De Japanner Amsterdam: Japanse snacks, goedgevulde glazen saké én gezelligheid

Ben je net als wij helemaal gek op de Japanse en Aziatische keuken? In Amsterdam stikt het van de sushi-restaurants, all you can eet-restaurants en heerlijke maar oh zo dure Omakase-tenten. Gelukkig is daar ook De Japanner waar je gelukkig heel betaalbaar én gezellig kunt eten en waar je terecht kunt voor Japanse snacks die je met je tafel kunt delen.

Wie al jaren in Amsterdam woont moet De Japanner kennen en wij kennen dit sympathieke tentje nog uit onze studententijd. Voor het eerst sinds jaren zijn we terug en nog steeds kun je er heerlijke gerechtjes bestellen, is het personeel ontzettend gezelligheid en hangt er een hele fijne eetcafé-sfeer maar dan op zijn Japans.

De Japanner heeft in Amsterdam vier verschillende locaties en wij zijn dit keer op de locatie Albert Cuyp. Dit is echt zo’n typisch tentje waar je doordeweeks even snel langs gaat voor een (late night) snack, zomaar komt binnenwandelen of waar je lekker lang gaat tafelen en de hele menukaart besteld. Wij kiezen voor die laatste optie.

We nemen plaats aan een hoog tafeltje en de aardige en enthousiaste manager van het restaurant adviseert ons het Chef’s Menu voor 42,50 euro pp. Hier krijg je ongeveer 10 gerechtjes gereserveerd die je samen kunt delen. Zo proef je volgens hem ongeveer meteen de hele menukaart én hoef je zelf niet na te denken wat soms ook wel eens fijn is.

Op tafel krijgen we onder andere heerlijke samon- en beef tataki, edamame, gefrituurde inktvis frietjes met goddelijke saus en de lekkerste spinaziesalade ooit. Dit zijn slechts een paar blaadjes salade in een kommetje maar de chefkok heeft hier de allerlekkerste home made sesamdressing overheen gegoten waardoor dit gerechtje tot één van onze favorieten behoord.

De gyoza’s hebben jammer genoeg weinig smaak en zijn daardoor best wel saai, net als de vegetarische sushi met groene asperges, avocado en komkommer. Waar we door omver worden geblazen is de gefrituurde aubergine geglazuurd in miso. Dit warme gerechtje zou het ook heel goed doen als dessert, is lekker smeuig én origineel. Zoiets hebben we nog niet eerder gegeten en de combinatie net miso is echt verrukkelijk.

Tussendoor krijgen we sake-les van de restaurant-manager en proeven we wat glaasjes sake. Hier krijg je geen zuinige glaasjes. Nee, hier zijn ze tot zelfs over de rand toe gevuld want dat hoort bij de Japanse gastvrijheid. We proeven er een paar, maar gaan later toch weer over naar een goed glas wijn dat we net iets lekkerder vinden smaken bij deze gerechtjes.

De avond sluiten we af met de heerlijke chocolade miso brownie, die je absoluut niet mag overslaan van het menu. Naast het chefs-menu hebben ze hier trouwens ook nog allerlei specials die maandelijks veranderen. Zo hadden ze dit keer lam op de kaart staan. Ook zijn er uiteraard sushi-rolls met vis en viel mijn oog meteen op de ‘crispy rice with salmon’, maar mijn tafelpartner at helaas geen vis. Een goede reden dus om nog eens terug te komen.

De Japanner
Reserveren: De japanner.com

andere artikelen