24 uur in Berlijn

Berlijn is een stad met een rijk verleden maar staat ook hoog op de 'to go' lijst van menig feestliefhebber. Het is een stad vol unieke plekken waar je dagen in kunt dwalen maar ook wanneer je kort de tijd hebt is Berlijn de moeite waard om te ontdekken. Heb je bijvoorbeeld maar één dag? Lees dan hier wat onze favoriete plekken en activiteiten zijn die je niet mag missen!

Door: Yael Water

Eten & drinken

Distrikt

Distrikt Coffee

Begin de dag goed bij Distrikt Coffee in het rustige en centraal gelegen gedeelte van de wijk Mitte. Hier serveren ze goede koffie, nog betere zoete lekkernijen en op de compacte kaart staan heerlijke gerechtjes. De koffiebar wordt geroemd om de fluffy pancakes maar ook het gepocheerde ei met avocado op brood viel erg goed bij ons in de smaak. De locatie heeft een moderne industriële look maar toch hangt er een gezellige relaxte sfeer. Distrikt Coffee is echt een aanrader! Hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent die hier wil genieten dus kijk niet raar op als je in de wachtrij moet aansluiten. 

Bergstrasse 68

www.distriktcoffee.de

Royals&Rice

Royals & Rice

Dit Vietnamese restaurant serveert traditionele gerechten met een twist. Het overheerlijke en betaalbare eten is ook nog eens bio, Fairtrade en de helft van de kaart is vegan. Het restaurant heeft een stijlvolle inrichting, gezellige zithoekjes en een grote bar. Iedere week treedt er een live band op waardoor Royals & Rice ook uitermate geschikt is als locatie om te borrelen. Dat maakt dit restaurant toch net even anders dan de talloze andere Aziatische restaurants die Berlijn rijk is. 

Torstrasse 164

www.royalsandrice.com

Mein haus am see

Schroom vooral niet om de behulpzame inwoners van Berlijn om tips te vragen. Zo kwamen we bij deze juweel van een bar/club terecht. Het kost je een kus aan de drag queen doorbitch om binnen te komen maar dat zet gelijk de goede toon van de avond! Binnen kom je in een grote ruimte terecht waar overal comfortabele banken en stoelen staan. Aan de achterzijde van de ruimte bevind zich een tribune waar iedereen relaxt aan hun cocktails zit te nippen terwijl de dj de ene naar de andere fijne house track voorbij laat komen. In de kelder bevind zich een ruimte die meer weg heeft van een club (incl. discobal) en waar je ongestoord tot de vroege uurtjes kunt dansen. Mein haus am see is de ultieme plek om je avond te beginnen of af te sluiten!

Brunnenstrasse 197-198

www.mein-haus-am-see.club

Zien & doen

Tour

Alternative Berlin Tour 

De organisatie Alternative Berlin Tour biedt, zoals de naam al verraadt, verschillende alternatieve tours aan; van de anti-kroegentocht tot de groen Berlijn tocht. Mocht je een klein budget hebben dan biedt de organisatie drie keer per dag een gratis wandeltour aan! Het is wel de bedoeling dat je de gids aan het einde van de 3 uur durende tour een fooi geeft gebaseerd op wat jij het waard vond. Je komt met deze tour langs verschillende unieke plekken die je waarschijnlijk niet zelf zou hebben gevonden en waarbij de lokale gids veel interessante verhalen te vertellen heeft. Leer Berlijn kennen zoals de locals!

www.alternativeberlin.com

muur yael

Berlijnse muur

De Berlijnse muur verdeelde de stad 28 jaar lang in een oost- en westkant. In 1989 werd de muur neergehaald en konden de inwoners zich weer vrij bewegen door de gehele stad. Een deel van deze muur staat nog altijd overeind en staat bekend als de East Side Gallery. Met geweldige graffiti kunstwerken van 118 verschillende kunstenaars is dit een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Achter elke muurschildering schuilt een diepere betekenis en laat de visie van de kunstenaars op de politieke situatie van het Berlijn in 1989/1990 zien. Een uniek stukje geschiedenis dat niet vergeten mag worden en tegelijkertijd een lust voor het oog is!

Mühlenstrasse, dichtbij halte: Ostbahnhof

Yaam

Over unieke plekken gesproken: Yaam is zo'n plek die je niet verwacht aan te treffen in een stad. De omschrijving club/strandbar doet de Youth African Art Market (Yaam) tekort. Naast het feit dat je er heerlijk kunt relaxen met een drankje in een hangmat of met de voeten in het zand kunt genieten van het uitzicht over de rivier Spree is het ook een artistieke broedplaats met veel kunst en een interessante mix van mensen. De hele dag kun je hier ontspannen genieten van o.a. de Caribisch/Afrikaanse foodtrucks en 's avonds in het weekend transformeert deze plek tot een zinderende nachtclub. Had elke stad maar zo'n multifunctionele ontmoetingsplek als Yaam!

An der Schillingbrücke 3

www.yaam.de

Ben je van plan om binnenkort naar Berlijn te gaan? Je kan natuurlijk de trein pakken, maar voor een vliegticket betaal je vaak hetzelfde bedrag en ben je er binnen slechts een uur en vijftien minuten. Tip: Vakantieviking.nl biedt regelmatig voordelige citytrips aan. 

andere artikelen