Tip: Lunchen bij de Portier in Nijmegen

Veel wisten we nog niet over Nijmegen, behalve dat het een studentenstad is en dat je er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wel heel goed een feestje kunt bouwen. Dat je er ook ontzettend goed kunt eten ontdekten we toen we werden uitgenodigd voor een lunch bij restaurant De Portier. Je betaalt er wel wat voor maar daar krijg je ook heel wat voor terug.

Door Anne Tonen

Het restaurant zit gevestigd in een prachtig gebouw dat rond 1650 werd gebouwd als koetshuis van een stadsvilla. De eigenaren die de Portier in 2015 openden besloten een moderne glazen pui aan het historische pand te bouwen waardoor je twee verschillende delen hebt. Zo bevindt het restaurantgedeelte zich in het strakke en moderne gedeelte en is de bar, waar je bij binnenkomst meteen tegenaan loopt, in het oude gedeelte te vinden. Chique, maar heel sfeervol dus. 

portier 4

Wanneer we binnenkomen worden we aan een keurig met witte linnen opgedekte tafel gezet en krijgen we glas mousserende Oostenrijkse wijn aangeboden. De eigenaresse heeft een grote liefde voor wijnen uit dat land. Vol enthouisasme vertelt ze dat ze samen met een goede vriendin onder de naam Women on Wine wijnen uit Oostenrijk importeert. Deze en andere Oostenrijke wijnen zijn dus volop vertegenwoordigd op de wijnkaart van de Portier. 

Portier 1

We gaan voor een driegangen lunchmenu (47 euro) met wijnarrangement (4,50 euro per klein glas). Na een amuse worden we verrast met een heerlijk voorgerecht: gepekelde en in miso gemarineerde Noorse zal met Japans 7 specerijenpoeder, zoetzure groenten, een gel van yuzu en vinaigrette van Saka, yuzu en granaatappel. De vis is ontzettend zacht en vers en de combi zoet/zuur, waar het restaurant veel mee experimenteert, past er er goed bij. 

portier 2

Door naar het hoofdgerecht, gepocheerde zeewolf met kalsftong en paling, salade van ratteaardappel met piccalilly, gemarineerde cherrytotmaat, mozzarella met basilicum en beurre blanc van gepofte knoflook. Dit gerecht is zo hemels en de combi van zeewolf en kalstong is perfect dat we enorm van balen dat het op is. We moeten er trouwens wel bij vermelden dat deze gerechten inmiddels van de kaart zijn verdwenen. Het restaurant wisselt, omdat ze veel vaste gasten hebben, namelijk een keer in de zes weken van menu. 

portier 3

De culinaire middag sluiten we na twee uur genieten af met een chocolade pecancake met caramel en verschillende soorten noten, een mousse van baileys en hazelnoot, gepocheerde peer en een mousse van kokos en karamelijs. Wat hebben we genoten! Niet alleen van de fantastische gerechten maar ook van de Oostenrijkse wijnen die met zorg werden uitgezocht bij elk gerecht. Fijn aan De Portier is dat iedereen die er werkt een wijnopleiding heeft gedaan en ze hier alleen alleen maar kwaliteitswijnen schenken. Zoals we al zeiden betaal je hier iets meer maar de kwaliteit is hoog. 

 Mocht je iets te vieren hebben, een weekendje naar Nijmegen gaan of wil je jezelf gewoon een middag of avond flink in de watten laten leggen? Dan ben je bij dit fijne restaurant aan het juiste adres! Laat je ons weten hoe het was?

Adres: Kelfkensbos 57, Nijmegen
Reserveren: www.portier-nijmegen.nl

andere artikelen