Faye’s 10 tips voor een verzadigd gevoel

Hoewel sommige mensen beweren dat je van je hongergevoel moet gaan ‘houden’, ben ik van mening dat dit helemaal niet nodig is. Als je ervoor zorgt dat jouw dagelijkse voedingspatroon is aangevuld met onbewerkte en complexe koolhydraten zoals groenten, fruit en volkorenproducten, dan zal je merken dat deze producten je een langer voldaan gevoel geven dan bewerkte koolhydraten zoals bijvoorbeeld wit brood, koekjes en gebak.

Maar welke producten kun je dan het beste toevoegen aan je voedingspatroon om een zo goed mogelijk verzadigd gevoel te krijgen?

 1. Water
  Een glas water voor elke maaltijd zorgt ervoor dat je sneller vol raakt en zorgt dat je jezelf niet overeet. Tevens is uit onderzoek gebleken dat een glas lauw tot warm water nog beter is omdat dit de maag kan neutraliseren en meer dorstlessend is. In China is het bijvoorbeeld heel normaal om warm water te drinken.
 2. Banaan
  'Een dikmaker' wordt hij ook wel genoemd maar als je de feiten eens naast elkaar legt valt het allemaal reuze mee. Een banaan levert 100-125 kcal. Maar dat is niet zo erg want een banaan brengt ook veel voedingsstoffen en een duidelijk verzadigend gevoel voor een langere periode. Ideaal als tussendoortje dus. Een mars reep (265 kcal) of een gevulde koek (265 kcal) lijkt mij toch echt meer een dikmaker met een kort verzadigend gevoel.
 3. Avocado’s
  'Ja maar die zijn toch hartstikke vet?' Dat hoor ik erg vaak. En ja ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren en proteïnen. Twee stoffen die een belangrijke bijdrage leveren aan het onderdrukken van de eetlust. Nou peuzel ik niet zomaar even een hele avocado op, maar hij kan prima verwerkt worden in een salade of als spread op je crackers met kipfilet. 
 4. Groenten en fruit met een hoog watergehalte
  Fruitsoorten als meloen, sinaasappel, grapefruit en ananas bevatten meer dan 85% water. Groenten als komkommer, courgette en tomaat wel uit 90%. Het hoge watergehalte zorgt weer voor een vol gevoel. 
 5. Eieren
  Eieren zijn mijn persoonlijke favoriet. Ik eet gemiddeld 2 eieren per dag. Als tussendoortje of bij mijn lunch. Eieren geven je snel en een lang verzadigd gevoel en kan je hongergevoel tot wel 36 uur beïnvloeden. Dit betekent overigens niet dat je 36 uur lang vol zit, maar je kunt wel sneller vol zitten van voeding wat erna eet.
 6. Citroen
  Iets zuurs eten kan lekkere trek stillen en ervoor zorgen dat je langer voldaan bent na het eten. Daarbij zit er in citroen pectine, net als in de appel, en dit stofje vertraagt je stoelgang (waardoor je letterlijk langer vol zit) en helpt je ook bij gewichtsverlies. Gebruik overigens bij voorkeur sap uit een verse citroen. 
 7. Yoghurt
  Yoghurt bevat veel proteïnen en zorgt voor een relatief lang vol gevoel. Griekse yoghurt bevat daarentegen nog meer proteïnen. Zorg er overigens wel voor dat je kiest voor een yoghurt die ongezoet is en een laag vetpercentage heeft. 
 8. Zaden
  Denk hierbij aan chiazaden of lijnzaad. Ze heten niet voor niets ‘superfoods’. Ze zitten namelijk vol met omega-3 vetzuren, vezels en proteïnen. Deze zaden zijn makelijk te verwerken in je dagelijks voedingspatroon. Denk aan salades, bakje yoghurt of in je smoothie.
 9. Havermout
  Bij havermout denk ik direct aan pap, bah! Althans, dat vind ik. Ik ben daar totaal geen fan van. Maar dit beeld is ook wel een beetje passé. Havermout is weer helemaal hip, want ook ik voeg het dagelijks toe aan mijn ontbijtje. Denk aan bananenpannenkoekjes (zie recept )welke ik maak met havermout. Leuk weetje: havermout bevat een belangrijk hormoon genaamd ‘cholecystokinine’. Een hormoon wat de lust om te eten in goede banen kan leiden. 
 10. Regelmatig eten
  Veel mensen zeggen dat het ‘lariekoek’ is oftewel een ‘fabel’, maar ik ervaar het anders. Als ik om de 2,5 uur iets eet, ben ik de hele dag door verzadigd en is de kans dat ik grijp naar de ‘foute’ dingen klein. Denk dan niet aan hele maaltijden, maar kleinere porties. Maar ik benadruk, dit is persoonlijk.

Bronnen: www.optimalegezondheid.comwww.rubriek.nl 

Meer recepten van onze foodblogger Faye vind je op haar Instagram en Facebookpagina en natuurlijk op YourDailyLife onder 'recepten'. 

andere artikelen