Betaalbaar en culinair dineren op sterrenniveau bij C Amsterdam

Twee jaar geleden lunchte ik er voor het eerst en sindsdien is C. Amsterdam niet meer uit mijn gedachten verdwenen. De verwachtingen waren dan ook extreem hoog toen ik er onlangs voor de derde keer ging eten. En ja hoor, ook dit keer weten ze de verwachtingen dik te overtreffen. 

Door Anne Tonen

Wie C. Amsterdam aan de Wibautstraat niet kent weet niet wat die mist. Bij dit restaurant heb je een super relaxte vibe, eet je op sterrenniveau maar betaal je een stuk minder. Daarnaast is C, dat voor Celsius staat, niet zomaar een restaurant. Hier wordt op verschillende temperaturen gekookt. Wat je dan kunt verwachten? Een onvergetelijke culinaire reis langs verschillende temperaturen en bereidingstechnieken waarbij je ontdekt dat temperatuur kan bepalen dat hetzelfde product van smaak als van structuur kan veranderen bij verschillende temperaturen. 

We starten de avond buiten op het fijne terras aan de Wibautstraat met een heerlijk glas Argentijnse mousserende wijn en brood met het lekkerste sausje ooit. Ondertussen bekijken we de menukaart die is ingedeeld in temperatuurzones van -20 tot 200 graden en  van rauw en koud, stoom en kook en grill en plancha. Eten doe je a la carte, of je kiest zoals ik altijd doe voor het verrassingsmenu van 4-, 5-, 6- of 7gangen. 

cam3

Inmiddels zijn we na het kiezen van het 5-gangen verrassingsmenu naar binnen verhuisd en hebben we plaats genomen aan de bar rondom de open keuken. Altijd leuk om mee te kunnen kijken. Het eerste gerecht is al meteen verrassend: een ceviche van makreel, pardon pepers, creme fraiche en een ravioli van koolrabi met daarin het buikje van de makreel. Rauwe makreel. Volgens mij had ik het nog niet eerder rauwe makreel gehad, maar het is ontiegelijk lekker. 

cam

De tweede gang is een steak tartaar met een oester van waterkers, proseccoschuim en oesterschuim. Hoewel er geen oester te bekennen is smaakt alles naar oester en ja, daar worden we ontzettend blij van. Zelfs de bijbehorende wijn heeft een ziltige smaak en is er dus perfect bij gekozen. 

cam1

Het derde gerecht is een 12 uur lang gegaard stuk rib, dat heerlijk is maar iets minder verrassend dan de eerste gerechten. Maar de vierde gang, een entrecote, zorgt ervoor dat onze smaakpapillen weer op scherp staan. Het vlees is super mals, doordat de beestjes zijn gemasseerd en 120 dagen zijn gevoed. 

kaas

Dan zijn we aangekomen bij de desserts. Stiekem balen we dat de avond er op zit want we willen absoluut niet dat deze lange, verrassende en culinaire avond tot een einde loopt. De avond wordt in ieder geval goed afgesloten met chocoladeijs met granola en een gigantische kaasplank met vijf verschillende kazen. Uiteraard geserveerd met bijpassende glazen dessertwijn. 

cock

Wat zeker nog vermeldt moet worden is dat je bij C ook uitmuntende cocktails drinkt. Deze kan je als arrangement bestellen bij je verrassingsmenu, maar je kunt ook gewoon langskomen om te borrelen. Maar zoals je kunt zien en lezen is het vooral aan te raden om een hele avond uit te trekken voor C.  Want echt, veel beter, lekkerder én leuker ga je het niet snel krijgen hier in Amsterdam.  

Adres: Wibautstraat 125, Amsterdam
Reserveren: c.amsterdam

andere artikelen