Doen: Picknicken & fluisterbootje varen bij Theetuin Overleek in Monnickendam

Op zoek naar een plek in de natuur om te chillen, te genieten, lunchen en varen? Theetuin Overleek, gelegen in het pittoreske Waterland, voldoet aan alle criteria voor een ultieme vakantiedag in eigen land. De theethuin is eigenlijk een klein boerderijtje waar je kunt neerploffen op de veranda, in het gras aan het water met uitzicht over de weilanden en waar je ook nog eens prachtig kunt bootje varen. Via Instagram ontdekken we regelmatig mooie en bijzondere plekjes en dit is er absoluut een die je meteen moet noteren. 

De Theethuin ligt aan de rand van Monnickendam. Nu hoor ik je als stadsmens denken: 'dat is toch veel te ver?' Valt reuze mee! Met het ov en de auto ben je er vanuit Amsterdam binnen 20 minuten. Mocht je zin hebben in een prachtige fietstocht, die we je ontzettend aanraden, ben je binnen 50 minuten op de plek van bestemming. Neem  vanaf Amsterdam Centraal het pontje richting Noord en binnen no time fiets je tussen de weilanden en ronddartelende lammetjes en voel je je even heel ver verwijderd van het chaotische stadsleven. 

Monnickendam4

Huisgemaakte taarten, verse sapjes en een uitgebreide lunch

Eenmaal aangekomen bij Theethuin Overleek zijn we meteen verkocht en valt ons oog meteen op het schattige huisje waar je op de veranda en met uitzicht over de weilanden kunt plaatsnemen voor de lunch. Bij mooi weer is ook de tuin aan het water geopend en is dit de ideale plek om lekker met je lover, vriendinnen of familie uitgebreid te lunchen. 

Bij Theetuin Overleek is alles huisgemaakt en op het krijtbord aan de ingang lees je welke taarten en scones je die dag kunt bestellen. Ook kun je kiezen voor een driegangen lunch-arrangement (22,95 euro p.p.) waarbij je de keuze hebt uit gerechten als een sandwich met rillette van kip, little gem, rode biet en creme fraiche, een broodje roerei met spinazie, truffel, gedroogde ham en truffel pecorino of een wrap met geitenkaas, zoete aardappel, champignons, cashew en baby spinazie. Vooraf krijg je dan ook nog eens een desembroodje met kaas, abrikozen en hazelnoten en de lunch sluit je af met een taartje of scone. Prima deal, vinden wij. 

Monnickendam6

Picnicken & fluisterbootje varen 

Wat je vooral moet doen als je zin hebt om iets te ondernemen en de prachtige omgeving te ontdekken is een fluisterbootje huren bij Theethuin Overleek. Je kunt ervoor kiezen om zelf te varen of je kiest voor een rondvaart waarbij een schipper mee aan boord gaat en je alles verteld over Waterland. Zelf varen is volgens ons natuurlijk de beste optie en dus gingen we na een uitgebreide uitleg over de route, een kaart en een goedgevulde picknickmand het water op. 

Monnickendam2

Je kunt kiezen voor meerdere routes. Wij kozen voor de langste route zodat je heel Broek en Waterland door vaart en ondertussen ook de tijd hebt om aan te leggen om een duik te nemen in het water en uiteraard om te genieten van al het lekkers uit de picknickmand. Alles is vers gemaakt, de porties zijn groot en het bananenbrood, de sandwiches, de sapjes, het verse fruit tot aan de scones waren goddelijk. Bestel die mand er dus zeker bij als je een fluisterbootje huurt. 

Monnickendam3

Verder is dit de idealep plek om even tot rust te komen. Het varen tussen de weilanden door is zo rustgevend en op een doordeweekse dag kom je nauwelijks iemand tegen en krijg je het gevoel alsof je even op vakantie bent. En dat dus allemaal op een paar kilometer afstand. Wij kunnen niet wachten om weer terug te gaan naar deze heerlijke plek!

Monnickendam5

Praktische informatie
Je vindt Theetuin Overleek aan de Overleek 6 in Monnickendam. De theetuin is alleen geopend met mooi weer, dus check voordat je gaat altijd even hun website voor de actuele openingstijden. Hierop vind je ook de tarieven voor het fluisterbootje varen. 

andere artikelen