Caramel shortcake  met nootjes en zeezout

Als er een ding is waar ik nooit genoeg van kan krijgen, dan is het wel karamel. Ik ben zo’n vrouw die karamel altijd zal kiezen boven chocolade. Denk aan pindakaas met karamel, karamelsaus, fudge, Tony Chocolonely karamel-zeezout (of course!) en deze heerlijke blokjes met romige karamel, pinda’s en zeezout. Wanneer ik deze shortcake weer eens maak, moet ik me altijd inhouden om me hier niet helemaal misselijk aan te eten. Gelukkig is dit recept goed voor zo’n dertig karamelbars, dus meer dan genoeg om uit te delen aan vrienden en familie. Je kan deze shortcake ook makkelijk van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Zo heb je altijd een voorraad achter de hand 😉

Ingrediënten:

 • 250 gram roomboter ongezouten
 • 250 gram bloem
 • 100 gram kristalsuiker
 • 140 gram pinda’s ongezouten
 • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 blikje gecondenseerde melk Friesche Vlag
 • 1 reep pure chocolade 100 gram
 • Zeezout

hoi 2

Bereidingswijze: 

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Vet de bakvorm (35 bij 25 cm) in met wat boter en leg bakpapier op de bodem.
 3. Snijd 175 gram roomboter in blokjes en meng deze met de bloem, kristalsuiker en een snufje zout in een kom tot er een stevig deeg ontstaat.
 4. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en prik met een vork wat gaatjes hierin. Tip! Het deeg strijk je het mooiste uit met de bolle kant van een lepel. Bak de koekbodem ca. 25 minuten in de oven.
 5. Smelt de rest van de roomboter in een steelpannetje en roer daarna de basterdsuiker en de gecondenseerd melk door de gesmolten boter. Blijf 10 minuten lang goed roeren, zodat er geen brokjes ontstaan en de karamel goed dik wordt. 
 6. Haal de koekbodem na 25 minuten uit de oven en strooi de pinda’s erover. Verdeel daarna de karamel hierover, strijk eventueel glad en top af met nog wat grof gemalen zeezout. Laat ongeveer 30 minuten afkoelen buiten de koelkast en zet daarna nog minstens 1 uur in de koelkast.
 7. Smelt de chocolade in een steelpannetje en verdeel over de laag karamel. Zet de karamel shortcake weer in de koelkast, zodat de chocolade weer hard wordt. Na ca. 30 minuten kan je de shortcake weer uit de koelkast halen. Verdeel de vorm in stukken (zo’n 30 stukken haal je er makkelijk uit!

andere artikelen