Jet van Nieuwkerk: “Een gelukkig leven draait om meer dan gezond eten”

Je aan een streng dieët houden is helemaal niet nodig om fit, healthy en happy te zijn en daar is Jet van Nieuwkerk, schrijfster en food- en healthspecialist, het bewijs van. Afgelopen week lanceerde de dochter van Matthijs van Nieuwkerk haar tweede boek 'Tips van Jet', waarin ze haar favoriete recepten deelt en laat zien dat je helemaal geen schema's nodig hebt om gezond te kunnen leven. Aan YourDailyLife verklapt Jet alvast wat tips over hoe je een gezonde levensstijl op een leuke en makkelijke manier kan volhouden. 

Gefeliciteerd met je tweede boek! Wat kunnen we verwachten van Tips van Jet?

“Het is heel anders dan het eerste boek. In dit boek staan vooral tips over hoe je je op een leuke en makkelijke manier aan je goede voornemens kan houden. Denk aan tips over sport, een gezonder leven, hoe je meer kan sparen en meer aandacht aan je vrienden en jezelf kan besteden. Het gaat dus niet alleen maar om gezond eten en sporten. Een healthy en happy life draait namelijk om veel meer dan dat. En de belangrijkste boodschap uit dit boek is om niet te streng voor jezelf te zijn. Anders hou je het namelijk niet lang vol.”

Wat is je favoriete recept uit het boek?

“Afgelopen week heeft mijn vriendin Merel het cashew havermout recept uit mijn boek gemaakt en daar waren mijn vrienden zo enthousiast over. Er zitten maar vier ingrediënten in: cashewnoten, havermout, dadels en limoenrasp. Het is een stevig ontbijt dat lekker snel en makkelijk te maken is."

schermafbeelding-2017-01-10-om-14-57-43

Waarop is jouw levenswijze gebaseerd? Heb je dit zelf bedacht of zit er ook een wetenschappelijke studie achter?

“Ik heb geen studie gedaan nee. Ik zie mezelf meer als een ervaringsdeskundige. Ik zeg altijd: je kan alles eten, maar wel met mate. Ik houd erg van gezond eten, maar ik schrap niks uit mijn dieet. Het belangrijkste is gewoon om niet teveel te eten. Je wordt nergens dik van, zolang je maar gevarieerd en met mate eet. Dus de ene dag een eitje, dan een kwarkje en af en toe een broodje.”

Wat zijn dit jaar de trends op het gebied van gezonde voeding?

"Een trend van nu is dat je alles uit een bowl eet. De sushi bowl is bijvoorbeeld super hip. Dat is sushi in een bak, maar dan zonder zeewier. Verder is het concept ‘all day breakfast’ in restaurants helemaal in op dit moment. En de vergeten groenten, die gelukkig steeds minder vergeten worden, zoals schorseneer, knollen en natuurlijk boerenkool, rode en witte kool. Ik merk dat mensen steeds meer groenten op hun bord willen hebben liggen. Goed nieuws, vind ik dat.”

Heb je tips voor mensen die weinig zin hebben om lang in de keuken te staan, maar toch gezond willen eten?

“Ten eerste, iedereen kan koken of kan het leren! Probeer grotere porties te koken, zodat je wat kan invriezen en niet elke dag in de keuken hoeft te staan. Ikzelf ben erg fan van diepvriesgroenten, vers en lekker makkelijk. En zorg dat je altijd iets in huis hebt, zoals een blikje bonen voor in een snelle salade. Het draait allemaal om een beetje slim boodschappen doen.”

En voor de luie mensen? Die liever iets bestellen, maar wel gezond willen eten?

“Ik bestel zelf ook wel eens wat, maar bij een gezond leven moet je toch wel echt zelf gaan koken hoor. Je moet lief zijn voor je lijf en daar hoort vers koken nou eenmaal bij. Gezond willen zijn gaat niet vanzelf, je moet wel een beetje moeite doen om slank, fit en gelukkig te zijn.”

Denk je dat mensen gelukkiger zijn wanneer ze een gezond en fit lichaam hebben?

“Het helpt zeker mee, maar je wordt ook gelukkig van je vriendinnen regelmatig zien, genoeg slaap, op vakantie gaan en jezelf af en toe verrassen met een bosje bloemen. Er zijn zoveel andere dingen die je helpen aan een gelukkig leven. Ik denk dat als je al die andere dingen op een rijtje hebt, je lekker in je vel zit. En dan gaat dat gezond eten en sporten vanzelf.”

Schermafbeelding 2017-01-12 om 09.16.06

The Green Happiness, Fajah Lourens en Rens Kroes krijgen regelmatig bakken kritiek over zich heen. Ben jij daar ook wel eens bang voor?

“Nee, want ik geloof dat ik me onderscheid. Ik schrijf nooit over feitjes. Ik geef handvatten en dan moeten mensen zelf maar uitzoeken of ze dat leuk vinden of niet. Ik ben heel vrijblijvend en doe niet aan schema’s, dus ik denk dat je er niet zo heel snel wat van kan vinden. Ik zou namelijk nooit zeggen wat je wel en niet mag eten. Mensen moeten het zelf ondervinden en niet alles vanuit een boek of schema doen.”

Hoe ziet het komend jaar er voor jou uit?

“Ik ga het land in met dit boekje en verder blijf ik lekker columns schrijven voor onder andere het Parool. Verder ga ik ‘Dag met Jet’ organiseren. Mensen die zin hebben om met mij te sporten, lunchen en te kletsen over een happy en healthy life kunnen zich daarvoor opgegeven.”

schermafbeelding-2017-01-10-om-15-53-02

Tips van Jet ligt nu in de boekhandels en is hier online te bestellen. 

andere artikelen