Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018: Dit mag je niet missen

In de media en op onze Instagram-stories kon je er niet omheen. Leeuwarden, de Friese hoofdstad, werd eind januari officieel geopend als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Dit houdt in dat er het hele jaar door allerlei culturele events plaatsvinden; van theatervoorstellingen, tentoonstellingen tot muziekfestivals. Your Daily Life zocht voor je uit wat er te doen is en tipt in dit artikel de culturele pareltjes uit het programma. 

oranjewoud

Ontwakend Landschap Oranjewoud Festival

In de natuur genieten van een driegangendiner van streekrproducten met aansluitend een voorstelling en een overnachting op een bijzondere locatie? Klinkt fantastisch toch? Je start aan tafel, geniet vervolgens van theater en je brengt de nacht door in een tentje met op de achtergrond de zachte geluiden van de natuur. De volgende ochtend word je gewekt met een lief gedicht of muziek en zul je het gebied gaan verkennen op het mooiste moment van de dag. 

Wanneer: vrijdag 8 juni
Waar: Landgoed, Oranjewoud
Tickets & meer info: www.oranjewoudfestival.nl

Credit: Hans Jellema
Credit: Hans Jellema

Festival: Welcome to the Village

Dit festival ken je natuurlijk al uit onze eerdere artikelen. Bij Welcome to the Village, het festival van Friesland, staat podiumkunst, beeldende kunst en social design centraal. Er worden experimenten gedaan en initiatieven en producten voor een duurzame samenleving getest. Verder kun je bij Welcome to the Village ontzettend lekker eten, dansen en relaxen aan het meertje. 

Wanneer: 19 t/m 22 juli
Waar: Recreatiegebied De Groene Ster
Tickets & meer info: www.welcometothevillage.nl

 

Leeuwarden #LF2018  11fontains De mistfontein Love van Jaume Plensa op het Stationsplein bij avond
11fontains De mistfontein Love van Jaume Plensa op het Stationsplein bij avond

Zien: Mistfontein

Kom je met de trein? Dan kun je deze indrukwekkende beelden niet missen, maar wanneer je met de auto reist is het zeker de moeite waard om even langs de 'Love-fountain' te wandelen. De fontein, waar mist uitkomt, bestaat uit twee zeven meter hoge kinderhoofden en is speciaal ontworpen voor Leeuwarden-Fryslan 2018. Het ontwerp is van de Spaanse kunstenaar Jaume Plenza die zijn inspiratie voor de mistfontein opdeed toen hij 's morgens vroeg de mistwolken zag liggen over het wijde Fries landschap. 

Wanneer: het hele jaar door
Waar: tegenover station Leeuwarden

blokhuispoort

Activiteit: De Blokhuispoort

Wanneer je naar Leeuwarden afreist moet je zeker een bezoekje brengen aan de voormalig gevangenis De Blokhuispoort, dat omgetoverd is tot een groot cultureel centrum. Ga langs bij keramist Lies Keramiek en volg een workshop in haar prachtige atelier, geef je op voor een rondleiding door een van de voormalig gevangenisbewaarders en neem onder andere een kijkje in een oude gevangeniscel en ga een hapje eten bij Proefverlof.

Wanneer: Het hele jaar door
Waar: Blokhuisplein 40

reuzen

Zien: De reuzen van Royal de Luxe

Giant Steps is misschien wel een van de meest spectaculaire onderdelen van Leeuwarden Fryslan 2018. Deze reusachtige mechanische marionetten, bedacht door de Franse theatergroep Royal de Luxe, zullen in augustus een aantal dagen door het centrum van Leeuwarden rondlopen. De reuzen waren eerder al te zien in Korea, China, Vietnam, Chili en Afrika. Dat de poppen deze zomer naar de Friese hoofdstad komen is dus erg bijzonder!

Wanneer: Augustus
Waar: De routes en exacte tijden worden later dit jaar bekendgemaakt 

Hoofdfoto_De_Stormruiter_c_foto_van_De_Stormruiter_project_van_Leeuwarden-Frysla_n_2018

Voorstelling: Stormruiter

Stormruiter is het grootste project van Leeuwarden-Fryslan 2018 waarbij maar liefst 100 Friese paarden in mee draven. De voorstelling gaat over de eeuwige strijd van de mens tegen het water en over de bijzondere geschiedenis van het unieke Friese paardenras. Een evenement dat je absoluut niet wilt missen!

Wanneer: 8 september t/m 7 oktober
Waar: WTC Expo
Tickets & meer info: www.destormruiter.nl

Lees ook:
Een weekendje naar de culturele hoofdstad van 2018? Dit zijn de beste restaurants en hotels in Leeuwarden

andere artikelen