10 x de leukste interieurwinkels van Nederland (deel 1)

Soms is het tijd voor een nieuw interieur en soms willen we gewoon graag iets nieuws. Die mintgroene designbank, die hippe zandloper of die bijzondere lamp bijvoorbeeld. Maar waar moet je nou precies zijn om je interieur op te vrolijken? Ik ging op onderzoek uit en vond tien winkels voor prachtige meubels en accessoires. 

Door Stefan Hut

binnenwerk 2

Leeuwarden: Binnenwerk 

Niet alle indrukwekkende interieurwinkels zitten in de randstad en omgeving. Binnenwerk is al 20 jaar een begrip in Leeuwarden. De winkel is gevestigd in de Grote Kerkstraat in een oude middelbare meisjesschool. De zussen van Vincent van Gogh gingen hier nog naar school en de bekende kunstenaar Escher werd geboren tegenover de winkel. In dit monumentale pand presenteert Binnenwerk op een unieke manier haar collectie. Toonaangevende merken als Arco, Gelderland en Montis maar ook een overvloed aan accessoires en originele cadeau’s baden in het vele zonlicht dat door de grote ramen naar binnenkomt. Binnenwerk geeft een duidelijk visitekaartje af. Ze houden van kleur, kwaliteit en een goede service. Vaste klanten uit binnen- en buitenland komen regelmatig terug voor weer een unieke winkelpresentatie en een leuk cadeau.

Adres: Grote Kerkstraat 12, Leeuwarden

Credit: Facebook O'42
Credit: Facebook O'42

Groningen: O'42

Midden in het stadcentrum van Groningen in een monumentaal pand van drie verdiepingen zit O’42. Deze prachtige winkel die zijn naam te danken heeft aan het adres, Oosterstraat 42, hoort absoluut in dit lijstje thuis. Met mooie accessoires en meubelen van Vitra, verlichting van Eikelenboom en nog vele andere designmerken kijk je hier je ogen uit. De in orginele staat gelaten bakstenen muren dragen zeker bij aan de sfeer. En als je op de zolder verdieping onder het schuine dak met blootgestelde balken op je favoriete bank gaat zitten is het niet moeilijk om je thuis te voelen.

Adres: Oosterstraat 42, Groningen

Credit: Facebook Moooi
Credit: Facebook Moooi

Amsterdam: Moooi

Voor velen is een introductie niet nodig. Marcel Wanders heeft zijn bedrijf de afgelopen jaren uitermate goed op de kaart gezet. In Milaan is Moooi (ja met 3x een O) is een fenomeen. Al jaren op rij lopen mensen ademloos door de inmiddels vaste locatie van Moooi aan de Via Savone in Milaan. Maar ook de locatie in Amsterdam is om u tegen te zeggen. De immens hoge ruimtes zorgen ervoor dat de indrukwekkende meubelen prachtig uitkomen. Moooi staat onder andere bekend om de gedurfde ontwerpen zoals de “Horse lamp” een levensgroot paard met een lampenkap op zijn hoofd en de “paper serie”, kasten, lampen en zelfs een “oude” klok van papier. Verder werkt Moooi samen met gerenommeerde ontwerpers als Studio Job, Bertjan Pot en Maarten Baas, die elke keer weer met prachtige ontwerpen aankomen.

Adres: Westerstraat 187, Amsterdam

Credit: Facebook Flinders
Credit: Facebook Flinders

Zaandam: Flinders

Voornamelijk bekend als webshop maar Flinders heeft ook een prachtige showroom in Zaandam. In een voormalig kanonnenloods, een constructie van metaal en steen van 12 meter hoog heeft Flinders bijna alles op voorraad wat je je kunt wensen. Erg slim, want banken en stoelen koop je niet zo snel online. Al helemaal niet als je keuze hebt uit honderden verschillende stofjes en kleuren. En als je dan even klaar bent met het wandelen door die mooie loods dan kan je bij mooi weer ook nog terecht op het terras waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee. Naast deze toffe showroom in Zaandam heeft Flinders ook nog cafe’s in Hilversum en Groningen. 

Adres: Affuitenhal 10, Zaandam

Credit: Facebook The Frozen Fountain
Credit: Facebook The Frozen Fountain

Amsterdam: The Frozen Fountain

The Frozen Fountain is een begrip. Het bedrijf werd gestart in 1985 aan de Utrechtsestraat maar nu zitten ze in een gigantisch grachtenpand met kleine steile trapjes aan de Prinsengracht. In dit mooie pand van 625m2 vind je waarschijnlijk een van de meest bijzondere collecties in Nederland. Niet alleen de toonaangevende merken vind je hier. The Frozen Fountain werkt ook nauw samen met ontwerpers uit binnen- en buitenland waardoor de eigentijdse collectie altijd blijft veranderen. Bij een tweede bezoek zal je de winkel nauwelijks herkennen door de wisselende presentaties van kunstenaars en merken. Een echte aanrader. Zorg wel dat je een goed gevulde portemonnee meeneemt.

Adres: Prinsengracht 629, Amsterdam

* Het tweede deel, met de andere vijf interieuwinkels, verschijnt in juli. 

Lees ook:
Interieuradviseur Stefan Hut geeft vijf tips voor het pimpen van je woning
Te weinig ruimte op je balkon? Wij weten de oplossing!
Zonder groene vingers een huis vol planten

andere artikelen