5 tips om niet zelf te hoeven koken tijdens kerst

Heb je geen zin om lang in de keuken te staan, ga je een eenzame kerst tegemoet of heb je niks met kerst maar wil je toch wel een lekkere maaltijd? Met deze 5 tips bespaar je jezelf een hoop gedoe en tijd en geef je jezelf een sterrenmaaltijd, een dier- en mileuvriendelijk etentje of een huiselijk diner cadeau. 

Credit: Slagerij de Leeuw
Credit: Slagerij de Leeuw

1. Een sterrenmaaltijd bij je thuis – Slagerij de Leeuw

Ze doen het al jaren, maar wij weten pas sinds kort dat Slagerij de Leeuw in Amsterdam voor de kerstdagen een heel menu samenstelt. Dit jaar heeft de ambachtelijke slager/traiteur zich voor hun kerstmenu laten inspireren door sterrrenchefs van restaurant Bridgees, Bougainville, 212 en Spectrum. De gerechten zijn door de koks van Slagerij de Leeuw zodanig aangepast dat je thuis ook de sterren van de hemel kookt. Maar wat kun je nou precies verwachten? Zeeduivel, zeebaars, schelpen met kaviaar, gepocheerd ei met verse truffel, fazant en nog veel meer van dit soort heerlijke gerechten. Wij waren één van de gelukkigen die het menu alvast mocht voorproeven en ALLES, maar vooral de gerechtjes met truffel, smaakte goddelijk. 

Wat kost dat dan? Best wat, maar dan krijg je dus ook wat en hé, je hoeft er helemaal niks voor te doen. Zie hier de hele brochure met alle gerechten en prijzen. 

Credit: Vegan Masters
Credit: Vegan Masters

2. Kant en klare vegan-boxen – Vegan Masters

Voor Vegans kan een kerstdiner nogal lastig zijn omdat je familie zich bijvoorbeeld niet wilt aanpassen. Neem je toch lekker je eigen maaltijd mee? Vegan Masters is onlangs gelanceerd en bestaat uit verschillende koks die allemaal een maaltijd hebben ontwikkeld die je kant en klaar kunt bestellen. Denk aan een overheerlijke Poké Bowl, roze curry, rainbow wraps, salades en stampotjes. Het fijne is dat de prijzen heel schappelijk zijn en dat de gerechten bij je thuis worden bezorgd. Het enige wat je moet doen is even een keuze maken uit dit menu. Wedden dat iedereen aan tafel jaloers is op jouw kleurrijke, gezonde maaltijd?

3. Voorkom voedselverspilling – To Good To Go App

Ieder jaar wordt er in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eten verspild. Per persoon wordt in Nederland thuis ongeveer 41 kilo eten en 57 liter drinken verspild en gooien we per persoon ongeveer 145 euro aan eten en drinken per jaar weg. Too Good To Go is een app waar ik zelf regelmatig gebruik van maak. Verschillende restaurants, supermarkten zoals Jumbo en MarQt, sushi-restaurants, Vegan Masters, bakkerijen en hotels zijn erbij aangesloten. Zij willen voorkomen dat hun overgebleven maaltijden en producten niet worden weggegooid en dus geven ze ze voor een zacht prijsje weg via de Too Good to Go app. Zo scoor je bijvoorbeeld voor 5 euro een tas voor groenten shakes van Juice Brothers en kun je 's avonds een verrassingspakket aan overgebleven boodschappen ophalen bij je supermarkt om de hoek. Je eigen kerstmenu samenstellen en iets goeds doen voor het mileu? Je weet wat je te doen staat!

Credit: InStock
Credit: InStock

4. Voorkom voedselverspilling – Ga eten bij InStock

Bij restaurant Instock in Amsterdam Oost vinden ze dat wereldwijd te veel eten wordt verspild en redden ze voedsel van de vuilnisbak. Ook ­tijdens de kerstdagen wordt volgens dit principe gekookt en kun je op zowel eerste als tweede kerstdag aanschuiven voor een viergangendiner voor 35,50 inclusief amuse en pre-dessert. Voor de kids is er een kindermenu voor 15 euro. Reserveer je tafeltje op tijd via deze link

Credit: Marits Eetkamer
Credit: Marits Eetkamer

5. Alsof je thuis bent – Marits Eetkamer

Geen zin om te koken of chique uit eten te gaan? Marit's Huiskamer in Amsterdam Oost en is een huiskamerrestaurant waarin zoveel mogelijk gekookt wordt met biologische en plantaardige producten. Verwacht hier een huiselijk sfeertje, geen chique diner maar eenvoudige, diervriendelijke, duurzame verse gerechten. Doen alsof je thuis bent zonder te koken dus. 

andere artikelen