11 x de beste borrelplateaus in Amsterdam

Het blijft één van m’n favo hobby’s. Ook het allerslechtste voor m’n lijn, maar ach. Ik ben gewoon erg zwak voor gezelligheid zeg ik altijd maar tegen mezelf. En zo komt het dan ik elke vrijdag, zaterdag en zondag aan de borrel zit. Zeker nu de zon zich weer wat vaker laat zien en de terrassen (zelfs soms zonder heater) alweer aangenaam worden. Biertje of een wijntje erbij en meer tevreden kun je mij niet hebben. Vroeger deed ik nog wel eens aan een liquid dinner, maar ik weet niet of het nou aan de leeftijd ligt (ik hou mezelf voor van niet)… maar dat red ik niet meer. Een uitgebreid diner hoeft aan de andere kant van mij dan ook weer niet, vandaar dat ik een nieuwe liefde heb: De Borrelplank! En dan het liefst niet alleen maar frituur, maar met chicken wings, ribs, olijven, kaasjes… daar maak je mij echt blij mee. En een borrelplank met ouderwetse vlammetjes trouwens, die zie je echt te weinig naar mijn smaak! Anyway, ik wilde mijn beste tips voor borrelplanken in Amsterdam natuurlijk graag met jullie delen. En sta open voor suggesties, dus mocht de allerbeste borrelplank volgens jou er niet bij zitten; Let me know!

Door Wieke Veenboer

1. Venster33

De echte borrelaars gaan hier voor de Venster Royaal. Wat daar namelijk bij zit? Pekingeend loempia’s, ribs, ossenworst, bitterballen en meer. Dat is nog eens ander dan het standaard gefrituurde assortiment. Ook nog eens heel lekker, overigens. Tip om erbij te drinken: de Sauvignon Blanc hier is érg lekker. Maar de Moscow Mule ongeëvenaard. 

Eerste van der Helstraat 42, Amsterdam – venster33.nl

2. Dapper

Toegegeven, de bediening hier is vaker niet dan wel aanwezig. Echt een minpunt waar ze hopelijk wat aan gaan doen, het is een fijne zaak namelijk met een nog fijner terras. En de borrelplank — die staat op een terechte nummer 2 hier. Je hebt een kaas-, vlees- of veggie plateau, maar de absolute aanrader is het Dapper plateau. Een hele fijne mix van alles. Super lekker!

Jacob van Lennepkade 58, Amsterdam – dapperbar.nl

3. Boca’s

Heeft qua borrelplanken waarschijnlijk geen introductie meer nodig. De borrelplanken voor — zoals de naam al zegt — tijdens de borrel, maar ook voor gewoon avondeten. Ook hier kies je uit vis, vlees, vega of een mix van alles. In de zomer is de locatie aan het Sarphatipark de aanrader vanwege het terras, maar ook de vestiging aan de Westerstraat is altijd superdruk en gezellig. 

Meerdere locaties, Amsterdam – bar-bocas.nl

4. Duvel

Deze spot zit al zolang ik mij kan herinneren in De Pijp. Prima eten voor een prima prijs, fijn terras en een leuke borrelkaart. Never change a winning team, denk ik! Ze hebben hier een Oosterse plank met loempia’s en yakitori, maar ook een bittergarnituur. Allemaal gefrituurd, dat wel, maar: er zitten ook vlammetjes bij! Zo jammer dat je die niet meer vaak vindt op de borrelkaart, want ze zijn zo lekker.

Eerste van der Helststraat 59 – 61, Amsterdam – deduvel.nl

5. Edel

Ben je nou behoorlijk kieskeurig, dan is dit je plek. Hier kun je namelijk zelf je eigen borrelplank samenstellen, hoe handig is dat? En hier niet alleen bitterballen en kaastengels, maar ook een quiche, zalm sashimi, crudité of pulpo. Maar ja, ook gewoon bitterballen natuurlijk — en bieterballen voor de vega’s.

Postjesweg 1, Amsterdam – lokaaledel.nl

6. Brouwerij Troost

Behalve lekker bier hebben ze hier ook een lekkere bierplank. Met bierbitterballen, beef jerky en gedroogde bierworstjes. Maar ook een vegetarische plank als je dat liever hebt (met zelfs vegan bitterballen). Maak je borrelplateau hier zelf compleet met een Flammkuchen en Nacho’s. En laat dan de bierproeverij maar beginnen. 😉

Meerdere locaties, Amsterdam – brouwerijtroost.nl

7. Bar Brandstof

Oké, een beetje valsspelen misschien. Dit is namelijk “officieel” geen borrelplank maar een volledig avondmaal. Maar daar kun je natuurlijk zo lang mee doen als je wilt en borrelen kan je natuurlijk ook zo lang rekken als je wilt. 😉 Je hebt een carnivoor plank en een vegetarische plank. Als je een vleeseter bent — de carnivoor is echt een aanrader! En gigantisch veel, dus sla die portie bitterballen vooraf maar over…

Marnixstraat 341, Amsterdam – bar-brandstof.nl

8. Zurich

Midden op het Mercatorplein zit je hier top. ’s Zomers op het terras, maar in de winter ook binnen bij de open haard. De frituur-only plank noemen ze hier “Haute Frituur” wat leuk gevonden is, en klinkt meteen wat meer chique. 😉 Ook hebben ze een veggie plank, een “Simply The Best” of “Zurich’s Borrelplank”. Heel eerlijk, ze klinken allemaal lekker dus ik zal ze dan ook allemaal moeten nemen eerst om tot een eerlijk oordeel te komen qua aanraders.

Mercatorplein 2, Amsterdam – cafezurich.nl

9. Café Maxwell

Weer een spot met een fijn terras, maar waar je ook binnen goed zit. Aanrader zijn ook de pubquizzen hier! En ook bij een quiz moet natuurlijk goed geborreld worden (is goed voor de hersenen). De bittergarnituur hier is top (vlammetjes!) en met een portie Nacho’s erbij of de charcuterie ook meer dan genoeg. Hier heb ik in ieder geval het veel zondagen met rode wijn op gered!

Beukenplein 27, Amsterdam – maxwellcafe.nl

10. Meneer Nieges

Bij de borrel kun je hier ook voor oesters gaan. Ik ben daar zelf niet zo van, maar wie zegt dat dat geen borrelsnacks kunnen zijn? Precies. Ik ga overigens wel voor het plankje met Iberico ham en manchego. Mét een portie bitterballen erbij, dat dan weer wel.

Westerdoksdijk 40, Amsterdam – meneernieges.nl

11. Vergulden Eenhoorn

Verborgen parel in Amsterdam, als je het mij vraagt. Het zit in stadsdeel Oost maar het voelt aan alsof je echt ver buiten de stad zit. Fijne plek dus! Ook hier hebben ze oesters bij de borrel, maar ook spicy chicken wings, kaasplankje en polenta frietjes. Jaha, en natúúrlijk bitterballen. Zeker met een zonnetje zit je hier zo lekker, maar kom wel op tijd — helaas is dit niet meer een heel goed bewaard geheim in Amsterdam.

Ringdijk 58, Amsterdam – verguldeneenhoorn.nl

andere artikelen