7 x dit wil je doen, eten en zien op de Parade Amsterdam

De Parade is veel meer dan alleen een rondreizend festival waar je dronken kunt worden van kannen Sangria en je gezellig met z'n allen eindigt in de silent disco. Veel mensen bezoeken het evenement vooral voor de gezelligheid maar vergeten dat je er ook terecht kunt voor mooie intieme, grappige voorstellingen en toffe optredens. Daarom geven we je in dit artikel ook een aantal theatertips die je wat ons betreft niet aan je voorbij mag laten gaan. 

1. De Grote Actualiteiten Trombola

We kunnen ze allemaal nog herinneren vanuit de lockdown: van die type mensen die hun nieuws halen van social media-kanalen. Dat is wat ook kapster Mandy doet. Als een ongeleid projectiel bespreekt ze samen met haar klant op de kappersstoel verschillende actualiteiten uit het nieuws. Het verschil is dat de klant het gesprek voert op basis van feiten en argumenten. Dat de twee het nergens over eens worden is nu al duidelijk, maar wat ook totaal niet meehelpt is dat er om de vijf minuten een balletje uit de Tombola rolt met een nieuw actueel gespreksonderwerp. 

Dit hysterische en hilarische stuk wordt gespeeld door comediennes Randy Fokke en Margot Gos en ze brengen gegarandeerd een lach op je gezicht, sterker nog: wij hebben gegierd van het lachen. 

Ticketprijs: 8 euro

2. Tanzmanschine

Ben je een echte raver? Dan is deze interactieve dansinstallatie, die geinspireerd is op de clubcultuur, zeker wat voor jou. Met vijf man, bijvoorbeeld je vrienden of totaal onbekeden, stap je de donkere installatie in met een koptelefoon op je hoofd. Een persoon begeeft zich op de dansvloer en de andere vier zijn toeschouwer en zien hoe de bewegingen van de danser het geluid en de video-effecten bepalen op het scherm. Tijdens de installatie kan je wel van positie wisselen met een andere toeschouwer zodat ook die in een complete extase komt. 

3. Wijnbar 

Als wijnliefhebber mag je de speciale wijnbar van het theaterfestival zeker niet overslaan. Op het menu kun je een uitgebreide wijnlijst vinden en de drankjes varieeren tussen de 4.00 en 8.00 euro. Anders dan op andere festivals heb drink je hier wel kwaliteitswijn. Bij de wijnen serveren ze ook kaasplankjes waarbij ze grote porties kaas geven. Prima, maar simpel. Favoriete wijntje: de tweede sauvignon blanc van het menu en de oranje natuurwijn. 

4. Het Komkommerkabinet 

Bij binnenkomst valt ons oog meteen al op het Komkommerkabinet. Het krijtbord 'Komt dat zien: De wondere Wereld van De Komkommer' wekt onze nieuwsgierigheid. Wat je hier binnen gaat zien blijft natuurlijk een verrassing. Wel kunnen we je vertellen dat de mensen van Hendricks Gin achter dit idee zitten en je na afloop getrakteerd wordt met een heerlijke frisse cocktail!

Ticketprijs: 2 euro 

5. Dineren bij Zijpe Stijl

Van wijn drinken en theater bewoneren krijg je uiteraard ook trek en als er een festival is waar je lekker kunt eten dan is het De Parade wel. Op het terrein zijn meerdere tentjes maar elk jaar is de 'Zijpe Stijl' toch wel onze favoriet. Hier eet je een plateau fruit de mer (38,50 euro), een pannetje mosselen (17 euro), oesters (16 euro voor een half dozijn) en kaasfondue (16 euro). Alles waar je culinair hart van droomt dus. Geen schaaldierliefhebber? Op het terrein kun je ook terecht voor Indiase snacks, Italiaanse pasta's, Rendang en salades. 

6. V

De voorstelling V van Poetic Disasters Club is een ode aan de vagina en in 45 minuten tijd worden allerlei facetten van de vagina blootgelegd. Deze voorstelling is overweldigend, verrassend, brutaal en je kijkt je ogen uit. Verder is het spel van de acteurs ijzersterk en genoten we enorm van de strakke choreografieen. 

Ticketprijs: 10 euro 

7. Silent Disco

Er is niks beters dan je avond op De Parade af te sluiten in de Silent Disco. Je moet er soms even een half uurtje voor in de rij staan maar het is het wachten meer dan waard. Als je er eenmaal bent aangekomen is de Silent Disco-kooi 15 minuten van jou en hoor je de heerlijkste hitjes van bijvoorbeeld de Spice Girls, Britney Spears en andere toppers van platen waar je op kan meebleren. 

Ticketprijs: 5 euro 

Theaterfestival De Parade staat van 12 t/m 28 augustus in het Martin Luther King-park in Amsterdam. Het volledige programma per dag vind je hier. 

andere artikelen