met de nieuwe werd verbonden. 

© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld

Wanneer je een 500e verjaardag viert dan pak je natuurlijk groots uit en als er iemand goed is in uitpakken dan zijn het de mensen achter Don Papa wel. In de iconische Koepelkerk in Amsterdam proeven we aan het begin van de avond verschillende cocktails en nemen we daarna plaats aan misschien wel de mooiste tafel die ik ooit heb gezien. De borden, servetten en de menukaart zijn allemaal in de stijl van de Don Papa en in de zaal hangt nog steeds een mysterieuze en nu bourgoundische sfeer. 

Op de menukaart lezen we 'Diner de Odisea'. 'Odysee' en als we de menukaart zien staat ons een lange reis vol verschillende smaken te wachten. Maar liefst twaalf gangen staan er op het menu. Zo krijgen we gerookte creme fraiche, schelvis met wakame en ingeledgde gember, wilde zeebaars, couqille, pekingeend, Spaanse spareribs én Cote de Boeuf. Alles waar je van droomt. 

© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld

Bij het diner krijgen we een bijpassend wijnarrangement want 12 gangen rum schenken is niet te doen. Gelukkig krijgen we af en toe wel een klein glaasje te proeven. Dit keer puur waardoor je de kruidige warme smaken beter proeft. De Port Cask rum werd gerijpt in het vulkanische klimaat rond de uitlopers van de actieve vulkaan Mount Kanlaon. De rum zat vervolgens 2 jaar lang in ex bourboun vaten om te rijpen en is daarna overgebracht naar rije, robijnkleurige portvaten om vervolgens nog eens vijf jaar te rijpen. 

Ik vind dat je in deze rum veel verschillende smaken proeft. Zo is de rum zoet, kruidig maar ook een beetje fruitig. Na een slokje proef je zoethout, donkere chocolade, muscovaosuiker en dat vermengd met pittige bloesinaasappelen, rijpe rode bessen en verse vanille. Behoorlijk wat smaken, maar daardoor is deze rum denk ik voor iedereen geschikt. 

© Jaap Beyleveld
© Jaap Beyleveld

Waarbij drink je rum?

Ik heb de Port Cask rum zowel puur als in een cocktail gedronken. Puur vind ik 'm heerlijk bij een stuk pure chocolade, dat we als dessert kregen, of als afzakkertje voordat je naar bed gaat en je even genoeg hebt van de hele avond wijn drinken bijvoorbeeld. Maar in een cocktail, de Dark n' Stormy bijvorbeeld, doet ie het ook erg goed. Sowieso een genot om in huis te hebben. Ook al staat ie een poosje in de kast want alleen voor de fles wil je 'm eigenlijk al hebben. 

Benieuwd geworden naar de Port Cask rum van Don Papa? De rums zijn exclusief verkrijgbaar via: www.andrekerstens.nl. 

andere artikelen