Marina viel 25 kilo af: “Ik ben eindelijk gelukkig met hoe ik eruit zie”

Als kind had de 28-jarige Marina Snijder al overgewicht, maar toen vanaf de bassischool het pesten begon werd ze zich pas echt bewust van haar lichaam. “Ik weet niet of ik zozeer onzeker werd van die pestkoppen, maar het heeft wel een zaadje gepland. Ik werd me er bewust van hoe ik eruit zag en wilde afvallen. Het enige wat ik dacht was: 'als ik slanker word, dan houdt dit op’. Vanaf dat moment kwam Marina in actie, maar dit ging niet zonder slag of stoot.

Door: Anne Tonen

De Friezin, die in tien jaar tijd 25 kilo kilo verloor, deelt voor het eerst haar openhartige verhaal over haar moeizame strijd tegen de kilo’s. “Je hoort wel eens verhalen van mensen die in een jaar 20 kilo zijn afgevallen. Erg knap natuurlijk. Maar bij mij is het echt een proces geweest waarin ik mezelf en mijn lichaam leerde kennen. Achteraf denk ik wel: wow, tien jaar is best wel lang. Maar ik had die tijd blijkbaar nodig.”

schermafbeelding-2016-12-31-om-11-33-53

Bij Marina ging het afvallen namelijk met grote ups en downs. Ze probeerde verschillende dieëten uit, maar mate met eten houden bleek toch moeilijker dan ze dacht. Toen ze op haar 18e naar Australië vertrok voor haar studie, en inmiddels 85 kilo woog, ging de knop pas echt om. “Ik begon daar regelmatig te sporten, at meer groenten en viel binnen no time vijf kilo af. Bij thuiskomst viel het mensen meteen op. Dat gaf zo’n goed gevoel, waardoor ik meteen weer naar de sportschool ging.”

Met haar sportinstructeur, die haar begeleidde bij het afvallen, sloot ze een weddenschap af. Als ze twee maanden geen druppel alcohol zou drinken, zou ze volgens haar trainer vijf kilo afvallen. “Hij had gelijk. Ik viel 5,5 kilo af. Ik was zo blij en trots. Dat resultaat gaf mij de kracht om nog harder te trainen.” Maar al gauw kreeg ze haar eerste down. “Ik had geen zin meer, zat niet lekker in mijn vel en ik wilde alleen nog maar op de bank zitten met een zak chips.”

De kilo’s kwamen er weer aan en pas na vier maanden wist ze zichzelf weer te motiveren om door te gaan. Sporten is belangrijk, maar een gezonde voeding is misschien nog wel belangrijker vertelden experts haar. “Ik moest mijn levensstijl gaan aanpassen. Hoe dan?, dacht ik. Ik ben alles gaan uittesten en kwam al gauw tot de conclusie dat consistent zijn het belangrijkste is. Je moet het blijven volhouden. Niet voor drie maanden, maar voor je hele leven.”

“Ik heb geleerd om naar mijn lichaam te luisteren”

Marina vond haar plezier in krachttraining en leerde zichzelf aan om minder te gaan eten. “Ik at altijd teveel, maar probeer het nu binnen proporties te houden. Ik luister naar mijn lijf en luister naar wat ik nodig heb. Vroeger at ik een hele zak chips leeg. Nu eet ik nog steeds chips, maar niet meer een hele zak. Die obsessie met eten is eindelijk weg omdat ik er nu bewust voor kies om bepaalde dingen niet te willen eten.”

schermafbeelding-2016-12-31-om-11-32-46

En die nieuwe levensstijl en mindset zorgde voor het gewenste resultaat. Ze bereikte haar streefgewicht van 65 kilo! “Ineens was ik die fitgirl waar iedereen het over had. Bizar, ik had echt nooit verwacht dat mensen dat ooit over mij zouden kunnen zeggen Dat was een soort van lifegoal. Ik was een onzeker meisje die haar onzekerheid probeerde te verbloemen door een grote bek op te zetten. Dat hoeft nu niet meer. Ik kan eindelijk zeggen dat ik echt gelukkig ben met hoe ik eruit zie.”

schermafbeelding-2016-12-31-om-11-34-58

Bang om ooit weer dik te worden is Marina niet. “Ik wil nooit meer dik zijn en dat heb ik zelf helemaal in de hand. Ik moet er mijn hele leven rekening mee houden en nee, dat vind ik niet moeilijk meer. Ik heb na jaren eindelijk de juiste balans gevonden en dat is waar het allemaal om draait.” 

andere artikelen