Faye’s recept: bloemkoolrijst

Ze zeggen wel eens dat je smaakpapillen zo om de zeven jaar weer veranderen, en ik geloofde daar nooit zo erg in, maar ik denk toch dat ik deels moet toegeven. Of het is gewoon omdat ik ouder word en ik niet meer per definitie zeg: 'ik vind het vies'. Want dat kon vroeger nog zo lekker makkelijk.

Als onze kinderen die woorden in hun mond nemen dan corrigeer ik ze meteen “nee, je vind het niet lekker”. Dit zijn van die dingen waarbij ik echt mijn ouders hoor praten. Want als mijn moeder bloemkool of boerenkool voorschotelde dan was het huis te klein. Maar nu ik zelf moeder (en ouder) ben, vind ik  het gewoon belangrijk dat er gevarieerd gegeten wordt. Maar ik kan moeilijk iets aan onze kinderen verkopen als ik het zelf niet eet.

Boerenkool kan ik inmiddels waarderen in een smoothie, maar bloemkool vond ik op geen enkele wijze lekker, en nee ook niet met zo’n papje erover heen. Totdat ik een tijdje geleden ‘bloemkoolrijst’ voorbij zag komen. Ik bereidde mijzelf al voor op een keuken vol pannen want zeg nu eerlijk, het klinkt ingewikkeld. Maar niets is minder waar.

bloemkoolrijst-2

Wat heb je nodig voor 4 personen :

Ingrediënten
– 1 grote bloemkool
– 350 gr kippendijfilet*
– 500 gr sperziebonen
– 100 gr tauge
– 1 prei
– 1 tl knoflookpuree
– 2 el (basilicum) olijfolie
– Scheutje ketjap (manis)
– Sesamzaadjes
– Optioneel: 1 tl sambal badjak

* Je kunt de kip ook vervangen door bijvoorbeeld garnalen, ook erg lekker!

Apparatuur
– Keukenmachine

bloemkoolrijst-1

Bereiding
Maak de bloemkool schoon met water, dep het af met wat keukenpapier en verwijder het groen. Snijdt de bloemkool in stukken, verwijder eventueel ook de harde stronkjes, en doe de roosjes vervolgens in de keukenmachine totdat het net zo fijn wordt als rijst. En ja echt waar, dit is het stukje bloemkoolrijst maken (ik zei het toch!).

Tip: Ik gebruik altijd een speciale keukenschaar om mijn sperziebonen te knippen, klinkt gek maar scheelt een hoop werk met een mesje! Knip de boontjes doormidden en kook ze beet gaar. Daarnaast snijd ik de prei in fijne stukjes. 

Snijd de kip in stukjes (of maak de garnalen schoon) en bak deze in een wok in olijfolie en knoflookpuree. Wanneer de kip redelijk gaar is voeg je de sperziebonen toe in de wok, samen met de prei. Voeg nu de ketjap er aan toe en eventueel de sambal en laat dit zo 5 minuutjes op middelhoog vuur sudderen.

Als laatste komt de bloemkoolrijst er bij en de tauge. Tauge kan je eventueel ook koud serveren als garnering. Bak alles in zijn geheel nog 5 minuten.

Dit is een goed voorbeeld van een fopgerecht, want de kids tuinen er volledig in en ook mijn moeder had niet door dat het bloemkool was. Ha! En deze moeder vind het ook nog eens lekker!

Meer recepten van onze foodblogger Faye vind je op haar Instagram en Facebookpagina en natuurlijk op YourDailyLife onder 'recepten'.

andere artikelen