Citytrip Athene: deze spots mag je niet missen

Griekenland is zeker geen onbekende vakantiebestemming voor ons Nederlanders en toch vliegen de meesten meteen naar een van de vele eilanden en slaan we de prachtige hoofdstad over. Athene barst van de cultuur, geschiedenis, vriendelijke mensen en vooral veel, maar dan ook echt veel, heerlijk eten en drinken.

Door Stefan Hut

Bezienswaardigheden

Akropolis1

Akropolis

Tijdens je bezoek aan Athene mag je natuurlijk het wereldberoemde Akropolis niet missen. De entree prijs van €30,- lijkt misschien een beetje hoog maar dat is omdat mensen vaak denken dat het 1 gebouw is. Die grote tempel boven op de heuvel die je misschien kent uit de film Hercules? dat is genaamd het Parthenon en is slecht klein gedeelte van het Akropolis. Het Akropolis heeft vele locaties verspreid over de stad en het toegangsbewijs is geldig voor 3 dagen, dus mocht het niet lukken al deze bijzondere plekken te bezichtigen ga dan gerust de volgende dag verder.

hills of athens

Hills of Athens

Athene heeft meerdere “heuvels/bergen” in de stad waar dus onder andere het Parthenon op staat, die een prachtig uitzicht bieden over de stad, op de andere heuvels en de zee. Neem bijvoorbeeld de Hill of Muses. Deze ligt bijna naast de heuvel van het Parthenon en met een kleine klim van zon 30 minuten bekijk je Athene en het Parthenon op een hele andere manier. Een kort metro ritje vanaf Monastiraki (een centrale halte voor vele bezienswaardigheden, shops en restaurants) vind je Mount Lycabettus. Hier kun je er zowel voor kiezen om met een ondergronds treintje naar boven te gaan of de wandeling te maken. Afhankelijk van het weer en je portemonnee (one-way kost zon €5,-) raad ik aan een enkele reis naar boven te maken met het treintje en vervolgens weer naar beneden te wandelen. Boven op deze heuvel vind je een restaurant (mocht je dus toch naar boven lopen kan je hier in ieder geval even bijtanken) een schattig klooster en een prachtig uitzicht.

Eten & drinken

In de Griekse hoofdstad barst het natuurlijk van de restaurants en bars met het meest heerlijke eten. Griekenland staat met name bekend om zijn gyros, souvlaki, moussaka, baklava en lekkere feta. 

Sávvas

Dit bijzonder grote restaurant heeft een rooftop garden met uitzicht op het Parthenon. Wanneer het s’avonds verlicht wordt is dit zeker geen vervelend uitzicht. Naast het prachtige uitzicht kun je bij Sábbas heerlijke souvlaki eten lekkere Griekse wijnen drinken voor weinig geld. Vergeet vooral niet de zucchini twisters te proberen!

Quick Pita

Dit restaurant ziet er niet meteen uit als een culinair hoogstandje (al zou een stel nieuwe meubels heel veel verschil maken) maar vergis je niet. De grote open keuken geeft een soort buffet gevoel maar gelukkig is dit niet het geval. De bediening is snel en vriendelijke en voor geloof het of niet €7,- p.p. heb je je maag weer even gevuld tot de volgende maaltijd (incl een hollands Heineken biertje). Bij Quick Pita hebben ze niet alleen snelle pita’s maar ook heerlijke calamari en spicy feta. 

Lukumades

Lukumades bevindt zich op een klein pleintje wat je eigenlijk niet mag missen. Met nog een aantal andere restaurants uit verschillende culturen is het moeilijk om de heerlijke geuren te negeren en verder te lopen. Naast een Aziatische wok vindt je er bijvoorbeeld ook een heerlijk burger restaurant, maar onze favoriet is Lukumades. Bij Lukumades verkopen ze een typisch Grieks dessert genaamd… Lukumades! Het restaurant serveert dan ook alleen dat maar wel in een heleboel verschillende variaties. Lukumades zijn een soort oliebollen die gevuld worden met heerlijke vullingen en daarna nog overgoten met bijvoorbeeld chocola, nutella, of siroop. 

Vergeet ook Hoocut niet. Dit zit om de hoek van Lukumades en de heerlijke pita met gyros die je hier kan bestellen wordt vers bereid waar je bij staat en kan naar eigen wens aangepast worden.

Dagtripjes

Plaka

Het prachtige oude centrum van Athene is zeker een wandeling waard! En wandelen moet ook wel want door de super smalle straatjes passen geen auto’s en met al die trapjes is fietsen ook niet erg praktisch. De trappen met terrassen zijn wereldberoemd en het doolhof van straatjes met de prachtige huisjes geeft je een heerlijk mediterraans gevoel. Neem plaats op een van de terrasjes en drink de koude espresso of cappucino waar de Grieken zo dol op zijn en misschien is dit ook wel een perfect moment voor baklava. Mocht je meer zin hebben in iets hartigs probeer dan ook de spinazie taart die je op bijna elke menu kaart wel vindt.

Nafplio

Náfplio

Heb je tijd voor een dagtripje buiten de stad neem dan de bus naar Náfplio. Dit pittoreske bijna Italiaans ogende stadje ligt zo’n 2 uur vanaf Athene. Loop door de mooie straatjes en proef heerlijk Grieks ijs. Bestijg de 900 traptreden die leiden naar het kasteel op de berg of bewandel de 2km lange promenade langs de zee, deze laatste is zeker een aanrader! Vanaf Náfplio kun je nog een bus nemen naar Epidaurus, het ritje duurt ongeveer 30 minuten. Hier kun je een van de grootste theaters van Griekenland bekijken. Dit theater werd 400 jaar voor christus gebouwd en bood plek aan zon 12.000 mensen. Naast het theater zijn er nog vele andere ruïnes te bekijken van de vele gebouwen die er vroeger stonden.

andere artikelen