Green Gastrobar: op grote hoogte vegetarisch dineren in een skybar op ZuidAs in Amsterdam

Dat mag je hier letterlijk én figuurlijk nemen. Dit is officieel het hoogste restaurant van Amsterdam op verdieping 26 en 27 van The Valley. Deze imposante verticale stad reist op naast de A10 bij Station Zuid. We reden er al een aantal keer – behoorlijk onder de indruk – langs en twijfelden geen moment toen wij binnen mochten kijken voor de eerste Sky Night in de loft. Tijdens deze Sky Night stijgt het niveau op alle vlakken naar ongekende hoogte. 

Deze dining experience – een andere benaming konden we er niet aan geven – is een gebalanceerde driehoeksverhouding. Green Gastrobar (van chef Peter Lute), Molteni&C (Italiaans design) en Co van der Horst (binnenhuisarchitectuur) komen samen in The Valley. Onder leiding van een trio met deze staat van dienst, klopt een avond als deze natuurlijk tot in het kleinste detail. 

Schermafbeelding 2022-07-26 om 11.36.43

De entree van Green Gastrobar bevindt zich op de begane grond, je komt binnen via de flagship store van Molteni&C. Vanaf daar zoef je met privélift naar verdieping 26 voor ontvangst met champagne en wáánzinnig uitzicht. De eerste tien minuten zijn we spontaan sprakeloos van de ruimte en de views. We wandelen met onze champagne rond en nemen alles rustig in ons op. De ruimte is groot, maar voelt intiem, alsof we op een huisfeest van bekenden zijn. Een nogal sjiek stel vrienden welteverstaan. Melissa van Co van der Horst verteld dat dit precies de bedoeling is. In het ontwerp van deze ruimte zetten ze een huiselijke sfeer neer. Dat doen ze met het design van Molteni&C, maar ook door gebruik van de juiste belichting en raamdecoratie. Het is de bedoeling dat mensen zich thuis voelen tijdens lunch of diner ondanks de enorme omvang van de de ruimte.

Schermafbeelding 2022-07-26 om 11.18.16

Green Gastrobar

De keuken staat onder leiding van Peter Lute. Green Gastrobar is de nieuwe onderneming van de chef die bekend staat om zijn creaties met groente. Green is voor chef Lute hét moment om alles echt om te draaien, iedereen eet vegetarisch aan tafel. Als je zin hebt in een stukje vlees of vis krijg je dat er, heel puur bereid en van eigen bodem bij. Bij Green is de vegetariër niet langer het buitenbeentje. Peter Lute vertelt dat ook hij onder de indruk is van de ruimte en het niet gek vindt dat zijn team de eerste tien minuten geen aandacht krijgt van de gasten. ‘Toen ik hier voor het eerst binnenkwam met Marieke – zijn partner – knepen wij elkaar even en dachten: het zal toch niet dat hier over een half jaar een restaurant zit wat wij mogen runnen’. Nou, het zal dus wél, en hoe!

Schermafbeelding 2022-07-26 om 11.08.29

Op het menu

Alles was heerlijk, puur en toch creatief. Moeilijk om te kiezen, maar we gaan toch een paar gerechten highlighten van dit geweldige menu. Qua voorgerechten vielen wij als een blok voor de aubergine ‘boemboe’ met kokos en zeewier kroepoek. Precies romig genoeg met een zoete balans door de kokos. We likten ons bordje nog net niet leeg. Of stiekem wel, ergens waar niemand het zag in de loft… De truffelrisotto bracht ons terug naar de Italiaanse keuken, ook hier, precies goed gaar en romig. 

Maar het gerecht wat er voor ondergetekende écht uitsprong was een van de desserts. Wat bijzonder is, aangezien ‘zoet’ doorgaans niet mijn favoriete gang is. En dat is ook precies wat hier de vraag bleef, is het zoet óf niet. Matcha cremeux, rabarber en basilicum sorbet. Zelfs het schaafsel bovenop hield in het midden tussen ijskoude witte chocolade of een parmezaan snipper die heel zacht van smaak was. Een gekke manier om het gerecht te omschrijven, maar de smaakpapillen waren dan ook even helemaal in de war van bewondering. 

Schermafbeelding 2022-07-26 om 11.08.15

De cocktailkaart

Deze is ook het vernoemen waard, want hier is liefde en tijd in gestoken. Dat zie je aan de menukaart die, in lijn met de groenten van Peter Lute, lokaal gemixt is. Alle spirits komen van Nederlandse bodem. Precies zoals de producten in de keuken wordt ook hier gedacht aan de footprint van de ingrediënten. Alle cocktails krijgen een geheel eigen, originele twist, het zijn recepten die wij niet eerder zagen. Heb je – net als de schrijfster van dit artikel – een liefde voor sours, dan is de Green echt een aanrader. Door de pandan likeur krijgt deze cocktail een oosterse twist waardoor de smaak niet alleen origineel is, maar perfect matchte met de aubergine boemboe die wij toevalligerwijs tegelijk geserveerd kregen. 

Schermafbeelding 2022-07-26 om 11.05.38

De toekomst

Op dit moment kun je dagelijks lunchen bij Green Gastrobar. En vanaf nu zijn er dus de Skynights, een aantal keer per maand op de vrijdagavond. Dit aanbod wordt wellicht uitgebreid. Creativiteit staat hoog in het vaandel, dus wij kunnen niet wachten om te zien wat er op deze hoogte in de Valley nog gaat gebeuren. Het is de bedoeling dat het groen langs de torens de komende jaren gaat bloeien en het gebouw langzaam eigen maakt. Wij hopen dat dit ook het geval is voor de groene keuken van Peter Lute.

Reserveren voor de lunch of een Sky Night (diner, met live muziek) kan hier: www.gastrobargreen.nl.

andere artikelen