Diana is één van de bekendste sterrenstylisten: “Ik wil iemand op z’n leukst en orgineelst aankleden”

Diana Theys (47 jaar) uit Diemen is één van de meest gevraagde stylistes in televisieland. Ze heeft gewerkt bij programma’s zoals Junior Songfestival, Idols, It Takes 2 en Everybody Dance Now en is de stylist van onder andere Tijl Beckand, Jamai Loman, André Hazes jr. en Monique Smit. In 2003 is ze bij toeval in dit wereldje gerold.

Door: Albertine Pomper

Vertel, hoe ging dat?

“Ik werkte bij ‘Laundy Industry’ en daar ontmoette ik Geertje Hoek, zij werkte bij televisie. Zij vroeg me of ik stylist wilde worden bij Junior Songfestival. Zij vond dat mijn kinderen er altijd zo leuk uitzagen en dacht dat ik best een hele show kon stylen”

Wat heb je toen gezegd?

“Ik ben op gesprek geweest en zei dat ik de baan best wilde en er dan voor 200% voor zou gaan. Ik heb toen ook gezegd dat het mij slimmer leek om een van de andere gegadigden aan te nemen, omdat ik totaal geen ervaring had. Een week later kreeg ik een telefoontje dat ik het mocht gaan doen.”

Je werkt nog steeds bij Junior Songfestival, dus ze zullen wel blij met je zijn!

“Dat zijn ze ook. Sinds 2003 ben ik er één jaar tussenuit geweest en dat was mijn eigen keuze. Toen ik bij tv ging werken, bleef ik ook nog 3,5 dag in de winkel werken. Naast de kleding van alle kandidaten van het Junior Songfestival deed ik ook de styling van presentatrice Tooske. Dat was heel leuk om te doen, maar ik was destijds heel onzeker. Het werd me teveel, ook omdat ik nog in de winkel werkte.”

Diana doet al jaren de styling van alle kandidaten van Junior Songfestival.
Diana doet al jaren de styling van alle kandidaten van Junior Songfestival.

Wat heb je toen gedaan?

“Op een gegeven moment ben ik gestopt met styling en koos ik voor mijn baan in de winkel, maar de aanvragen bleven binnenstromen. Na een aanvaring met mijn baas heb ik ontslag genomen en heb ik het stylen weer opgepakt. Ik begon te werken voor Tijl Beckand en Ruben Nicolai. Nog geen maand later had ik weer fulltime styling-werk.”

Improvisatie show

Voor welke programma’s heb je inmiddels allemaal gewerkt?

“Ik werk nu het langst bij het Junior Songfestival, maar heb ook gewerkt voor Hip Voor Nop, SBS Shownieuws, Everybody Dance Now, Idols, It Takes 2, The Next Boy/Girl Band, De Grote Improvisatieshow, Weet Ik Veel, Jill, Zappsport, Rad van Fortuin, Bloed, Zweet en Tranen, Studio Sport, Mensenkennis en sinds twee jaar kleed ik alle dansers bij de liveshows van The Voice of Holland.”

Dat is een behoorlijk lijstje…

“Klopt. Daarnaast kleed ik ook nog een paar BN-ers en ben ik ook vaak betrokken bij de programma’s die zij maken. Op dit moment doe ik bijvoorbeeld de styling van Monique Smit bij Telegraaf VNDG. Ik zorg dat er wekelijks een rek met kledingsetjes en accessoires voor haar klaarstaat.”

Welke BN-er is er anders uit gaan zien door jou?

 “Ik denk dat Jamai de grootste make-over heeft gehad. Hij zag er altijd superbekakt uit. Ik schrok toen hij vertelde dat hij pas 25 was. Ik snapte niet waarom hij er zo oubollig uit zag. Ik vond het leuk om aan zijn image te werken, maar wilde wel bij zijn eigen stijl blijven. Dan trok ik hem bijvoorbeeld in plaats van een pantalonnetje, een broek met scheuren erin aan.”

Maak je dat dan ook zelf?

“Soms wel. Ik wil iemand op z’n leukst en origineelst aankleden en ik vind dingen mooi of niet mooi. Ik houd rekening met trends, maar als ik het nergens ter wereld kan krijgen, dan maak ik het zelf. Ik maak of vermaak sowieso veel voor shows waar ik aan meewerk. Dat vind ik leuk om te doen en dat doe ik al vanaf jongs af aan. Ik moest wel. Ik heb tien oudere broers en zussen en kreeg altijd hun afgedankte kleding. Dat verknipte en vermaakte ik zodat het weer hip werd." 

Waar haal jij je kleding vandaan?

“Qua showkleding heb je niet zoveel in Nederland, dus ga ik vier keer per jaar naar Engeland om te shoppen. Ik heb daar ook een speciaal adresje bij een man die kostuums maakt. Deze man maakt kleding voor The Script, Justin Bieber , Will.i.am en voor mij. Hij is super chaotisch, maar maakt kleding voor de grootste artiesten. Toch heeft hij maar een heel klein winkeltje. Mijn dochter zegt altijd dat ik op hem lijk, omdat hij kan niet accepteren dat hij één van de beste is en daarom, vanuit het kleine winkeltje, nog steeds alles zelf doet. Net zoals ik, want ik doe alles nog steeds vanuit huis.”

Hoe komt het dat je zo bescheiden bent?

“Dat is gewoon hoe ik ben. Ik ben zelfs af en toe nog onzeker. Ik heb het heel erg getroffen met alle mensen waar ik mee werk, zij vertrouwen er blind op dat ik ze op hun mooist wil laten overkomen op beeld en dat is een heel fijn gevoel. Daarnaast ben ik niet bezitterig. Mijn BN-ers worden ook wel eens belaagd door andere stylisten, die dan gewoon vertellen dat zij het misschien wel beter kunnen weten dan ik. Maar als ze een keer een uitstapje naar iemand anders willen maken, moeten ze dat doen. Ik vind dat helemaal niet erg.”

Diana helpt Tim Douwsma bij het zoeken van een outfit.
Diana helpt Tim Douwsma bij het zoeken van een outfit.

Komen de BN-ers ook bij jou thuis?

“Sommigen kwamen vroeger hun kleding bij mij thuis ophalen, maar nu niet meer. Dat hoeft ook niet, want ik werk inmiddels zeven dagen per week en heb genoeg lieve assistentes, onder andere mijn dochter Naomi. Er kan altijd wel even iemand op en neer rijden om kleding naar iemand toe te brengen. 

Dus jouw dochter is in jouw voetsporen getreden?

“Niet echt hoor, ze wil geen stylist worden, ook al is ze dat eigenlijk wel. Zij heeft een creatief brein en heeft het gewoon in zich. Ze beschildert, al van jongs af aan, jassen en sneakers, bedenkt concepten en videoclips en daarnaast heeft ze een goed oog voor de nieuwste trends.”

Ik ben benieuwd hoe jullie huis eruit ziet, dat zal wel een kleding walhalla zijn!

“Ik woon in een rijtjeshuis in Diemen en had daar tot voor kort gewoon alle kleding voor shows hangen. Als ik middenin een grote productie zat, stonden de schoenendozen tot aan het plafond gestapeld in de gang. De eetkamer lag zo vol dat we maandenlang niet aan tafel konden eten. Op een gegeven moment was mijn man er zo klaar mee dat hij voor mij een opslag had gehuurd. Het was: “deze klerenzooi eruit of jij!” Daar breng ik nu alles heen wat niet echt nodig is. Behalve de mooie exclusieve items, die mogen bij mij op zolder liggen. Daar slaap ik ook en dan kan ik er af en toe naar kijken haha.”

Heb je een tip voor alle vrouwen die niet weten wat ze moeten dragen?

“Kleding moet vooral lekker zitten. Ga niet met alle trends mee, maar draag alleen iets als je er blij van wordt!” 

andere artikelen