10 redenen waarom Albanië een geweldig vakantieland is 

‘’Albanië? Dat hoor je ook niet vaak! Dat is toch hartstikke arm? Is dat een vakantieland?” Tja, ook ik had geen idee wat me te wachten stond toen ik aan mensen vertelde waar ik naartoe ging op vakantie. Nee, deze zomer ging ik eens een keer niet naar de Spaanse Costa del Sol of het Italiaanse Gardameer. Ik ging naar Albanië, en wauw wat heeft dat land me verrast. Natuurlijk is het nog een land in opbouw en sommige delen van het land lopen nog achter. Maar de natuur is er prachtig, de mensen zijn er vriendelijk en het is er nog nauwelijks toeristisch. Ik ben echt een beetje verliefd geworden op het land. Omdat ik dit ook graag met jullie wil delen, zal ik hieronder tien redenen geven waarom het bezoeken van Albanië écht de moeite waard is.  

Door: Jamie Jansen

1. De natuur is prachtig 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.08.57

Het zuiden van Albanië is adembenemend. Je vindt hier uitgestrekte berglandschappen in combinatie met de mooie Albanese Rivièra. Vooral de kustplaatsen Himarë en Vlorë zijn heel mooi. Echt de moeite waard is een bezoekje aan het magische Blue Eye Spring. Hier komt een zeer heldere waterstroom uit een van de diepste waterbronnen van Europa. Duikers zijn tot 50 meter diepte gegaan en hebben tot nog toe deze bron niet gevonden. Het water is ijskoud en haast hypnotiserend met z’n helderblauwe en groene kleuren.

2. Het is er nog niet heel erg toeristisch 

Erger je je ook altijd zo aan het feit dat je alleen maar Nederlanders tegenkomt als je op vakantie bent? In Albanië zal je daar geen last van hebben. Het land is nog nauwelijks ontdekt als vakantieland, de toeristen die je tegenkomt komen grotendeels uit buurlanden of uit het land zelf. Dit maakt dat niet alle terrassen bomvol zitten en je altijd wel een plekje kunt vinden. Heerlijk toch? 

3. Er zijn veel leuke hostels 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.10.22

Tijdens mijn rondreis door Albanië heb ik in drie verschillende hostels geslapen. Alle drie waren ze even goed verzorgd en hing er een heerlijk relaxte sfeer. In Hostel Durrës was een barretje waar je heerlijk verse smoothies kon halen voor 1 euro. Een heerlijke manier om wakker te worden.

4. Je kunt er goed uitgaan 

Wanneer je goed uit wil gaan in Albanië moet je zeker een bezoekje brengen aan Cinco Cavalli in Durrës. De club ligt helemaal bovenaan de berg en de meest chique en uitgedoste Albaniërs gaan er uit. Het uitgaan in Albanië is wel even wennen, ze zijn namelijk niet gewend om te dansen. Maar ik heb wel zowat alle Albanese popsterren voorbij zien komen en ik heb me er kostelijk vermaakt. 

5. Het land heeft een bijzondere geschiedenis 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.11.23

De geschiedenis van het land is bizar. Ruim 50 jaar lang was Albanië door het communisme compleet geïsoleerd van de rest van de wereld. Sinds de grenzen weer open zijn is het land hard bezig met de opbouw. Het communistische tijdperk is dan ook nog haast overal voelbaar.

6. Je kunt er heerlijk en goedkoop uit eten

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.12.25

Het eten in Albanië is geïnspireerd op de Griekse en Turkse keuken. En het allerleukste: het is allemaal spotgoedkoop. Een van mijn persoonlijke aanraders is het chique restaurant Sema in Durrës. Hier worden de koks opgeleid door één van de beste chef-koks van Albanië. Je kunt er een 6 gangen diner krijgen voor tussen de 15 en 20 euro per persoon.

7. Het zeewater is er helderblauw 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.13.17

Wanneer je in het zuiden van Albanië door de bergen rijdt, heb je een prachtig uitzicht over de helderblauwe zee. Maar niet alleen van bovenaf is de zee helderblauw, ook als je erin ligt is het water super helder. Wat je dan ook sowieso moet doen is een boottocht maken vanaf de kustplaats Himarë. Deze boottocht brengt je langs alle mooie (privé) stranden, de een nog mooier dan de ander.

8. Het ligt vlakbij Corfu 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.13.53

De zuidelijkste plaats van Albanië is Butrint. Corfu ligt, vanaf het smalste punt van de baai, op slechts drie kilometer uit de Albanese kust. Je zou er dus zelfs zwemmend heen kunnen. Maar voordat je dat doet is het nationale park van Butrint ook zeker een bezoekje waard.

9. Er zijn heel veel mooie stranden 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.15.24

Een paradijs? Dat is het op sommige plaatsen zéker. Witte stranden, een azuurblauwe zee en een zacht briesje. Ingrediënten voor ‘t echte vakantiegevoel. De beste stranden zijn Dhermi Beach, Jale Beach of Ksamil Beach.

10. Er is een prachtige Canyon 

Schermafbeelding 2017-07-30 om 22.16.17

In plaats van liggen kun je natuurlijk ook iets actiefs doen zoals Canyoning. De Osumi Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Lang vliegen hoeft dus helemaal niet! Met een helm op en life vest aan wandel en zwem je door het prachtige uitzicht hieronder.

andere artikelen