7 x dit wil je doen, zien en eten op de Parade Amsterdam

De Parade is veel meer dan alleen een rondreizend festival waar je dronken kunt worden van kannen Sangria en je gezellig met z’n allen eindigt in de silent disco. Veel mensen bezoeken het evenement vooral voor de gezelligheid maar vergeten dat je er ook terecht kunt voor mooie ontroerende, grappige voorstellingen en toffe optredens. Daarom geven we je in dit artikel ook een aantal theatertips die je wat ons betreft niet aan je voorbij mag laten gaan. 

1. De Grote Actualiteiten Tombola

Bij fanatieke bezoekers van de Parade moet er een belletje gaan rinkelen bij het horen van deze naam. De Grote Actualiteiten Tombola stond vorig jaar ook geprogrammeerd en is door het grote succes dit jaar weer terug met een paar shows per dag.

In deze voorstelling graaien twee cabaretiers (Randy Fokke en Margot Gos) om de vijf minuten een balletje met daarop een gespreksonderwerp uit de Tombola. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de lockdown en nu is één van de vijf gespreksonderwerpen ‘de angstcultuur’. Het gesprek wordt gevoerd door kapper Mandy die als een ongeleid projectiel en zonder feiten en argumenten een gesprek voert met haar klant. Een ding is zeker: de twee raken het nergens over eens en dat zorgt voor veel hilariteit in de zaal.

Wij zagen deze voorstelling twee keer. Een keer aan het begin van de avond en een keer aan het einde en we zouden je adviseren om deze als laatste te plannen zodat je lekker luchtig en vrolijk de Parade kan afsluiten.

2. A Melody for Grown Ups

Als je wil genieten van een fantastische muzikant met een heerlijke soulstem dan mag je A Melody for Grownups zeker niet overslaan. Tijdens dit mini-concertje zingt theatermaker en zanger Gavin Viano over zijn ervaringen met volwassen zijn en vraagt hij zich af waarom hij het kleine jongetje in zichzelf eigenlijk zou moeten opgeven nu hij volwassen is.

Daarnaast heeft deze artiest een dijk van een stem en maakt hij het je onmogelijk om stil op je stoel te blijven zitten.

3. Frieda Bellinfante

Deze voorstelling heeft écht alles: je raakt er door ontroerd, wordt aan het lachen gemaakt en je wordt gegarandeerd meegesleept in het waargebeurde levensverhaal van verzetsheld Frieda Belinfante.

In deze one woman musical maak je kennis met de jaren dat Frieda in Amsterdam woont en vertelt ze over haar passie voor muziek maken, de liefde voor vrouwen en haar verzetswerk. In een half uur laat Frieda je lachen, huilen en bezorgt ze je kippenvel met haar verhalen en zang.

De rol wordt gespeeld door artieste en muzikante Esther Lindenberg, die een genot is om naar te kijken en te luisteren. Een van de mooiste voorstellingen die we op de Parade hebben gezien.

4. Conny Janssen Danst

Deze voorstelling staat vanaf woensdag 30 augustus op de Parade en hebben wij dus nog niet kunnen zien, maar als je van dans houdt stelt Conny Janssen wat ons betreft nooit teleur.

Deze dansvoorstelling staat in het teken van mannen die dealen met een wereld waarin toxic masculinity overheerst en waarbij vier mannen gaan onderzoeken hoe je als man toch dicht bij jezelf blijft en of er ruimte is voor gevoelens en kwetsbaarheid.

De show wordt door anderen omschreven als een betekenisvol dansportret.

5. Dineren op de Parade

Ook dit jaar is het eten op De Parade weer verrassend goed en lekker. Net als de wijn trouwens. Voor een flesje huiswijn (rose/wit/rood) betaal je 25 euro per fles en deze fles mag je ook mee naar binnen nemen tijdens de voorstellingen.

Dineren raden we je ook zeker aan en zoals al jaren op rij is het restaurant ‘Zijpe Stijl’ onze favoriet. Helaas is het menu dit keer iets minder uitgebreid maar als je hier gaat eten bestel dan zeker de oesters en het pannetje met mosselen en friet (22,95). De portie mosselen is echt gigantisch en je kunt deze prima met z’n tweeën delen. Mocht je daarna nog trek hebben loop dan even naar de overkant waar je de lekkerste Indiase curry’s kunt scoren.

6. De Snoep – de persoonlijke rondleiding

Als je op de Parade bent zie je het Snoepmeisje op haar rondrijdende mini-podiumpje gegarandeerd voorbij komen. Neem samen plaats op de twee stoeltjes op het podium en in 15 minuten word je over het terrein rondgereden terwijl je de leukste Parade-anekdotes, roddels en liefdes te horen krijgt.

7. Silent Disco

Er is niks beters dan je avond op De Parade af te sluiten in de Silent Disco. Je moet er soms even een half uurtje voor in de rij staan maar het is het wachten meer dan waard. Als je er eenmaal bent aangekomen is de Silent Disco-kooi 15 minuten van jou en hoor je de heerlijkste hitjes van bijvoorbeeld de Spice Girls, Britney Spears en andere toppers van platen waar je op kan meebleren. 

andere artikelen