Bo Fliers reist met haar gezin in een camper door Europa 

Een reizend bestaan geeft voor sommige mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Ook voor Bo (26), zij reist het grootste gedeelte van het jaar samen met haar vriend en zoontje in een camper door Europa. Haar werk als doula combineert ze met haar reizende bestaan. Als doula begeleidt zij namelijk vrouwen in heel Europa tijdens hun zwangerschap. “Ik heb het gevoel dat ik als het ware naar deze vrouwen word toe getrokken.”

Door Jamie Jansen

Ben je op dit moment in Nederland of in het buitenland?

“Sinds deze winter zijn we in Nederland. We hebben nu een kamer in een woongroep in Amsterdam tot aan september. Waar we daarna naartoe gaan weten we nog niet. Dat beslissen we vaak op het laatste moment. Het niet te veel vooruitplannen geeft ons een gevoel van vrijheid.”

Vind je het fijn om in Nederland te zijn?

“Ik merk dat het wonen in de stad mij heel erg limiteert aan mijn vrijheid. Je hebt bepaalde tijden waaraan je je moet houden en alle mensen waar je rekening mee moet houden. Het voelt in een stad gewoon heel erg gecontroleerd en beperkt. Als we in het buitenland zijn dan zien we wel waar we naartoe gebracht worden doordat mensen ons bijvoorbeeld vertellen over een bepaalde plek. Het is een beetje impulsief maar daardoor ook heel vrij.”

Wat houdt je nu in Nederland?

“In de winter waren we van plan om weer op reis te gaan maar toen werd ik benaderd door een aantal vrouwen die net zwanger waren geworden en door mij begeleid wilden worden. Daardoor besloten we hier te blijven. Eigenlijk zijn we ieder jaar wel eventjes terug in Nederland omdat dat net eventjes iets makkelijker netwerkt. We zijn nu denk ik ook wat meer op de radar, we zijn namelijk een hele lange tijd met z’n tweeën (en later met z’n drieën) ‘m gewoon gepeerd. Ik had toen zelfs geen telefoon bij me.”

Hoe ziet jullie bestaan eruit als jullie op reis zijn?

“We laten ons leiden door de zon. De zon kan ik niet missen, die is zo belangrijk. Dat geeft levensenergie. Het belangrijkste tijdens het reizen is eigenlijk dat we de vrijheid gewoon heel graag willen blijven ervaren. In de zomer fungeert onze camper ook als marktstalletje. We staan dan op festivals en markten en ik verkoop dan allemaal producten die ik zelf maak zoals natuurlijke zalfjes en zelfgemaakte sieraden met edelstenen. Maar ook dingetjes die ik tegenkom tijdens het reizen zoals vintage kleding en leren tassen. Eigenlijk verkopen we dingen die we met de medemens willen delen om zo ons steentje bij te dragen aan de aarde. We willen al het goede verspreiden, alle natuurlijke dingen. Mijn vriend is ontwerper en maakt van alles met metaal. Hij fixt ook alles aan onze camper, want dat is een oud ding. Daar gaat om de haverklap iets mis mee. Daar heb ik heel veel mazzel mee want anders had ik zo’n ding niet kunnen rijden.”

Wat is het meest bijzonder moment dat je hebt meegemaakt tijdens het reizen?

“Ik ben op Kreta bevallen van mijn zoontje Koda. Ik ben gewoon thuis in onze camper bevallen en dat was een heel mooi moment. Toen ik net na de bevalling Koda in mijn armen had zei ik tegen mijn vriend dat ik dit nog veel vaker wilde meemaken.  Ik voelde me zo krachtig en was zo trots op mezelf dat ik het gedaan had. Ik voelde me het meest vrouw dan ik me ooit gevoeld had. Maar toen ben ik me gaan realiseren dat heel veel vrouwen dit gevoel niet meemaken omdat zij vaak hun bevalling uit handen geven en het vertrouwen zijn verloren in hun eigen lichaam dat zij een kind kunnen baren. Ik wil vrouwen meegeven dat het een heel natuurlijk proces is en dat zij de oerkracht om te bevallen in zichzelf kunnen vinden.”

bo baby

Wat houdt het zijn van een doula precies in?

“Als doula ben je een zekerheid voor een zwangere vrouw, tijdens de bevalling zelf weet je vaak niet wat voor verloskundige je krijgt want dat rouleert vaak. Een doula geeft jou van begin tot het einde van de zwangerschap ondersteuning. Het is eigenlijk een beetje de moeder van de moeder. Daarnaast maak ik ook allerlei middeltjes die goed zijn voor zowel moeder als kind. Zo neem ik vaak na de geboorte de placenta mee naar huis en maak ik daar medicijnen of een zalfje van.”

Zitten er in de placenta stoffen die goed voor je zijn?

Ja, bijna alle dieren eten ook instinctief de placenta op na de geboorte. In de placenta zitten veel voedingsstoffen. De bevalling kost veel energie en de vrouw moet daarna aansterken. Moeder natuur geeft jou eigenlijk een op maat gemaakt medicijn. Je zit tijdens de zwangerschap vol met hormonen, de stoffen in de placenta helpen om die hormonen langzamer af te bouwen. Ik heb mijn placenta na de bevalling rauw gegeten. Ik maakte er een shake van met fruit en heb deze binnen 2 dagen opgedronken.”

Laat je je reizen afhangen van waar je op dat moment het meeste werk hebt?

“Ja, ik heb heel erg het gevoel dat ik naar die zwangere vrouwen word toe geleid. Waarschijnlijk ben ik op dat moment precies degene die zij nodig hebben. Toen we net weer in Nederland waren, bleven de vrouwen zich maar aanbieden. Ook net weer toen ik bij de groenteman stond. Maar ook toen ik in Spanje was en een vrouw op het punt van bevallen stond. Alle verloskundigen waren weg en ik was op dat moment de enige die haar kon helpen. Even later stond ik met een klein meisje in mijn armen. Dat was heel bijzonder.”

bo hoofd

Zou je ooit een vaste baan en hypotheek kunnen hebben?

“Het ligt eraan wat voor baan. Zolang het leuk is en zolang ik er plezier in beleef. Een hypotheek zal er bij ons nooit komen, je zit dan namelijk echt ergens aan vast. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet meer de vrijheid heb om weg te kunnen gaan wanneer we willen.”  

Benieuwd naar wat Bo als doula nog meer doet? Neem dan eens een kijkje op haar website. 

andere artikelen